Battal İLGEZDİ: 'Ataşehir'in en önemli sorunu imar! 9 yeni ilçede ATAŞEHİR imarsız'

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi: 'Ataşehirde bir plan bütünlüğü yok. Kimi yerde 2,5 kimi yerde 1,8. Yenisahra, Barbaros’ta 1 emsal. İmar mı bu. Ben ona imar yok derim. 'Bazı mahallelerde hiç imar yok.

Battal İLGEZDİ: 'Ataşehir'in en önemli sorunu imar! 9 yeni ilçede ATAŞEHİR imarsız'

Çevre ve şehircilik Bakanı ile görüştüm. Yenisahra ve Barbaros mahallelerin sorununu çözeceğiz bir şekilde.
Ataşehirde bir plan bütünlüğü yok. Kimi yerde 2,5 kimi yerde 1,8. Yenisahra, Barbaros’ta 1 emsal. İmar mı bu. Ben ona imar yok derim. Bazı mahallelerde hiç imar yok.

Şimdi büyükşehir’de 1/5000 lik imar planı çalışması yapılıyor. Ne zaman çıkar? Nasıl olur? Bilemiyoruz.

ATAŞEHİR'in EN ÖNEMLİ SORUNU İMAR

Yeni Kurulan 9 ilçeden sadece Ataşehir’in imar Planı çıkmadı.
Yetki onların biz yardımcı oluyoruz. Umuyorum Mart ayına kadar çıkar, vatandaş ta önünü görsün bizde önümüzü görelim.

Kademeli emsalle vatandaş müteahide versin. Halkın rızası, bizim onayımız olamadan yerinde yapılmayan bir kentsel dönüşüme önce biz karşı çıkarız. Meydana gelecek bir depremde Ataşehir’in % 70 i yıkılır. Çünkü Ataşehir’in % 70 i çürük.  

Bu sözler Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye ait.  Ataşehirweb takipçileri için yapmayı planladığımız, Ataşehir’i, Ataşehir’in sorunlarını konu alan ve yerel yönetimde söz sahibi olan yöneticiler ile söyleşilerin konuğu bu kez, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi.
Ataşehirweb / Recep KENAN
[email protected]

Ataşehirweb-BATTAL İLGEZDİ RÖPORTAJ  - TIKLA

KADIKÖY BÜTÜN MALLARIMIZA ORTAK

Ataşehirweb – Recep KENAN: Sayın İLGEZDİ yeni kurulan belediyede göreve başlamanın zorlukları neler?

Battal İLGEZDİ:
Burası yeni bir ilçe oldu hiçbir alt yapısı yok. Mazbatayı verdiler, gidin belediyeyi kurun dediler. Belediyeyi kurmak kolay sonuçta iş dünyasından geldik iş tecrübemiz var.
İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı çok kötü bir anlaşma var.
Ben, geldiğimde geldiğimde gördüm ki, Kadıköy Ataşehir’in mallarının % 72 sine ortak. Ataşehir’i ilçe yapmışsın Kadıköy bütün mallarına ortak. Ümraniye % 11 ine ortak. Sancaktepe’de % 2,5 uğuna, Üsküdar’da % 9 una ortak. Böyle bir anlaşma olabilir mi?
Kadıköy’den 50 tirilyon borç devraldık. Halen borç ödüyoruz. İller bankası haciz koydu, her ay 3 tirilyon paramız kesiliyor. İller bankasından bana hiç para gelmiyor, Kadıköy’e gidiyor.
Bu koşullarda elimize mazbatayı aldık oturacak yer yok. Barakada, kulübede başladık bu günlere geldik.
Daha önce Şişli - Kağıthane bölünmesinde herkes alacağını almış tamam.
 8 Ay kadar süreden sonra anlaştık.
 6 Ay personel vermediler. Verilen araçların hepsi çürük. Ataşehir’i ilçe yaparken doğru yapmamışlar. Bulvarı olmayan bir ilçe olur mu? Bütünlüğü olmayan bir ilçe Ferhatpaşa’dan Mustafakemal’e gitmek için üç tana araç değiştirmek zorundasınız.
Geldiğimizden bu yana mahallelerin büyük ölçüde sorunları çözüldü.  Ferhatpaşa’da hiç altyapı yoktu. Yıllardır oy aldıkları yerlere hiç yatırım yapmamışlar. Alt yapımızı yaptık, yollarımızı yaptık, bir imar kaldı. İmarda sıra bakalım ne çıkacak? Yenisahra, Barbaros’un imarı çözüldü mü tamam. Bölgenin en önemli sorun bu.



Başkanlıkta geçen sürenizi değerlendirir misiniz?


Ben geldiğim günden beri vaat ettiğim işleri yaptım, bitirdim. Tapu sorununu halledeceğiz dedik, dere yatakları haricinde tapu sorununu hallettik. Oraların tapusu yok, dolayısı ile oralara tapu verme şansımız da yok. Dere yataklarını kaldırıyorum onlara Emekevler’den ev vereceğim. Tapuları yok ama yıllardır burada oturuyorlar, 180 e yakın gecekonduda, insanları madur etmeyeceğim. Projeye başladık dere yataklarını temizleyeceğim.


İMAR BLOKLARINDA DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

 Dönem sonu hedeflerinizden söz eder misiniz?

Ataşehirde 5 tane kültür merkezine başladım. Örnek Mahallesi Kültür Merkezi’ne başladık, Ataşehir Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi devam ediyor.Mustafakemal Kültür Merkezi’ne başlıyorum şimdi. Atatürk Mahallesi ve İçerenköy’de başlıyorum. Geldiğimiz günden beri 300 bin metrekare park yaptım. Örnek Mahallesi Kültür Merkezinin arsasının bir kısmını TOKİ kanalı ile bir kısmını kendi olanaklarımızla hallettik. Belediyenin kasasından bir kuruş para çıkarmadan belediye binasını yapıyoruz. Sağ olsunlar Başbakanımız ve TOKİ Başkanımız bize arsayı verdiler, kat karşılığı müteahhide verdim. Ben yapsam 10 yılda ancak biter. Yenisahra, Barbaros’a Ataevi yapacağız, yer bakıyoruz.  Aslında Yenisahra, Barbaros ve Mustafakemal Mahallelerinin komple yenilenme ihtimali olumsuzluk yaratıyor. Buraların imarı ile birlikte bütün yatırımları programlanacak. İmar planı çıktığı zaman bölgenin en değerli yeri olacak.
İmar İskan Konutları’nda 52 metrekare konutları var. 200 konut TOKİ ye, vatandaşlara 1050 konut, 140 metrekare yerinde olmak kaydı ile anlaşma yaptık. Binalar parmağını dokunsan yıkılacak durumda. 180 hak sahibi imza vermedi. Şimdi ne olacak 3/2 imza verdi mi tamam. Yeni çıkan yasa bunları bağlıyor. Gelip de mahalleyi komple kaldırıyım, istimlak edeyim ya da yıkıyım diyen olursa önce ben karşı çıkarım. Kolay değil bir mahalleyi kaldırmak.
İmar İskan Blokları ile ilgili yeni bir çalışma yapıyorum. Bunu ilk kez size söylüyorum. Çevre Şehircilik Bakanım, TOKİ, Emlak GYO, ve Ataşehir Belediyesi Kentsel dönüşüm için hazırlıklar yapıyoruz. 1080 kişinin imza vermiş olduğu proje devam edecek. Ne mahsuru var? Daire şimdi orada 50 bin Lira etmiyor bitince 600 – 700 bin Lira edecek.

 

 Nasıl bir Ataşehir düşlüyorsunuz?

Ataşehir Kadıköy’ün Üsküdar’ın komşusu en az onlar gibi olmalı. Yaşanabilir çağdaş bir kent olması gerekir. Öyle mahallelerimiz var ki daha denizi görmemişler. Bize düşen, insan gibi yaşamalarını, kentin olanaklarından faydalanmalarını sağlamak.


ATAŞEHİR’İN EN ÖNEMLİ SORUNU İMAR

 Dışarıdan sorunsuz gibi görünen fakat büyük oranda “varoş” denilebilecek mahallelere sahip Ataşehir’in en önemli sorunu sizce nedir?

İmar!, ATAŞEHİR’in en önemli sorunu imar. İstanbul’da önemli bir deprem bekleniyor. Ataşehir’in plan bütünlüğü yok. Acilen 1/5000 lik planları yapılmalı,  çevre ve Şehircilik Bakanı bu işe el atmalı. İmar sorununu çözdüğümüz zaman sorunlarımız büyük ölçüde çözülmüş olur. Plansız bir bölgeye hizmet veremiyorsunuz.


Ataşehir’in büyük bir kısmının ortak sorunu olan imar planı ile ilgili gelişmeden söz eder misiniz? Büyükşehir’de çalışma var mı? Varsa bu çalışmalara katkıda bulunuyor musunuz?

1/5000 lik planda bizim yetkimiz yok. Yetkimiz olsa ben bir ayda yapıp çıkarmıştım. 30 yıldır buraların sorunu çözülmüyor.
Niye çözülmüyor bunu yetkililere sormak gerekir. Seçildikten sonra parti kimliğimizi bırakmalıyız. Hizmet için buradayız.  
İstanbul’da 9 yeni ilçe kuruldu 8 inin imarını çıkardılar Ataşehir’in imarını çıkarmadılar. Yapılacak şey Büyükşehir ile dayanışma içerisinde planları çıkarmak. Umuyorum ki Mart’a kadar Büyükşehir çalışmayı tamamlayıp planları çıkartır.
Engellemesinler de yardımcı olsunlar. Gölge etmesinler yeter.



DOĞRU PROJEYİ BİZ DE DESTEKLERİZ

 TOKİ’nin bölge ile ilgili projesi var mı, varsa neler?

Yok, olsa benim haberim olur. Bize sormadan özel bir proje yapma şansları yok. Doğru proje olursa bizde destek veririz.



Ataşehir’de bazı bölgelerde hareketlenmeler var. Bunlar “çantacı” tabir edilenler midir? Öyle ise vatandaşları bunlara karşı korumak için ne yapmayı düşünüyorsunuz?


Vatandaşlar yıllardır imar planı beklediği içinbezdi. Ben senin imarını çıkartırım diyene kanmasın. Böyle şeylerden uzak dursun. İmar çıksın ondan sonra adam gibi doğru müteahhit ile anlaşsınlar. İmar çıkmadan planlar belli olmadan kimse imza atmasın.




Bir süre ara verdiğiniz halk tarafından beğenilen uygulamanız, mahalle toplantılarına tekrar başladınız. Eskiye göre ilgi nasıl? Yaptığınız Örnek ve Ferhatpaşa Mahallelerindeki İzlenimleriniz neler?

Bir yere bir iş yapacaksın ki onu anlatmak için toplantı yapasın. Mahallelere geliyorum esnafları ziyaret ediyorum ama toplantı yapmıyordum. Ferhatpaşa’nın oyunu almışlar hiç hizmet götürmemişler. Evlerde su yoktu, yol yoktu, altyapısı yoktu hepsini yaptım. Amaç hizmet, bana oy verseler de vermeseler de ben hizmetimi yaparım.


ATAŞEHİR’İN TAPU SORUNUNU ÇÖZDÜK

 Ataşehir’de bazı mahallelerin tapu sorunları olduğunu biliyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?



Hepsinin tapusunu verdim %99 unun tapusunu verdim. Tapusunu alamayan kalmadı diyebilirim.
Sadece TOKİ’nin elindeki tapular kaldı Esatpaşa’da. Ben onu da çözüyordum ama muhtarlar bozdu.
Ben 150 - 200 Tl. ye tapu verecektim.  Şimdi 1500 lira gitsin alsınlar bakalım.


2000 KİŞİYE YEMEK VERİYORUZ

Ataşehir’de belediyenin sosyal ve kültürel çalışmalarından söz eder misiniz? Bu çalışmalarınızı yeterli buluyor musunuz?

İstanbul’da en çok sosyal ve kültürel çalışmaları biz yapıyoruz. Sürekli faaliyet içindeyiz. Kurslarda 10 bin öğrencimiz var. Hiç kimse bilmez arabanın üzerinde yazı bile yoktur 2000 kişiye sabah akşam yemek veriyoruz.
Bunları söylemiyoruz tabii. Bilinmemesi gerekiyor. İhtiyaç sahibi, bunun reklamı olur mu?
Yaz, kış spor okullarımızda, meslek kurslarımızda 10 bine yakın öğrencimiz var.



 2014 Yerel seçimlerinde hedefiniz nedir? Tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz?

 Bunu sorma Belediye Başkanlığının devamlılığı vardır! Benim seçimle ilgili hiçbir sıkıntım yok.



  Güncel bir konu, karla mücadeleniz nasıl gidiyor?


Hiçbir sorun yok. Ben gece Saat 01.oo da kalktım dolaştım. Karla mücadele ile ilgili bütün araçlarımız hazır. Hepsini kendimiz yeni aldık.


 Son olarak ATAŞEHİRWEB aracılığı ile Ataşehirliler’e neler söylemek istersiniz?

Yeni bir yıl başladı herkese sağlıklı mutlu bir 2012 diliyorum. Umuyoruz ki güzel bir Ataşehir, güzel bir Türkiye barış kardeşlik ve sevginin bol olduğu daim olduğu bir Türkiye diliyorum.













YORUM EKLE
YORUMLAR
necmeddin.ozturk
necmeddin.ozturk - 9 yıl Önce

Sayin.başkanim.yeniçamlica.ve.mimar.sinan.ve.mevlana.mahalesi.imari.çozulmedi.burasi.ataşehir.demeye.yakişir.bir.tarafiyok.buralarda.bi.deprem.olsa.bu.bolge.tamamen.yok.olur.bunun.sorumlusu.kim.olur.burdan.buyuk.şehir.olsun.bizata.sayin.batal başkanim.siz.olun.bu.imar.sorundan.sorunu.cozme.gayretinde.sizler.deprem.olursa.sormlusu.sizsiniz.ben.kendi.adima.degil.butun sorunlu.bu.3.mahale.adina.yazim. saygilar

SIRADAKİ HABER