Deniz Kutlu; “ BU HALKIN ZAFERİ. KİMSE BUNU SAHİPLENMESİN”

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu; “Bu halkın zaferi. Kimse oturup da bunu sahiplenmesin.

Deniz Kutlu; “ BU HALKIN ZAFERİ. KİMSE BUNU SAHİPLENMESİN”
Deniz Kutlu; “ BU HALKIN ZAFERİ. KİMSE BUNU SAHİPLENMESİN”

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu; “Bu halkın zaferi. Kimse oturup da bunu sahiplenmesin.


Yenisahra ve Yakın Çevresi ile ilgili planların İBB Meclisinden oybirliği ile geçmesini basına değerlendiren Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu; “Bu halkın zaferi. Kimse oturup da bunu sahiplenmesin. Halkımız bu bölgede örgütlü, bizimle de iyi bir şekilde çalıştılar, belediye başkanımızın da onlarla birlikte hareket etmesi sonucunda bu planımız çıktı” dedi.


2012 tarihinden beri bir türlü çıkmayan ve bu yıl iki defa Ataşehir meclisinden oybirliği ile çıktığı halde bir türlü İBB Meclisi tarafından onaylanmayan Yenisahra ve Yakın Çevresi İmar Planları bu ay İBB Meclisinde oybirliği ile geçti.


Ataşehir Belediyesi’nin çabaları, Yenisahra Derneği’nin tüm çabalarına rağmen veto edilen ve sonunun da savunma verilmeyerek iptal edilen Yenisahra ve Barbaros planları, resmi bir yetkisi olmadığı halde olaya müdahil olan Sancaktepe Belediye Başkanı ve Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem’in görüşmeleri sonunda çıkması toplumda manidar bir algı yarattı.




Konuyla ilgili basın toplatısı yapan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, 2012 tarihinden bugüne gelişen süreçleri değerlendirdi.
 

“BURADA Kİ EN BÜYÜK EMEK HALKIMIZIN, MAHALLE MUHTARLARIMIZIN VE BU BÖLGEDEKİ STK’LARIN”


Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Nazım Uygulama İmar Planları Büyükşehir Meclisi’nden oybirliği ile geçti. 7-8 yıllık bir plan süreci yaşıyoruz.  Plan çıkınca sahiplenen çok oluyor. Bu planların çıkmasındaki en büyük emek halkımızın, mahalle muhtarlarımızın ve bu bölgedeki STK’ların. Daha öncede belirttiğim gibi Türkiye’de bir ilk olarak vatandaşlarımız ve Belediye Başkanımızla birlikte İBB’nin önünde imarımızı istiyoruz diye eylem yaptı.  Eylemden sonra 2013 yılında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları çıktı. Dolayısıyla 7-8 yıldır halkıyla birlikte mücadele eden bir Ataşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı var.  Sonuç itibariyle şu an planımız çıktı.


“2012 TARİHİNDEN BU YANA ÇIKMAZ DENİLEN PLANLAR NASIL OLDU DA BİR AYDA ÇIKTI”



Plan çıkmaz denildi ama bir anda çıktı. Demek ki bunca yıl beklemeden de plan çıkabilirmiş.  Nasıl çıktı peki çıkmayan planlar bunu duyurmak gerekir. Bununla ilgili daha önceden de söylediğim gibi İBB kendi lehine olan bir mahkeme kararını bir üst mahkemeye savunma vermeyerek göz göre göre 1/5000 lik planın iptal olmasına neden oldu.  Bize böyle bir olayın olmadığını söylediler. Mahkeme kararını dağıttığımızda savunma verilmemiştir ibaresini vatandaş görünce hemen alelacele savunmayı mahkemeye göndermeyen Hukuk Müşavirliği yetkilileri hakkında bir soruşturma açtılar.


“TALEBİMİZ DOĞRULTUSUNDA  50 KAT 15 KATA DÜŞÜRÜLDÜ”


Sonrasında süre sıkışınca 5000 lik ve 1000 lik planı ki biz, bizim 1000 lik planımızla birlikte çıkmazsa kabul etmeyiz demiştik.  İmar komisyonuna arkadaşlarımızla gittik. Orada gördük ki; 1/1000 lik planımıza uygun 1/ 5000 lik plan hazırlamışlar.  Daha önceki kurum görüşümüzde belirttiğimiz üzere emsalde yükseklikte eşitlik isteyerek Yatay yapılaşma önemli demiştik. Ama Yatay yapılaşmayı herkes için adil bir şekilde uygulanması gerekir diye itiraz ederek gerekçemizi de yazmıştık.  İSKİ ve Metro Gros Market’in olduğu yerde vatandaşa nasıl 15 kat veriyorsan oraya da vereceksiniz demiştik. Bu talebimiz doğrultusunda 15 kata düştü. 


İSKİ’YE  AİT ALANI İTİRAZIMIZA RAĞMEN TİCARET ALANI OLARAK KALDI”


İkinci konu düzenleme payı vatandaşlarımızdan daha önceki 92 ıslah planında 30-33 oranında kesilmişti. Bunu bilgilendirme toplantısında vatandaşlara söylemiştim.  Daha fazla vatandaşlardan Donatı alanı kesinti yapılmaması gerekir diye.  Planda İBB ve Vakıflar genel Müdürlüğüne ait iki arazi hariç diğer kamu arazilerin DOP ta kullanıldığını söylemiştik. Bu iki arazide DOP kesintisi olarak kullanılması vatandaşlardan yeni DOP kesintisi yapılmamasını doğru bulduğumuzu kurum görüşü olarak yazmıştık. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait konut alanında kalan alan talebimiz üzerine belediye hizmet alanına çevrildi.  İSKİ’ye ait ticarete çevrilen alanla ilgili DOP ta kullanılması talebimizi uygun görmediler ancak şöyle bir garabet var. İSKİ’ nin planla ilgili verdiği kendi görüşü var. Kendisine ait mülkiyetin İSKİ hizmet alanına kullanılmasını talep etmiş.  Ona rağmen ticaret alanın da kaldı.


“KALDIRDIKLARI CAMİİ ALANINA İTİRAZ EDECEĞİZ”


Planın askı süresi içerisinde İSKİ alanı olup ticarete çevrilen ve daha önceki planda Cami, park ve ticaret alanı olup sonradan Camii kaldırdıkları alana itiraz edeceğiz.  İtirazımız kabul edilmezse yargıya taşıyacağız. Bununda bilinmesini istiyoruz.  İSKİ alanı vatandaşların lehine DOP kesintisi olarak kullanılacak. İSKİ’nin kendi kurum görüşü var. Sanırım bu talebimiz kabul görecektir.  Talebimiz kabul görmezse yargıya taşıyarak iptal ettirteceğiz.  Bunun duyurusunu daha önce vatandaşlara yapmıştık ve bunun arkasında duracağız.


“İSKİ, KAMULAŞTIRMA BEDELİNDEN YIRTMASI İÇİN CAMİ VE PARK ALANLARI KALDIRILARAK TİCARET ALANINA ÇEVRİLMİŞ”


 
Bir diğer alan Ali Dürüst’ün alanıydı. Oraya da itirazımızı yaptık. 2015 tarihindeki ilk bölge planına geri dönülmesi talebimiz vardı. İSKİ kamulaştırma bedelinden yırtması için Cami ve park alanları kaldırılarak ticaret alanına çevrilmişti. İtirazımız sonucunda Camii alanını yerine tekrar koymadılar ama park alanının bir kısmını ticaret alanına düşeni yerine tekrar monte ettiler. Buradaki talebimiz kısmen karşılandı. Diğer kısmında 2015 yılındaki 5000 lik plana uygun olarak itirazımızı yapacağız. İtiraz kabul edilmezse bunu da yargıya taşıyacağız. 


“O BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETLERİ DEVAM EDİYOR”



Bir diğer konu Tuzcuoğlu diye bilinen bölgeydi. Burada vatandaşımızın müktesep hakkından kaynaklı sıkıntıları vardı.  Emsal düşüyordu, 92 yılındaki emsalin geri dönmesi talebi vardı.  Bu talebi de teknik açıdan değerlendirip İBB’ iletmiş olmamıza rağmen, orada İmar Komisyonunda bunu yoğun bir şekilde dillendirmiş olmamıza rağmen bu talebi kabul görmediler.  Dolayısıyla oradaki vatandaşlarımızın mağduriyetleri hala devam ediyor.
 

“ASKI SÜRESİ İÇİNDE YAPACAĞIMIZ İTİRAZLAR PARSEL BAZINDA YAPILACAK”



Planların askı sürecinde vatandaşlarımızı teknik anlamda bilgilendirerek bu bölgede vatandaşımızın bu kısma itiraz etmesi noktasında teknik destek vereceğiz.  Onun dışında belediyemize ait bir adet mülk vardı.  O mülk(Onu haritadan göstererek)   belediye hizmet alanı olsun diye görüşmelerimizi daha önce yapmıştık ve 1000 lik planda kabul görmüştü ama o mülkü de tekrar park alanına aldılar. Buna da askı süresi içinde itiraz edeceğiz.  Askı süresi içinde yapacağımız itirazlar parsel bazında yapılacak. Bölge planının geri kalan kısmında istediklerimizi büyük oranda aldık. En son yazdığımız 5000 lik kurum görüşünde de söylediğimiz ifade ettiğimiz konuların % 60-65’i kabul gördü.  Kabul görmesi noktasında da İmar Komisyonu’nda taleplerimizi ısrarlı bir şekilde dile getirdik. Dolayısıyla geldiğimiz nokta bu.


“ BU HALKIN ZAFERİ. KİMSE OTURUP DA BUNU SAHİPLENMESİN”



2012 tarihinden başlayan bir süreç 2019 tarihinde tamamlandı. Evet, şunu söylüyorlardı; İmar planlarınız çıkmaz kardeşim diyorlardı demek ki çıkıyormuş. 2012 tarihinden bu yana ciddi bir mücadele verdik.  Bu halkın zaferi. Kimse oturup da bunu sahiplenmesin.  Halkımız bu bölgede örgütlü, bizimle de iyi bir şekilde çalıştılar, Belediye Başkanımızın da onlarla birlikte hareket etmesi sonucunda planımız çıktı. Planın Yenisahra ve Barbaros mahallesine hayırlı olmasını diliyorum.

 


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109