Yunanistan devlet TV'sini kapattı

Yunanistan, kamuda tasarruf amacıyla ani bir karar alarak devlet televizyonu ERT’yi kapattı.

Yunanistan devlet TV'sini kapattı
Yunanistan devlet TV'sini kapattı

Yunanistan, kamuda tasarruf amacıyla ani bir karar alarak devlet televizyonu ERT’yi kapattı.

Karara göre ERT’de çalışan 2,000 kadar kişi işten çıkarıldıktan sonra televizyon daha dar bir kadroyla yeniden faaliyete geçecek.

İşçi sendikaları ve iktidardaki koalisyon hükümetinin küçük üyelerini de hazırlıksız yakalayan ve tepkilerine yol açan karar uyarınca ERT kanalları dün gece yarısından itibaren yayını kesti.

Hükümet sözcüsü Simos Kedikoglou dün ERT ekranlarının kapanmasından hemen önce duyurduğu hükümet açıklamasında, “Yunan halkı fedakarlıklara katlanırken kutsal inekler için zaman kaybı, tereddüt ve hoşgörü gösterilemez” dedi.

ERT’nin kullandığı üç televizyon kanalı ile bölgesel, ulusal ve dış yayın yapan radyo kanallarının Yunanistan’a yılda 300 milyon euroya mal olduğunu söyleyen Kedikoglou, kurumun “inanılmaz israfın tipik bir örneği” haline geldiğini söyledi.

Sözcü, ERT çalışanlarının yeniden kurulacak olan yayın kurumunda görev almak için başvurmalarını istedi ancak yeni kurumun nasıl olacağı hakkında bilgi vermedi

Açıklamanın ardından binlerce protestocunun önünde toplandığı ERT binasını polis korumaya aldı.

Özel televizyon kanalları da protesto olarak altı saat süreyle canlı yayın yapmadılar ve saat 2000’deki ana haber bültenini yayınlamadılar.

Yararlandığı uluslararası kurtarma yardımının koşullarını yerine getirmek ve iflas halindeki kamu finansmanını düzeltmek için varlık satışlarına yönelen Yunanistan’da kamu doğalgaz kurumu Depa’ya Pazartesi günü alıcı çıkmaması, hükümeti zor durumda bıraktı.


Devlet TVsi kapandı, isyan çıktı


Kriz yüzünden dün ekranı kararan Yunan devlet televizyonu ERT'nin işsiz kalan çalışanları binayı işgal etti, medya genel grev başlattı. Yunanistan'ın ana kanalı Devlet Radyo ve Televizyonu ERT'nin önceki geceyarısından itibaren ekranı kararırken ülke yeni bir siyasi kriz yaşıyor. Siyasi partiler ve sendikalar, ERT'yi kapatma kararı alan hükümeti vazgeçmeye çağırdı. Kararı protesto eden basın sektörü çalışanları da art arda uygulanacak 24'er saatlik genel grev kararı aldı. Başbakan Antonis Samaras'a yakın kaynaklar, ERT'nin kapatılmasıyla ilgili yasa tasarısının mecliste onaylanmaması durumunda erken seçime gidileceğini bildirdi. Gazeteciler ise binayı işgal ediyor. Anlaşma sağlamazsa polis binaya müdahale edecek. ERT'nin yerine oluşturulacak yeni kurum 1.000-1.200 kişilik personel ile 29 Ağustos'a kadar faaliyete başlayacak. ERT'nin bütçesi elektrik faturalarından karşılanıyordu. Gezi Parkı için Türkiye'ye gelen ERT?muhabiri, hazırladığı haberi yayınlamadı.

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2013, 23:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER