YENİSAHRA VE BARBAROS İMAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

YENİSAHRA VE BARBAROS İMAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI Ataşehir Belediyesi tarafından, Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin Nazım İmar Planlarıyla ilgili vatandaşları bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

YENİSAHRA VE BARBAROS İMAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
YENİSAHRA VE BARBAROS İMAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Ataşehir Belediyesi tarafından, Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin Nazım İmar Planlarıyla ilgili vatandaşları bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 11 Şubat 2019 Pazartesi akşamı Ataşehir Belediye Binası Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya mahalleli vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.



Toplantıda Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, geçmiş dönemde yapılan toplantılardan sonra yaşanan yeni gelişmeler ve sorunların ardından daha geniş bir bilgilendirme toplantısı yapmak istediklerini ifade ettiler. 



“İmar üzerinden siyaset yapılmaz”

Mahalleli vatandaşlara seslenen Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, ‘imar üzerinden siyaset yapılmaz’ felsefesini benimsediklerini belirtti ve ardından da 17 Ağustos 1999 depremini ve geçen hafta Kartal’da bir binanın yıkılmasıyla yaşanan can kayıplarını ve acıları hatırlattı.

Yenisahra ve Barbaros mahalleleri imar planlarında yaşanan süreçleri dile getiren Başkan Vekili İlhami Yılmaz şunları söyledi: “Bugün, Yenisahra ve yakın çevresi 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planları’nın İBB Meclis gündemine 55. sırada alındığını gördük. Birileri çıkıp bunu ben yaptım, diyerek kendilerine pay çıkarmaya çalışıyor. Burada bu planların çıkarılmasıyla ilgili olarak önemli mücadeleler vermiş bir kurum var. Belediye Başkanımız Battal İlgezdi’yle birlikte İBB önünde vatandaşlarımızın katıldığı bir eylem gerçekleştirdik. 2013 yılında bu planlarla ilgili gerekli çalışmalar yapıldı. 1/5000 ölçekli planlar çıktı ve 2014 yılında mahkeme kararıyla bu planlar iptal edildi. 2015 yılında planlarla ilgili çalışmalar yeniden başlatıldı. Ardından planlar yeniden çıktı ve bu planlar da 2 kez itiraz gördü. Sonrasında 2017 yılında planlar askıya çıktı, 2018 yılında Ataşehir Belediyesi’ne gönderildi. Biz 1/1000 ölçekli planları hazırladık ve 2018 yılı Şubat ayında bu planları Büyükşehir’e ilettik. İBB, planları meclisinde görüşmeden bize iade etti. 2018 yılı Haziran ayında 1/1000 ölçekli planları yeniden Büyükşehir’e gönderdik ve 7 ay geçti bu planlarla ilgili bir çalışma yapılmadı. 21.01.2019 tarihinde Büyükşehir’den belediyemize gelen yazıda mahkeme kararıyla Yenisahra Barbaros imar planlarının iptal edildiğini ifade ettiler.  Bu mahkeme kararında çok önemli bir konu var, İBB tarafından savunma verilmemesi nedeniyle planların iptal edildiği ifade edildi.  Yeni bir 1/5000 ölçekli plan yapılması için İlçe belediyesinin görüş ve önerileri istendi. Biz bunu yeniden gönderdik. Bugün İBB Meclis gündemi geldi ve 55. sırada Yenisahra ve yakın çevresi 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planları’nın tekrar gündeme alınması var. Bu tamamen kurumsal bir çalışmanın emeği ve ürünüdür. Dışarıdan birileri “biz yaptık” dediğinde buna aldanmayın, bu tamamen Belediyemizin emeğiyle yapılmıştır. İnşallah yakın bir zamanda planlarınıza kavuşacaksınız.”

Bu yeni plan çalışmalarında önemli konuların bulunduğunu ifade eden İlhami Yılmaz, Yenisahra Mahallesi içerisinde dere yatağı yolunun değiştirilerek bir hastaneye 15 bin metrekare alan kazandırıldığını vurguladı.   

Yıllardır imar planlarının çıkmasını bekleyen imar mağduru 22 bin vatandaşın hayallerine kavuşması için mücadele ettiklerini belirten İlhami Yılmaz,  “Ataşehir Belediyesi olarak 17 mahallemizde ikamet eden tüm vatandaşlarımızın daha iyi koşullarda çağdaş ve güvenli konutlarda huzur içerisinde yaşamaları için çalışıyoruz. Tüm Ataşehirlilerin; korunaklı, yeşil içinde, kaliteli zaman geçirebilecekleri, sosyal alanlara sahip çağın gereksinimleri olan konutlarda yaşamalarını istiyoruz” dedi.



“Halkımızın desteğiyle biz bu noktaya geldik”

Planlar hakkında bilgi veren Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu şunları söyledi: “Birinci konu 1/5000’lik planlar ile ilgili kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler var. Ataşehir Belediyesi planları yapmıyor şeklinde söylem ve suçlamalar var. Öncelikle 1/5000’lik planlar 5216 sayılı kanun kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Sonrasında ise 1/1000’lik planların ilçe belediyeleri tarafından yapılması gerekiyor. Süreç bundan ibarettir. 2012 yılında halkımızla, muhtarlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığımız eylem sonucunda 1/5000’lik Nazım İmar Planımız çıktı. Şimdi birileri çıkıp şunu söylüyor: ‘Ataşehir Belediyesi hiç bir şey yapmadı, mücadele etmedi, planları istemedi’. Halkımızın desteğiyle biz bu noktaya geldik. Halka rağmen hiçbir şey olmaz anlayışını yaptığımız eylemle gösterdik.

1/5000’lik plan 2013 yılında askıya çıktıktan sonra mahkeme tarafından iptal edildi. Sonrasında 2015 yılında yeni bir 1/5000’lik plan yapılarak tekrar askıya çıktı. Askı süresi içerisinde bu planla ilgili Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde sizleri doğru bilgilendirmek amacıyla iki tane büro açtık. Yoğun bir şekilde itirazlar oldu. Bunların büyük bir kısmı sizinle birlikte beraber yaptığımız itirazlardır. Ama sadece iki itiraz Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edildi. Biri İSKİ diğeri ise Metro Gros Markete ait olan alanda itirazlar kabul edildi.

Vatandaşların ve Ataşehir Belediyesi’nin itirazlarını reddeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ’nin itirazını kabul etti. Emsalini kabul etti. Fakat konu vatandaş ve Ataşehir Belediyesi olunca yapmıyor. Bizler 1/1000’lik plan aşamasını sizlerle beraber yönettik. Masa başında planlar yapmadık. Hem mahallelerde açtığımız irtibat bürolarıyla hem sizlerle hem de muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız toplantılarla 1/1000’lik plan yaptık. Gizli saklı hiçbir şey yapmadık. Çünkü “biz yaptık oldu” mantığına sahip kişiler değiliz. Biz ‘önce insan’ diyoruz. Bizim için önemi olan Yenisahra ve Barbaros’da yaşayan vatandaşlarımızın haklarını korumaktır.
Bir başka konu ise Büyükşehir, vatandaşa ait alanı İSKİ Hizmet alanı olarak ayırırken, İSKİ’nin kendi mülkiyetindeki alanları ise ticariye çeviriyor. Yine bir diğer konu ise; 1/1000’lik planların, dini alanların daraltılması bahanesiyle geri gönderilmesidir. Kendisine gelince ibadethaneleri kaldıran Büyükşehir Belediyesi, ‘Ataşehir Belediyesi dini alanları daraltıyor’ demek için planları geri gönderiyor. Bunu önce sizin vicdanınıza, sonra da Allah’a havale ediyoruz.”




İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109