Başkentten İstanbul'a finans göçü başlıyor, ilk yolcu Vakıfbank

Başkentten İstanbul'a finans göçü başlıyor, ilk yolcu Vakıfbank

Başkentten İstanbul'a finans göçü başlıyor, ilk yolcu Vakıfbank
İstanbul'un dünyanın sayılı finans şehirleri arasında yer alma projesi ilerliyor. Kamu bankaları genel merkezlerini Ankara'dan İstanbul'a taşımaya hazırlanıyor. Levent semtinden bina kiralayan Vakıfbank önümüzdeki ay artık İstanbul merkezli bir banka olacak.
 

İstanbul Finans Merkezi projesinde somut adımlar atılmaya başladı. Merkez Bankası'nın taşınmasının gölgesinde kalan proje için başlangıcı Vakıfbank yapıyor. Torba Kanun ile taşınmanın yasal altyapısı sorununu çözen Vakıfbank İstanbul'da bina kiralama işini de tamamladı. Nisan ayından itibaren Vakıfbank'ın ana bankacılık birimleri İstanbul'a taşınıyor. Ticari bankacılık, hazine, yatırım ve özel bankacılık işlemleri Ankara'nın dışına çıkarılmış olacak. Taşınma kapsamında 337 personel belirlenirken, 250 kişilik ilk kafilenin 20 Nisan'dan itibaren İstanbul'a gitmesi planlanıyor. Eşi Ankara'da çalışan ve çocukları okuyanların tayinleri ise haziran sonrasına bırakıldı. Edinilen bilgilere göre İstanbul'a gideceklerin taşınma masrafları da karşılanacak. Personele taşınma yardımı yapılmasının yanı sıra İstanbul ile Ankara arasında maaş farkından kaynaklanabilecek sorunların da çözüme kavuşturulacağı belirtiliyor.

İstanbul'a taşınma konusunda hiçbir personelin mağdur edilmeyeceğine dikkat çeken üst düzey bir banka yetkilisi uyum sorunu çözülene kadar her türlü maddi desteğin sağlanacağını söyledi. Konuya ilişkin olarak geçen hafta genel müdürlük binasında personeli ile bir araya gelen Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Levent'te bina kiralandığını söyledi. Kalkan, çalışanlarına hazır olmaları gerektiğini ifade ederek önümüzdeki aydan itibaren taşınma işlemine başlanılacağını bildirdi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile banka arasında Ataşehir'de ayrılan yere yeni bina yapılması konusuyla ilgili görüşmeler ise devam ediyor. İstanbul'un finans merkezi olmasına yönelik proje kapsamında Ziraat Bankası ve Halk Bankası TOKİ Emlak Konut'a ait araziden 100 dönümün üzerinde bir yer satın almıştı. Finans merkezi için üç kamu bankasının cebinden çıkacak toplam rakamın 500 milyon lirayı aşacağı belirtiliyor.

İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen ekonomi yönetimi, Türkiye'nin küresel kriz ortamında önemli avantajları bulunduğu görüşünde. İstanbul finans merkezi olmak için Moskova, Dubai, Pekin, Panama ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) konuya ilişkin çalışmasına göre projenin hayata geçirilmesi kapsamında 2 milyar Euro'nun üzerinde bir yatırım yapılması gerekiyor. Projenin hayata geçirilmesi halinde 150 bin kişilik istihdam sağlanması ve 20 milyar Euro'luk gelir elde edilebileceği kaydediliyor.

RAKAMLARLA VAKIFBANK*

Şube sayısı 651

Çalışan sayısı 11 bin

Net kâr 1 milyar 157 milyon TL

Nakdi krediler 44,8 milyar TL

* Aralık 2010
 
zaman.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER