ATAŞEHİR'DE, UYUŞTURUCUYA KARŞI 13 BİN GENC EĞİTİLDİ

Ataşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Yeni Hayat Gençlik Merkezi, madde kullanımına karşı derin bir mücadele veriyor.

ATAŞEHİR'DE, UYUŞTURUCUYA KARŞI 13 BİN GENC EĞİTİLDİ
ATAŞEHİR'DE, UYUŞTURUCUYA KARŞI 13 BİN GENC EĞİTİLDİ
  
Ataşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Yeni Hayat Gençlik Merkezi, madde kullanımına karşı derin bir mücadele veriyor. Bazı okullarda öğrencilerin sigara kullanma alışkanlığı oranı yüzde 80’lere varırken, Yeni Hayat Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan ‘Bağımlılık ve Farkındalık’ seminerleri ile Ataşehir’de 13 bine yakın genç ve ebeveyne ulaşıldı.
Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nin Ataşehir’deki okullarda yürüttüğü ‘Bağımlılık ve Farkındalık’ seminerleri devam ediyor. Yaklaşık bir buçuk yıl önce başlayan projede; 11. ve 12. sınıf öğrencileri bu seminerlere katıldıkları için yeni seminerler 9. ve 10. sınıflara veriliyor. 
Proje kapsamında 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Ekim-Kasım-Aralık ve Ocak aylarında; Mevlana Kız Teknik ve Anadolu Lisesi ile İbrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde toplam 1000 gence; “Bağımlılık Nedir? Bağımlılıktan Nasıl Korunuruz? Hayır Diyebilme Becerileri” hakkında seminer verildi.
Projenin 2015 yılı eylül ayı ve 2016 yılı aralık ayı arasında gerçekleşen diliminde ise; toplam 45 ortaokul ve lise ile Yeni Hayat Gençlik Merkezi ve Ataşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen seminerlerle 12 bin 573 genç ve ebeveyne ulaşıldı.
İlk yılında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlayan şu anda  Ataşehir Belediyesi ile Ataşehir Kaymakamlığı ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün proje ortaklığını yaptığı çalışmada; katılımcılara öncelikle Yeni Hayat Gençlik Merkezi hakkında bilgi veriliyor.
Proje kapsamında bu hafta Ataşehir İbrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen ve Ataşehir Belediyesi Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde görevli Psikolog Dostcan Kazak tarafından sunulan seminerde; ‘Madde bağımlılığı nedir, bağımlılık süreci, maddenin zararları, yoksunluk belirtileri, bağımlılığın işaretleri ve doğru bilinen yanlışlar’ hakkında bilgiler verildi.
“Sigara kullanımı yüzde 70-80’lere ulaştı”
Seminer öncesi bilgi almak için soru sorduğumuz öğrenciler, okulda eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yüzde 70-80 oranında sigara alışkanlıkları olduklarını söylediler. Öğrenciler, madde kullanımının  neredeyse hiç olmadığını, ancak okullarının etraflarında uyuşturucu madde satıcılarının olduğunu anlattılar. Lise üniformaları ile bakkal ve büfelerden rahatça sigara alabildiklerini belirten öğrenciler, büyük marketlerin ise üniformalı öğrencilere sigara satmadıklarını söylediler.  


“Maddelerle tanışmayanlar daha dikkatli dinliyor”
Proje kapsamında okullardaki ‘Bağımlılık ve Farkındalık’ seminerlerini sunan Psikolog Dostcan Kazak’a seminerlerde yaşadıklarını sorduğumuzda şunları söyledi:
“Gençlerin maddeyi tanıdığını ve hiç yabancı olmadıklarını gördüm. Büyük bir çoğunluğunun bir maddeyi en az bir kere denemişliği vardı. Seminerlerde ben maddelerden bahsederken, onlar maddelerin hangileri olduğunu ve etkilerinin neler olduğunu söylüyorlar zaten.
Özellikle arkadaş çevresinin, madde kullanımını etkilediğini söylediğimde, hepsi bunu onaylıyordu ve maddeleri arkadaşları sayesinde bir kez denediklerini görmüş oldum.
Seminerden sonra gizlice yanıma gelip, ‘ben uyuşturucu madde kullanmak gibi bir sorun yaşadım’ diyenler oldu. Bireysel destek almak isteyenler oldu. ‘Ne yapabilirim’ diye yardım isteyenler oldu. Ayrıca ailesinde madde kullanan biri varsa, çocuklar daha dikkatli dinliyorlar.
Maddeye başlama sebeplerine bakınca; genelde ya kardeşlerde veya kuzenlerde kullanıcı biri olduğunu ya da kendi arkadaş çevresine özenmek gibi sebep olduğunu belirten Dostcan Kazak, “Bu yaştaki öğrencilerde inanılmaz bir merak hissi var. Bunlardan başka aile veya sevgilileriyle yaşadıkları sorunları unutmak için madde kullanımına yöneliyorlar. Seminerlere baktığımızda, madde ile tanışmış olanlar anlattıklarımızla çok fazla ilgilenmiyorlar. Maddeleri tanımayanlar ise daha dikkatli dinliyor. Madde kullanan gençlerde öfke problemi çok fazla. Aslında gençler stresle baş edemedikleri için maddeye başlıyorlar ancak madde yoksunluklarında öfke katlanarak artıyor” dedi.
Projeden dolayı İbrahim Müteferrika Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Yeni Hayat Gençlik Merkezi adına seminerlerde emeği geçenlere teşekkür belgesi sunuldu.
Seminerler kapsamında ikinci dönemde ise; Teknoloji Bağımlılığı ve Oyun Bağımlılığı alanında yeni çalışmalar düzenlenecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109