Hollanda’da kenevir yetiştirmek serbest

Hollanda Parlamentosu'nun alt kanadında devlet kontrolünde esrar üretimini yasallaştıran yasa tasarısı kabul edildi.

Hollanda’da kenevir yetiştirmek serbest
 Hollanda’da kenevir yetiştirmek serbest

Hollanda Parlamentosu'nun alt kanadında devlet kontrolünde esrar üretimini yasallaştıran yasa tasarısı kabul edildi.
Hollanda’da parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde salı günü yapılan oylamada kenevir bitkisinin kapsamlı üretimini yasallaştıran yasa tasarısı kabul edildi. 150 üyeli Temsilciler Meclisi'nde 72 "ret" oyuna karşı 77 oyla kabul edilen tasarı, kenevir üretiminin devlet kontrolünde yapılmasını öngörüyor.
Tasarının yasalaşması için parlamentonun üst kanadı Senato'nun onayından da geçmesi gerekiyor. Ancak Senato'daki oylamanın 15 Mart’ta düzenlenecek genel seçimler öncesinde yapılması beklenmiyor.
Birçok belediye esrar üretimine talip
Hollanda’da şahsi esrar kullanımı 1976 yılından bu yana yasal bir uygulama. O tarihten bu yana "Coffee Shop" adı verilen kafelerde 5 grama kadar esrar satışı ve evlerde en fazla 5 kenevir bitkisi yetiştirmek serbest. Ülkede yaklaşık 600 Coffee Shop bulunuyor ve yıllık ciroları birkaç yüz milyon euroyu buluyor. Bu kafeler ayrıca yurtdışından turistleri de Hollanda’ya çekiyor.
Hollanda'da Coffee Shoplarda 5 grama kadar esrar satışı serbest.
Hollanda’da birçok belediye suç çetelerinin kaçak kenevir üretimine engel olmak için kenevir yetiştirmek için lisans verme taraftarı.
Yasa teklifi, Demokratlar 66 (D66) partisinden Milletvekili Vera Bergkampf tarafından parlamento gündemine getirilmişti. Bergkamp, "Halkın sağlığı için bu bitkinin nerede yetiştiğini bilmek önem taşıyor" diyerek bu öneriyi hazırlamıştı.
Ancak yasa tasarısına karşı çıkanlar da kenevir üretiminin yasallaşmasının uluslararası hukuki yükümlülüklerle bağdaşmadığını ve uyuşturucu bağımlısı gençlerin sayısını artıracağı görüşünü savunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109