Nüfus Cüzdan Talep Belgesi ve Nüfus Cüzdan Örneği

Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus aile kütüklerine kayıtlı bulunduğunu kanıtlayan resmi belgedir. Nüfus cüzdanı değerli kağıtlar kapsamı içerisinde yer almaktadır.

Nüfus Cüzdan Talep Belgesi ve Nüfus Cüzdan Örneği
Nüfus cüzdanlarının şekil ve içerikleri İçişleri Bakanlığınca tespit edilir. Nüfus cüzdanı, yurt içinde yerleşim yeri mahalle veya köy muhtarı ya da çalışılan resmi daire veya kurum amiri tarafından onaylanan nüfus cüzdanı talep belgesi ve belgedeki fotoğrafın aynısı bir adet fotoğrafla birlikte ikamet edilen yer nüfus müdürlüğünce, yurt dışında dış temsilciliklerimiz tarafından doldurularak onaylanan nüfus cüzdanı talep belgesi ile dış temsilciliklerimizce ergin olanların kendilerine, ergin olmayanların ise veli, vasi veya resmi vekillik belgesi ibraz edenlere imza karşılığında verilir.
Nüfus Cüzdanı Talep Belgesi için tıklayınız.
Nüfus Cüzdanı Örneği için tıklayınız.

Düzenleme Nedenleri

a) Doğum,

b) Kayıp,

c) Yeniden kayıt,

d) Yenileme,

e) Değiştirme

Doğum Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

Yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında dış temsilciliklerimize yapılan doğum bildiriminin doğum tutanağına geçirilmesi ve bildirimin nüfus aile kütüklerine tescil edilmesi sonucunda çocuk adına nüfus cüzdanı düzenlenir. Doğum bildirimi nüfus müdürlüğüne yapılmış ise; doğum tutanağı nüfus aile kütüğüne tescil edilir ve nüfus cüzdanı düzenlenir. Doğum bildirimi yurt dışında dış temsilciliklerimize yapılmış ise; düzenlenen doğum tutanağı nüfus aile kütüklerine tescil edilmek üzere nüfusta kayıtlı olunan nüfus müdürlüğüne gönderilir.

Tescil işleminden sonra dış temsilciliklerimize iade edilen doğum tutanağına dayanılarak nüfus cüzdanı düzenlenir.

Kayıp Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

Kayıp olan, çalınan veya seri ve numarası okunamayan nüfus cüzdanının yerine nüfus cüzdanı düzenlenir. Cüzdan kaybeden kişinin belge veya bilgi ibraz edememesi veya ibraz edilen belgeden şüpheye düşülmesi durumunda ilgilinin ibraz edeceği fotoğraf ve nüfusa kayıtlı olduğu yer bilgileri ile Türkiye’de kendisini tanıyanların adı, soyadı ve adres bilgileri ile nüfus müdürlüklerince yapılan tahkikatın olumlu sonuçlanması halinde; yurt içinde başvurunun yapıldığı nüfus müdürlüğünce, yurt dışında dış temsilciliğimizce nüfus cüzdanı talep belgesi düzenlenir.

Yeniden Kayıt Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

18 yaşını tamamlamış olan ve aile kütüklerinde kaydı bulunmayanlar hakkında yapılan saklı nüfus işlemi sonucunda kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna karar verilmesi durumunda; önceden düzenlenen doğum tutanağı saklı nüfus işlemini sonuçlandıran nüfus müdürlüğünce aile kütüklerine tescil edilir ve nüfus cüzdanı düzenlenir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınanların da aile kütüklerine tescil edilmesinden sonra nüfus cüzdanı düzenlenir.

Yenileme Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

Hasara uğrayan, yırtılan veya kullanılamaz hale gelen ancak seri ve numarası okunabilen nüfus cüzdanının yerine nüfus cüzdanı düzenlenir ve eski nüfus cüzdanı geri alınır.

Değiştirme Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

Nüfus cüzdanı 15 yaşına kadar fotoğrafsız kullanılabilir. 15 yaşını doldurmuş olanların müracaatları üzerine fotoğraflı nüfus cüzdanı düzenlenir. Ayrıca adı, soyadı, doğum tarihi gibi kişisel durum ve evlenme, boşanma gibi medeni hal değişiklikleri ile kadının önceki soyadını kullanmak istemesi durumunda nüfus cüzdanı düzenlenir ve eski nüfus cüzdanı geri alınır.

ATAŞEHİR NUFUS MÜDÜRLÜĞÜ ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER