ATAŞEHİR'DE KUMBARAYA BİR ÇİFT MİNİK PABUÇ DÜŞTÜ!

Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Sosyal Kumbara Toplama Merkezi’nde tempolu bir çalışma var

ATAŞEHİR'DE KUMBARAYA BİR ÇİFT MİNİK PABUÇ DÜŞTÜ!
ATAŞEHİR'DE KUMBARAYA BİR ÇİFT MİNİK PABUÇ DÜŞTÜ!

Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü  Sosyal Kumbara Toplama Merkezi’nde  tempolu bir çalışma var

Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Sosyal Kumbara Projesi sayesinde hayırsever vatandaşlar bağışlamak istedikleri kıyafet, ayakkabı, oyuncak ve battaniye gibi ürünleri kumbaralara bırakarak ihtiyaç sahiplerine destek oluyor. Kumbaralar sayesinde, her ay yüzlerce kişi toplanan eşyalardan faydalanıyor.

Üç yıldır sürdürülen bu projenin nasıl gerçekleştirildiğini öğrenmek için Sosyal Kumbara Toplama Merkezi’nin kapısını çaldık.

Eşyaların ütülenme aşamasından, çamaşırların tek tek yıkanıp paketleme aşamasına kadar güler yüzlü personelin nasıl çalıştığını, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılması için nelerin yapıldığını gördük.

Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü  Sosyal Kumbara Toplama Merkezi’nde hiç düşmeyen tempolu bir çalışma var.  Çamaşır makinesine yerleştirilen kıyafetler, merkezin çalışanları tarafından yıkanıyor, kurutulup ütüleniyor; tek tek paketlenip ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor.

Merkezdeki giysiler, evimizin dolaplarında yer alan giysiler gibi düzenli, yeni sahipleriyle buluşmayı bekliyor.


“Sosyal Kumbara Projesi”, Ataşehir’de ekonomik olanaksızlıklar nedeniyle; yeni eşya satın alamayan ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla üç yıl önce kuruldu. Her ay yüzlerce kişi, buradan bağışçıların kullanmadığı ve ihtiyaç duymadığı evindeki, işyerindeki kullanılabilir durumda olan yeni ve eski yetişkin ve çocuk giysilerinden, kitaplardan, oyuncaklardan eşyalardan yararlanıyor.

43 yaşında üç çocuk annesi Leyla Öztel, iki yıldır Sosyal Kumbara Toplama Merkezi’nde çalışıyor. Kumbaralardan toplanan bütün eşyaların tek tek kontrolünü ve denetimini yapıyor. Toplanan eşyaların kullanıma uygun olup olmadığının kontrolünü gerçekleştiriyor.
“İhtiyaç sahibi insanlara ulaştıracağımız eşyalar düzgün mü, değil mi? Özellikle çocukların kullanacağı oyuncakların seçimine çok büyük bir özen gösteriyorum. Yeni doğmuş bebek kıyafetlerini, büyük özenle alınmış minik bebek pabuçlarını itinayla yıkıyor ve ütülüyorum. Bebek kıyafetlerini hazırlarken içimdeki manevi mutluğu kelimelerle tarif edemem. Örneğin bu elimde tuttuğum ilk adım pabuçları… Kendimi düşünüyorum bir an, bebeklerim için yaptığım hazırlıkları, onlar için özenle, heyecanla aldığım kıyafetleri. Kim bilir bu pabuçları hangi hayırsever bir anne bu kumbaralara bıraktı. Bu eşyaların ardında kim bilir hangi hikayeler saklıdır diye bazen düşünüyorum. Belki bu özenle alınmış beyaz bağcıklı pabuçları bir anne hiçbir zaman bebeğine giydirme şansına sahip olamadı. Düşünsenize bundan daha dokunaklı ne olabilir! Ya da hala pırıl pırıl olan bu siyah pabuçlar... Güzel bir kız çocuğunun pabuçlarını başucuna koyup heyecanla bir bayram sabahını beklemesi, o vakitler, dünya ne kadar büyüktür onlar için. Biz, burada hiçbir zaman bilemeyeceğimiz eşyaların ardındaki saklı hikayeleri düşünüp, onları yeni sahiplerine ulaştırmak için hazırlıyoruz. Bilmediğimiz isimsiz kahramanlar onlar. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi hatırlatan isimsiz kahramanların eşyaları”.

Merkezin bir diğer çalışanı Dilber Deneri de böyle bir görevde olmayı “Burada çalışmak tatlı bir yorgunluk” diye ifade ediyor.


Sekiz aydır Sosyal Kumbara Toplama Merkezi’nde çalışan 43 yaşındaki, iki çocuk annesi Dilber Deneri, işinin manevi yönüne vurgu yaparak, “Her gün burada insanlara ulaştıracağımız eşyaların kontrolü yapıyoruz, giyilmeye uygun kıyafetleri, kullanmaya elverişli eşyaları özenle seçiyoruz. İşimiz zor çünkü zaman zaman vatandaşlar hiçbir şekilde kullanmaya elverişli olmayan eşyaları kumbaralara bırakabiliyor. Bağışçıların kullanılabilir durumda olan eşyaları bırakmaları bizim işimizi daha da kolaylaştıracak.  Bu olumsuz zorluklara rağmen işimizin manevi tatmini, insanlardan aldığımız duaları düşününce burada çalışmak tatlı bir yorgunluk oluyor” dedi.

Sosyal Kumbara Kampanyasından, yapılan başvurular doğrultusunda Ataşehir Belediyesi’nin yerinde araştırmaları ve sosyologların yaptığı incelemeler sonucunda ilçe sınırları içinde ikamet eden ihtiyaç sahibi vatandaşlar yararlanıyor.

Sosyal Kumbara Projesi bir süre sonra sosyal belediyeciliğin önemli adımlarından biri olacak gıda bankacılığına dönüşecek. Gıda Bankacılığında ihtiyaç sahibi vatandaşlar ihtiyacı olan her türlü temizlik malzemesi, gıda, giysi gibi ürünleri temin edebilecek.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ İLETİŞİM

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2016, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER