AŞIK VEYSEL ATAŞEHİR’DE ANILDI

Aşık geleneğinin ülkemizdeki en kıymetli ozanlarından Aşık Veysel’i, Cengiz Özkan yorumuyla Ataşehir'de anıldı.

AŞIK VEYSEL ATAŞEHİR’DE ANILDI
 AŞIK VEYSEL ATAŞEHİR’DE ANILDI

Aşık geleneğinin ülkemizdeki en kıymetli ozanlarından Aşık Veysel’i, Cengiz Özkan yorumuyla Ataşehir'de anıldı.
 
Ataşehir MSKM’de Cengiz Özkan, türkülerini salonu dolduran müzikseverlerle birlikte yorumladı. Özkan, konser sonunda ayakta alkışlanırken, Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Sadi Özata tarafından kendisine çiçek takdim edildi.

 Cengiz Özkan Kimdir?

1967 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu. 1998 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda kadrolu saz sanatçısı olarak göreve başladı. İlk resitalini 1998 yılında Muzaffer Sarısözen’in anısına Atatürk Kültür Merkezi’nde verdi.

Sanatçının 1997 yılında “Kırmızı Buğday”, 1999’da “Ah İstanbul”, 2001’de “Yare Dokunma”, 2003’te “Saklarım Gözümde Güzelliğin (Âşık Veysel Türküleri)” adlı albümleri yayınlandı. Yurtdışı ve yurtiçinde birçok festivallere katıldı. Evli ve bir kız babası olan Cengiz Özkan, TRT İstanbul Radyosu’nda saz sanatçısı olarak görevine devam ediyor.


Aşık Veysel Kimdir?

1894 tarihinde Sivas’ın Sivrialan köyünde doğan Âşık Veysel, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Âşık Veysel yedi yaşındayken, çiçek hastalığı salgını sonucunda 2 kız kardeşini yitirdi. Aynı hastalığa kendisi de yakalanarak tek gözünden olan Veysel sonrasında diğer gözünü de kaybetti.

Babası bir gün Âşık Veysel’e evde oyalanması ve vakit geçirebilmesi için bir saz hediye etti. Âşık Veysel eline geçirdiği sazla dönemin türkülerini çalmaya ve söylemeye başladı. Veysel daha sonra 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer’in teşvikleriyle kendi şarkı sözlerini yazmaya karar verdi. Kendi yazdığı eserleri en iyi şekilde seslendiren Âşık Veysel, eğitim konusunda büyük hocalardan ders almamasına rağmen kendisini geliştirerek bir süre sonra da köy okullarında saz dersi vermeye başladı. 1970’li yıllarda devlet tarafından çıkartılan bir kanun ile halk ozanımız Âşık Veysel’e maaş bağlanması kararı alındı.

Âşık Veysel’in sözlerinin, ünlü şahsiyetlerce söylenmesi üzerine eserlerine olan ilgi arttı. Böylece usta ozan, halk tarafından tanınmaya ve unvanı giderek yayılmaya başladı. Âşık Veysel, 1973 yılında 79 yaşında hayatını kaybetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109