Yenişehirliler kentsel dönüşüme karşı dernek kuruyor

Yenişehirliler kentsel dönüşüme karşı dernek kuruyor

Yenişehirliler kentsel dönüşüme karşı dernek kuruyor
Yenişehirliler kentsel dönüşüme karşı dernek kuruyor  Kentsel dönüşüm kapsamında 1290 konutun yıkılarak yeniden imar edilmesi durumunda kat maliklerinin haklarının verilmesi için mücadele yürüten Yenişehirliler dernekleşiyor. Bugün Ataşehir Belediyesi önünde yapılan açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığına şikayet dilekçeleri gönderildi.

Ataşehir İmar İskan Blokları kat malikleri bugün kentsel dönüşüm-rantsal dönüşümü protesto etmek için Ataşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada mülkiyet hakkına saldırı teşkil etmeyen ve kat maliklerinin haklarını koruyan her çalışmaya destek verileceği belirtildi.

Basın açıklamasını yapan Yenişehir Mahallesi kat maliklerinden ve aynı zamanda Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay, Ataşehir Belediyesinin bugüne kadar kentsel dönüşümle ilgili olarak bölge halkının bilgisine başvurmadığını söyledi. İlçe Belediyesinin adeta taşeron firma gibi çalıştığını kaydeden Karaçay, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde yapılan başvuruların da sonuçsuz kaldığını belirtti.

Mahalle sakinlerinin kamulaştırma korkusu ile önlerine konan belgeleri imzalamak zorunda kaldığını söyleyen Karaçay, “ Ataşehir Belediyesi ve görevlileri hakkında; adalete, hukuka ve kanuna aykırı eylemler nedeniyle İçişleri Bakanlığı’na dilekçe göndereceğiz. Bölge halkının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi EK 1 nolu Protokolü ile güvence altına alınan mülkiyet hakkına, sürekli ve sistemli saldırıları teşhir edeceğiz” dedi.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin mahalleliler tarafından imzalanmayan bir protokolü kabul etmeyeceğini söylemesine rağmen, TOKİ’ye karşı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde 02.07.2009 tarihli kamulaştırma oluru iptali için açılan davalara karşı verilen cevaplarda “TOKİ ile Ataşehir Belediye Başkanlığı arasında 08.09.2009 tarihli İstanbul Ataşehir Şerifali Kentsel Yenileme Projesine İlişkin Ön Protokol imzalandığı”nın belirtildiğini kaydetti.

"Protokol hukuka aykırıdır"

Karaçay’ın açıklaması şu şekilde devam etti: " Haziran 2010 tarihinde de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, TOKİ ve Ataşehir Belediye Başkanlığı arasında bir başka protokol düzenlenmiştir. Protokolün konusu; 'İstanbul Ataşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan ve hali hazırda üzerinde deprem riski düşünüldüğünde, mukavemetsiz ve eski yapılaşma bulunan Şerifali Çiftliği Mahallesi Yenişehir Mevkii Kentsel Yenileme alanında yaşayan hak sahiplerine verilmek üzere, TOKİ tarafından aynı alanda yapılacak olan konutlardan faydalandırılmak yoluyla Büyükşehir, Belediye ve TOKİ işbirliği çerçevesinde mevcut köhnemiş ve sağlıksız yerleşme alanlarının tasfiye edilerek çağdaş özelliklere sahip modern standartlarda kentsel bir alan oluşturulması' şeklinde ifade edilmiştir.

Ataşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ tarafından imzalanan Protokol birçok yönüyle adalete ve hukuka aykırıdır. Bölge halkının mülkiyet hakkı açısından güvence oluşturmamaktadır. Protokolün birçok maddesi kendi içerisinde çelişkili hükümler içermektedir. İmar planları ve emsal artışları oluşturulmadan hak sahiplerine konut verilmesi öngörülmüştür.Düzenlenen protokol çerçevesinde imzaya sunulan muvafakat senedi, bölge halkının taleplerini içermemektedir. Sorulara yanıt vermemektedir. İmar planı ve kentsel yenileme alanı ilanı onaylandı mı? Bölgede konut alanı dışında, ticari alan mevcut mu? Toplam konut sayısı, yerleşim planı ve konutun teknik özellikleri nasıl olacaktır? Konut projesi ve yönetim planına ilişkin öneriler dikkate alınacak mı, ortak alan ve tesislerden yararlanma, aidat ödeme nasıl olacaktır? Neden Ankara Mahkemeleri yetkili gösterilmiştir?

Protokolün 6. Maddesi gereği kurulan komisyonun taleplerimizi alması gerekirken, protokol kapsamında hiçbir şekilde bölge halkının görüşleri ve önerileri sorulmamış, bölge halkı tarafından yazılı ve sözlü olarak iletilen görüş ve öneriler hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır.

Ayrıca bu protokolün 6. Maddesine göre Ataşehir Belediyesi anılan bölgedeki hak sahiplerinin mülkiyet haklarını TOKİ’ye devrettiğine ilişkin muvafakat imzalatma yükümlülüğü altına girmiştir. Bu yükümlülük kapsamında Ataşehir Belediye Başkanlığı tarafından, bölgedeki mülkiyet hakkı sahiplerine gönderilen 01.11.2010 tarihli yazıda “ bölge içerisindeki taşınmazların kamulaştırılmasına Başbakanlık makamının 02.07.2009 tarih ve 3127 sayılı Oluru ile karar verilmiştir.” denildikten sonra hak sahiplerinin yazının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Şerifali Çiftliği Kentsel Yenileme Projesi İrtibat Ofisi’ne başvurmamaları halinde kamulaştırma işlemi tesis edileceği belirtilmektedir.

Kamulaştırma korkusuyla muvafakat senedi belgesi kat maliklerine imzalatılmıştır. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde TOKİ’ye yapılan başvuruya TOKİ tarafından verilen 08.11.2010 tarihli yazıda 'Kamulaştırmaya ilişkin herhangi bir çalışma yoktur' şeklinde bilgi verilmiştir. Bu konuda Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Sayın Belediye Başkanı 6.12.2010 tarihinde kat maliklerine 'imzalanan muvafakat senetleri % 70’i geçmiştir' yazılı telefon mesajı çekerek psikolojik baskı uygulamıştır.

Ataşehir Belediye Başkanı Sayın Battal İLGEZDİ 5 Ekim 2010 tarihinde Zübeyde Hanım Öğretmenevinde düzenlediği toplantıda ise, 'dünyanın en iyi anlaşmasını sunduklarını, yüzde 55 oranına karşılık gelen 140 m2 brüt konut, inşaat süresi 700 TL kira yardımı ödeneceğini, bölgede ticari olan olmayacağını,' söylemiştir. Ataşehir Belediyesi dergisi bölgede 4500 konut yapılacağını yazmıştır.

Ataşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ tarafından, 17 Ekim 2010 tarihinde Zübeyde Hanım Öğretmenevinde yapılan toplantıda kat maliklerinin soru sormasına izin verilmemiştir.

Yenişehirllier dernek kuruyor
Ataşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ tarafından, 23 Ocak 2011 tarihinde İçerenköy’de bir otelde yapılan toplantıda; bugüne kadar söylenenlerin aksine konuşmalar yapılmıştır. Toplantı sonrası imzalarını geri almak için irtibat bürosuna giden çok sayıda kat maliki karşılarında muhatap bulamamıştır.

Taleplerimizi iletmek için Ataşehir Belediyesi önünde 27 Ekim ve 8 Aralık 2010 tarihlerinde iki kez basın açıklaması yaptık dikkate alınmadık, bugün üçüncü kez Ataşehir Belediyesi önünde açıklamanın
ardından İçişleri Bakanlığı'na şikayet dilekçeleri göndereceğiz.

Bundan sonraki meşru hukuki hak arayışlarımızı Mahallemizde kurulan “YENİŞEHİR MAHALLESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ” çatısında sürdüreceğiz.”



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER