Kil, Çocukların Elinde Karakterlere Dönüştü

Prof. Rony Oren 7-12 yaş aralığında çocukların katıldığı, kil kullanarak karakter yaratma atölyesi için Ataşehir’deydi.

Kil, Çocukların Elinde Karakterlere Dönüştü
 Kil, Çocukların Elinde Karakterlere Dönüştü

Prof. Rony Oren 7-12 yaş aralığında çocukların katıldığı, kil kullanarak karakter yaratma atölyesi için Ataşehir’deydi. 

Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nin dünyaca ünlü bir konuğu vardı geçtiğimiz günlerde. İsrailli animasyon sanatçısı Prof. Rony Oren 7-12 yaş aralığında çocukların katıldığı, kil kullanarak karakter yaratma atölyesi için Ataşehir’deydi. Oren çalışmaya katılan çocuklarla birlikte kurbağa ve penguen yaparak, gerekli parçaları pratik olarak nasıl hazırlayacakları konusunda bilgiler verdi. Atölye sonunda hem çocuklar hem de anne babalar Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nden mutlu ayrıldı. Atölye sonrası Rony Oren’in tercümanlığını da yapan Hakan Silahsızoğlu’nun yardımıyla bir söyleşi gerçekleştirdik.

Pek çok uluslararası animasyona imza atan Rony Oren, çocukluğunda da hamurlarla oynamış.

Zaman içerisinde animasyon üzerine çalışmaya karar verdiğinde pek çok tekniği kullanan Oren oyun hamuruyla oynarken oluşturduğu teknikleriyle tanınıyor, biliniyor.

 
Kendisi için çizmenin çok daha zor olduğunu belirten Oren, “Oyun hamuru ile aklınıza gelebilecek her şeyi oturup üretebiliyorum. Aslında ben çizim ile başladım, farklı kesim tekniklerini de uyguladım. Fakat oyun hamuruna dokunduğum an bu benim tekniğim olacak dedim. Neredeyse 43 yıldır oyun hamuru yaşamımda…

Oyun hamuru ile daha önce defalarca yaptığınız karakteri yeniden yeniden yapabiliyorsunuz. Bir karakteri yarattığınızda onu animasyon filmde gösterirken, bir sonraki sahnede tekrar aynısını yapmanız lazım ki, seyirci bir sonraki sahneyi izlerken arada bir fark görmesin iki karakter arasında,” diyor ve elindeki oyun hamuruyla sözünü ettiği şekilleri yaparak anlatmaya devam ediyor: “Bunları aynı halde aynı formda tutabilmek için üç metot geliştirdim. Top, sosis ve krep haline getirme… Bunları bu şekilde yaptığım sürece vücutları da oluşmuş hale geliyor ve her yerde kullanılacak duruma oluyor.”

Atölyesini ziyaret eden çocukların da anlattığı tekniği uygulayarak çok kısa sürede istedikleri karakterleri kolayca yapabildiklerine dikkat çeken Rony Oren, bugüne kadar dünyanın pek çok ülkesinde çocuklarla atölye çalışmaları yaptıklarını söyledi. Bu çalışmaların çocuklara olan etkisini sorduğumda ise gülerek, anne babalardan gelen yorumları, tepkileri anlatıyor: “Anne babalar, çocuklarının kitaplarımı okuduktan sonra haftalar boyunca çalışarak öğrendikleri tekniklerle hayallerindeki karakterleri yarattıkları söylediler. Hem böylece hayal güçleri zenginleşiyor hem de teknolojik aletlerden uzak duruyor, sanatla iç içe oluyorlar…”

Daha önce ülkemize bir kez çalışmak bir kez de gezmek için gelen Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi Animasyon Bölümü’nden Prof. Rony Oner hem Ataşehir Belediyesi yetkililerine hem de velilere teşekkür ediyor: “Ataşehir Belediyesi önemli bir hizmet veriyor. Çocuklara kendilerini ifade edebilme imkânı sağlıyor. Sanat kişisel gelişimin de en önemli aracı… Aileler de çocuklarını bu tür çalışmalara getirerek, kendilerine verdikleri değeri gösteriyor. Her iki anlayışı da kutlarım”

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER