Amerikan New York Times 'İsrail özür dilemeli'

Mavi Marmara raporunu yayınlayan New York Times gazetesi dün sağduyu çağrısında bulundu.İsrail ölümler için özür dilemeli ve Türkiye de gerilimi artık tırmandırmamalıdır.

Amerikan New York Times 'İsrail özür dilemeli'
'İsrail özür dilemeli'
İsrail ölümler için özür dilemeli ve Türkiye de gerilimi artık tırmandırmamalıdır

BM’nin Mavi Marmara raporunu, resmen açıklanmadan yayınlayan Amerikan New York Times gazetesi dün beklenmedik bir girişimde bulunarak başyazısından İsrail’e “Türkiye’den özür dile” çağrısı yaptı. İşte New York Times’ın başyazısından satırbaşları:


BM raporunun geçen sene İsrail’in Gazze sınırında Mavi Marmara adlı yardım gemisine saldırmasıyla gerilen ilişkileri düzeltmesi beklenirken rapor iki ülkenin daha çok gerilip inatlaşmasına yol açtı. Birleşmiş Milletler İsrail’e tepki gösterirken İsrailli liderler önce sekiz Türk ve bir Türk-Amerikalının ölümüne yol açan saldırıyla ilgili bağımsız bir soruşturma isteğine karşı çıkmıştı. Ancak cuma günü açıklanan rapor tarafsız görünüyor. Rapor, İsrail’in Gazze’de deniz ablukasına hakkı olduğunu ve İsrailli birliklerin “şiddetli ve organize olunmuş direniş”e karşı kendilerini savunmak zorunda kaldıklarını belirtti. İsrail tarafından uygulanan kuvvetin “aşırı ve mantıksız” olduğunu da ekledi. Ölenlerin çoğuna defalarca ateş edildiğine dikkat çekildi. Türk limanından yola çıkan yardım gemisinin “dikkatsizce” ablukaya girmesi kabahat olarak nitelendi. Rapor aynı zamanda “Türkiye’nin çatışmadan kaçınmak, İsrailli kuvvetleri ikna etmek için “daha fazlasını yapılabileceği” vurgusunu yaptı. Türkiye sonuçları reddederek İsrail elçisini kovdu ve İsrail ölümler için özür dileyip kurbanların ailelerine tazminat ödemeyi kabul edene kadar askeri ilişkilerin soğuk olacağını duyurdu. Aynı zamanda İsrail’in ablukayı kaldırmasını istedi.

Gerilimi tırmandırmayın

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Doğu Akdeniz’deki gemilerini korumak için “gereken bütün önlemler alınacak” dedi. Bakan açıklama yapmadı ancak bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin İsrail askeri gücüne karşı geleceği iması bile sorumsuzca bir davranış olarak nitelendi. İsrail BM raporunun sonuçlarını kabul ederek Türkiye ile olan ilişkilerini düzeltmeyi umduklarını ancak özür dilemeyeceklerini söyledi. Oysa ki iki hafta önce ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu’dan özür dilemesini istemişti.

Biz İsrail’in “Türkiye’nin Arap dünyasındaki yerini güçlendirmek için bu hamleleri yaptığına yönelik” kuşkusu nedeniyle İsrail’i suçlamıyoruz. Türkiye İsrail’e olan ticari ilişkisi dahil bir çok şeyi riske atıyor. Ama İsrail’in de kesinlikle şu an olduğundan daha fazla izole olmasına gerek yok. İsrail ölümler için özür dilemeli ve Türkiye’de gerilimi artık tırmandırmamalıdır.   (Vatan)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109