SPK'nın Ataşehir'de yeri hazır TOKİ ile anlaşan SPK da Ataşehir’de yerini ayırttı

SPK'nın Ataşehir'de yeri hazır TOKİ ile anlaşan SPK da Ataşehir’de yerini ayırttı

SPK'nın Ataşehir'de yeri hazır TOKİ ile anlaşan SPK da Ataşehir’de yerini ayırttı
SPK'nın Ataşehir'de yeri hazır
TOKİ ile anlaşan SPK da Ataşehir’de yerini ayırttı


SPK, Ataşehir’de projelendirilen İstanbul Finans Merkezi bölgesinden arsa almak için anlaşmaya vardı. Kurul’un istediği parseli TOKİ, Emlak GYO’dan devraldı. TOKİ Başkanı Bayraktar, “25 dönümlük bu parseli yüzde 99 SPK’ya veriyoruz. Anlaştık denilebilir” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İMKB’nin de taşınmasını istediği İstanbul Finans Merkezi projesinde yerini ayırmak isteyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) atağa kalktı. Birkaç ay önce, Ataşehir’den 25 dönümlük bir parsel almak için Emlak GYO’ya Ankara’daki 22 dönümlük arazisini vermeyi öneren Kurul, geçtiğimiz günlerde yerini hazır etti. 25 dönümlük araziyi kısa bir süre önce Emlak GYO’dan devraldıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “SPK ile anlaştık denilebilir. İstedikleri yeri yüzde 99 onlara vereceğiz. Büyük ölçüde işi bitirdik” açıklamasını yaptı.

FİYAT 4 BİN TL
SPK’nın bundan önceki takas teklifinde öne sürdüğü 22 dönümlük arazi Ankara-Eskişehir yolu civarında. Ancak, edinilen bilgilere göre, TOKİ ile takas yapılması kesin değil. Arsanın direkt satışı da söz konusu olabilir. Emlak GYO, SPK’nın Ankara’daki arsası ile değiş tokuş gündeme geldiğinde bir ekspertiz çalışması yaptırmıştı. Ankaralı emlakçılar ve değerleme uzmanları ise Eskişehir yolu civarında metrekare fiyatlarının değişken olduğunu belirtmekle birlikte, Finans Merkezi’ndeki ortalama metrekare fiyatı olan 4 bin TL’ye çıkmasının söz konusu olmadığı yönünde görüş bildirmişti. Uzmanlara göre, Eskişehir yolu bölgesinde yer yer 2 bin TL’yi görebilen metrekare fiyatları bin TL ortalamasında. Bu açıdan bakıldığında, hemen hemen aynı büyüklükteki bu iki arazinin takasıyla, üzerine para verilmeyecekse, doğru bir karşılık elde edilemeyeceği ifade ediliyor.

223.4 MİLYON LİRALIK BEDELLE EN PAHALI ARSA HALKBANK'TA
İstanbul Finans Merkezi’nden ilk araziyi Temmuz 2008’de Halk Bankası almıştı. Banka, 57 bin 500 metrekarelik bölüm için 223.4 milyon TL ödemişti. Yerini aynı dönemde hazır eden Ziraat Bankası ise 54 bin 384 metrekarelik arazisine 211.5 milyon TL vermişti. BDDK ise bu yılın başında aldığı 43 dönümlük arazinin karşılığında 167.7 milyon TL ödedi. Öte yandan, Mimarlar Odası’nın 1/100000’lik plan kapsamında projenin planına açtığı iptal davası sürerken, TOKİ, projeye yönelik hazırladığı yeni bir düzenleme ve master plan ışığında çalışmalarına devam ediyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Finans Merkezi projesini işaret ederek, açılan davalarla ilgili, “Yeni planda yapı yoğunluğunu bir miktar azalttık. Yolların geçtiği yerler ve yapıların konumlarına ilişkin düzenlemeye gittik. Yeni planla eksikleri, yanlış bulunanları düzeltiyoruz” demişti.

VARYAP, PROJENİN İLK İNŞAATINA 2011'DE BAŞLAMAYI PLANLIYOR
-Finans Merkezi’nin projelendirildiğ-araz-500 dönüm büyüklüğünde.
-Bu alanın 300 dönümünde banka ve kamu kurumlarının binaları yer alacak.
-Diğer parseller ise özel şirketlere satılabilecek.
-Finans Merkezi’nde arsası olan özel şirketlerden biri Varyap.
-Varyap alışveriş merkez-ve ofisten oluşacak bir yatırım planlıyor.
-Şirket, projesine 2011’de kazma vurmayı ve Finans Merkezi’nin ilk inşaatını başlatmayı hedefliyor.
-TOKİ’nin planlamasına göre, projenin toplamına 1.2 milyar dolar harcanacak.

HT EKONOMİ/ Menekşe ATASELİM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER