ATIF YILMAZ, TÜRKAN ŞORAY’LA ATAŞEHİR'DE ANILDI

Usta yönetmen Atıf Yılmaz ölümünün 10. yılında Ataşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle anıldı.

ATIF YILMAZ, TÜRKAN ŞORAY’LA ATAŞEHİR'DE ANILDI
 ATIF YILMAZ, TÜRKAN ŞORAY’LA ATAŞEHİR'DE ANILDI
Usta yönetmen Atıf Yılmaz ölümünün 10. yılında Ataşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikle anıldı.

Yeşilçam’ın sultanı Türkan Şoray, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ve oyuncu Deniz Türkali’nin katıldığı söyleşiye Ataşehirliler yoğun ilgi gösterdi. 
 
Mustafa Saffet Kültür Merkezi İnal Aydınoğlu Konferans Salonu’nda yapılan etkinlikte Selvi Boylum Al Yazmalım, Kibar Feyzo, Mine, Adı Vasfiye, Aaahh Belinda, Hayallerim Aşkım ve Sen gibi 110’dan fazla filmin yönetmeni Atıf Yılmaz’ın hayatı, filmleri ve yönetmenliği üzerine söyleşi düzenlendi.

Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğinin kendi oyunculuğuna neler kattığını anlatan Türkan Şoray, “Atıf Yılmaz Türk Sineması’nın 3-4 temel taşından biridir. Türk Sineması’nı yoktan var ettiler, sermayesiz bir şekilde inançları ile var ettiler. Bugün Türk Sineması onların mirasları üzerine devam ediyor. Ben 220 film çektim. Atıf Yılmaz’ın sineması benim hayranlık duyduğum bir sinemadır. Atıf Yılmaz, sete gittiğinde kroki hazırlardı, planlaması çok iyiydi. Anlatım dili çok güzeldi, akıcıydı. Ben de yönetmenlik yaptığım filmlerde onu taklit etmeye çalıştım. Yönetmenliğine gerçekten hayranlık duydum. Kadına verdiği değer, sinemasına da yansıdı. Toplumsal sorunları kadın üzerinden anlattı” dedi.

Atilla Dorsay ise Atıf Yılmaz’ın 60’lar, 70’ler, 80’ler, 90’lar ve 2000’lerdeki filmlerini anlattı. Atıf Yılmaz’ın 80’lerde kadın konusunu keşfettiğini belirten Dorsay, “Yeşilçam’ı ne kadar övsek de roman düzeyinde karakter yaratması 80’leri buldu. Atıf Yılmaz’ın Yeşilçam’a katkısı kadını konu almaya başlamasıdır. Bu akımı başlatan ilk filmi Mine’dir ve Türkan Şoray vardır. Atıf Yılmaz, hayatımda en sevdiğim insanlardan biri oldu” diye konuştu.       

Atıf Yılmaz’ın film seti dışındaki hayatını anlatan Oyuncu Deniz Türkali şunları söyledi:


“Atıf Yılmaz’ın beni en çok etkileyen özelliği sonsuz mizah duygusuydu. Kendisine de mizahi yaklaşırdı. Onun mizahına yani zekâsına hayrandım. Aynı zamanda iş hayatında çalışkan ve disiplinli olması onun çok önemli bir özelliğiydi. Sinema setlerine gidip ilham bekleyen biri değildi, bir gün öncesinden kafasında tasarlardı. 80’lerde darbeden sonra ilk toplumsal hareket feminizmdi. Atıf Yılmaz’ı kadın filmleri yapma konusunda etkileyen de bu hareket oldu.” 

Söyleşi sonrasında Türkan Şoray, Atilla Dorsay ve Deniz Türkali’ye teşekkür çiçeği sunuldu. Atilla Dorsay ve Türkan Şoray sevenleri ile birlikte fotoğraf çektirip, Dorsay’ın Türkan Şoray’ın konu edildiği kitaplarını imzaladılar.  


MUSTAFA SAFFET KÜLTÜR MERKEZİ İLETİŞİM



FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2016, 18:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER