Şeb-İ Arus İstanbul, Şehitler anısına gerçekleştirildi.

15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerin anısına ithaf edilen Şeb-İ Arus İstanbul 2016 etkinliği önceki akşam Ataşehir Ülker Sports Arena’da gerçekleştirildi.

Şeb-İ Arus İstanbul, Şehitler anısına gerçekleştirildi.
Şeb-İ Arus İstanbul, Şehitler anısına gerçekleştirildi.

15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerin anısına ithaf edilen Şeb-İ Arus İstanbul 2016 etkinliği önceki akşam Ataşehir Ülker Sports Arena’da gerçekleştirildi.
Şeb-İ Arus İstanbul 2016 etkinliği önceki akşam Ataşehir Ülker Sports Arena’da gerçekleştirildi. 

Yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı gece ünlü sanatçıların söylediği ilahi eserlerle başladı.  “Ağlama Karanfil” ilahisiyle tanınan Eşref Ziya, salondaki herkesten telefonlarının ışıklarını açmalarını rica ederek “Karanlık günlere, aydınlığımız olsun” açıklamalarında bulundu. Rafet El Roman yıllar önce Kuran-ı Kerim kursuna gittiğinde hocasından öğrendiği ilk ilahi “Kitaplara İnanmayan”ı seslendirdi. Alişan, Rafet El Roman, Yusuf Güney, Sami Özer, Eşref Ziya, Özgün ve Bekir Köse, Grup Tillo ve Alper Kış’ın tek ilahi ile sahne aldıkları gece Mevlevi ayini ve sema gösterisiyle ile son buldu. 


Yaşamını, “Hamdım, piştim, yandım” şeklinde özetleyen, ilahi aşkla kucaklamayı da “Gel Ne Olursan Ol, Yine Gel” sözleri ile evrenselleştiren Mevlana Celaleddin-i Rumi, “düğün” olarak nitelendirdiği ölümünün 743. yıldönümünde Şeb-i Arus İstanbul’da 5. kez yad edildi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Türkiye Finans Katılım Bankası’nın ana sponsorluğunda TOK-HAY-DER himayesinde AdStation tarafından düzenlenen Şeb-i Arus İstanbul, 15 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Gecenin sunuculuğunu üstlenen Necip Karakaya ve Ertem Şener, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Onur Ayanoğlu’nun annesi Ferda Ayanoğlu’nun oğlu için yazdığı şiiri okuyarak konuşmalarına başladılar. Maneviyatı yüksek gecede ilahi okumaya sahneye ilk çıkan Sami Özer’den sonra sahne alan Özgün ve Bekir Köse “İncitme Gönül&Kaside” ilahisiyle, Alper Kış “Onlar Öndeler”, Alişan “Şu Benim Divane Gönlüm”, Yusuf Güney “Kördüğüm” ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra milletin sesi olan Grup Tillo ise “Ortağız Bir Namusa” ile salonda duygu dolu anlar yaşattılar. Yoğun istek üzerine ilahilerini bir kez daha okuyan Grup Tillo üyeleri, teröre lanet okuyup, Türkiye’nin bölünmeyeceğini vurgularlarken, 15 bin kişilik salondan barış sesleri yükseldi. “Ağlama Karanfil” ilahisiyle tanınan Eşref Ziya, salondaki herkesten telefonlarının ışıklarını açmalarını rica ederek “Karanlık günlere, aydınlığımız olsun” açıklamalarında bulundu. Popüler müziğin beğenilen ismi Rafet El Roman’ın Kuran-ı Kerim kursuna gittiğinde hocasından öğrendiği ilk ilahi “Kitaplara İnanmayan”ı seslendirdiği gece, sanatçıların ilahilerinden sonra Mevlevi ayini ve sema gösterisiyle devam etti. 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerimizin anısına ithaf edilen geceden elde edilen gelir ise TOK-HAY-DER tarafından yapılan hayır faaliyetlerinde kullanılacak. Veysel Samanlıoğlu yönetiminde 50 kişilik orkestranın, 40 kişilik semazen ve 30 kişilik mutrib ekibinin yer aldığı Türkiye’nin en büyük ve en anlamlı organizasyonu Şeb-i Arus İstanbul, Ayin-i Şerif ve Kuran-ı Kerim okunarak noktalandı.

500 kişilik ekip çalıştı
Gelirinin tamamı TOK-HAY-DER’in hayır işlerine aktarılan Şeb-i Arus İstanbul’da, bu yıl 500 kişilik dev bir ekip çalıştı. Tören için toplamda 10 tır ekipman dahilinde, 500 metre truss, 250 ışık robotu, 220 metrekarelik LED ekran, çeşitli alan içi görüntü yansıtma sistemleri, 105 metre led teknik ekipman kullanıldı. Sinan Erdem’in zemini de semazenler için özel olarak yeniden döşendi. Şeb-i Arus İstanbul töreni için AdStation Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu: “2012 yılında ilk kez bu törenleri böylesine kapsamlı bir şekilde Konya dışına taşıdığımız zaman birçok insanın eleştirisine maruz kaldık. Ancak öğretisi Anadolu’nun dışına taşmış Mevlana’yı, ismine yakışır bir törenle kutlamamız, etkinliğin çizgisini her yıl daha da yukarıya taşımamız, Konya’da bu törenlere eşlik edemeyenler için bir kapı açabilme gayemiz bütün çevrelerden takdirle karşılandı. Bu yıl da Mevlana’nın adına uygun, kültür başkenti İstanbul’da başarılı bir 5. Şeb-i Arus İstanbul töreni düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. Bu sene Şeb-i Arus İstanbul’un maneviyatı bizim için daha yüksekti. 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerimizin anısına düzenlediğimiz bu gecede, şehitlerimizin ailelerini özel bir locada ağarladık. Hem sanatçılarımız hem bizler duygu dolu anlar yaşadık.” açıklamalarında bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER