İmamlara müjde!

İmamlara müjde!

Uzun yıllardır düşük maaş alan din adamlarının mağduriyeti sona eriyor

Yaklaşık 90 bin Diyanet personelinin maaşlarında önemli iyileştirmeler getiren Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası, önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasa ile Diyanet personelinin maaşı, 81 lira-792 lira arasında arttı. Zaman'ın haberine göre, düzenleme ile 1'in 4'ündeki bir imamın maaşı, 113 lira artarak bin 578 liradan bin 691 TL'ye yükselecek. Yeni başlayan bir imamın maaşı ise bin 429 liradan bin 510 liraya çıktı. Yasa ile getirilen baş imam olacak imamların maaşı ortalama 324 lira, uzman imamların maaşı ise 215 TL arttı. Diyanet personeline yapılan zammın, ağustos maaşlarına yansıması bekleniyor.

Düzenlemenin ardından il müftüsünün maaşı 230 lira, Ankara, İstanbul ve İzmir'de görev yapan müftülerin aylığı ise 489 TL yükseldi. Vaizlerin aylığında ise 96 ile 324 lira arasında artış oldu. Müezzin ve Kur'an kursu hocalarının aylığı da 81 ile 325 TL arasında değişen rakamlarda arttı. İlçe müftülerinin maaşı ise 114 lira yükseldi. En yüksek artış ise 792 lira ile dini Yüksek İhtisas Merkezi müdürünün maaşında oldu. Yeni yasa ile din adamlarının maaşlarında yüzde 5 ile yüzde 36 artış sağlanmış oldu. Diyanet'te görev yapan hizmetli, şoför gibi genel idari hizmetler sınıfında çalışanların maaşları da 54 lira ile 157 TL arasında artacak. Başkanlık, başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcılarına en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılacak. Kur'an kursu hocalarına, halen öğretmenlere ödenmekte olan 515 TL eğitime hazırlık ödeneği verilecek. Diyanet personeli için yapılan iyileştirmelerin bütçeye maliyeti ise 2,8 milyon TL oldu.

Diyanet'i yeniden yapılandıran teşkilat yasasına göre, başkanın görev süresi 5 yıl olacak ve bir kişi en fazla 2 kez başkan olarak atanabilecek. İhtiyaca göre il ve ilçe müftülüklerinde şube müdürlükleri kurulabilecek. İmam-hatiplik mesleği, adaylık döneminden sonra imam hatip, uzman imam-hatip ve başimam-hatip olmak üzere kariyer basamaklarına ayrıldı. Aynı sistem, müezzin, Kur'an kursu hocası ve vaizler için de geçerli olacak. Diyanet, hac ve umreye götürdüğü vatandaşlarla yaptığı sözleşme hükümlerine uymayan acentelere 1-3 yıl arası organizasyondan men etme cezası verebilecek. Yasa ile 5 bini açıktan atanmak üzere Diyanet'e 17 bin yeni kadro verildi.

Teşkilat yasası ile halen camilerin teftişinden sorumlu olan murakıplık kadrosu kaldırıldı. Yasa ile Diyanet İşleri başkanı, başkan yardımcısı ve il müftülerinin protokoldeki yeri yeniden düzenlenerek yukarı çekildi. Diyanet ilk kez hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarından müfettiş yardımcısı alacak.

htekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109