ATAŞEHİR BELEDİYESİ İKLİM İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Ataşehir Belediyesi’nin ilgili birim müdürleri öncülüğünde 10 Ekim Çarşamba günü “Ataşehir’de İklim Eylem Planı” çalışmalarına start verildi.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ İKLİM İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

 ATAŞEHİR BELEDİYESİ İKLİM İÇİN HAREKETE GEÇİYOR


Ataşehir Belediyesi’nin ilgili birim müdürleri öncülüğünde 10 Ekim Çarşamba günü “Ataşehir’de İklim Eylem Planı” çalışmalarına start verildi.


Ataşehir Belediyesi, hava kalitesinin korunması ve iyileştirilmesine yönelik alınacak önlemlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi amacıyla “Ataşehir’de İklim Eylem Planı” çalışmalarına başladı.


Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Prof Dr. Hüseyin Toros’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıda; hava kalitesinin önemi nedir, korunması için neler yapılmalı, yönetimi ve gerçek hayata dönük farkındalık oluşturmak için öncelikli eylem planları ve Ataşehir ilçesinde yapılan çalışmalar ve hava kirliliğini önlemeye yönelik hangi tedbirlerin alınması gerektiği hakkında konular konuşuldu.

Düzenlenen “Ataşehir'de İklim Eylem Planı” toplantısında, Ataşehir genelinde hava kalitesinin durumu, kirlilik kaynaklarını ve hava kirliliğini önlemeye yönelik yapılan çalışmaları ve ilave alınabilecek tedbirleri ve belirlenen eylen planı içinde faaliyetlerin ilgi birimler tarafından takip edilmesi gerekliği hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Ataşehir’de bir süredir hava kirliliği analizi ve modelleme çalışmaları yürütüyoruz. Ataşehir ilçesine yerleştirilen mobil hava kirliliği ölçüm istasyonuyla 24 saat ölçümler yapıyoruz. Bu projeyle, Ataşehir sakinlerini hava kalitesi hakkında bilgilendirmeyi ve alınması gereken önlemleri paylaşarak Ataşehir ilçesinde toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz" dedi.

"Ataşehir’de İklim Eylem Planı" için alınması gereken tedbirleri ifade eden Kadıoğlu şunları söyledi:

“Nüfus artışıyla birlikte sayısı hızla artan motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazları, hava kirliliğinde en önemli sebeplerin başında geliyor. Odun ve kömür gibi hava kirliliğini etkileyen unsurların kullanımı azaltılmalıdır. Örneğin kömür kullanımı konusunda ya da kaloriferlerin kullanımında ısı pay ölçer sistemleri teşvik edilmelidir. Ayrıca kış dönemi öncesi kullanılacak olan kömürün kalitesi incelenmelidir. İlgili birim müdürlükleri bu çalışmalarda yerleşim yerlerinin kurulması ve planlamasında cadde ve sokak düzenlenmesi rüzgar yönüne göre planlama yapmalıdır. Bu ve daha birçok çalışma için Ataşehir’de hava kirliliğine sebep olan etkenler azaltılarak kirliliğinin önüne geçilmesi için planlamalar, çözüm önerilerini Ataşehir Belediyesi’nin ilgili müdürlükleriyle birlikte çalışmalar yaparak oluşturacağız. Vatandaşlara bilgilendirme seminerleri, toplantıları düzenleyeceğiz.

İkilm Eylem Planı'nın tüm Ataşehir’i kapsaması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Hüseyin Toros ise şunları ifade etti:

“Ataşehir’de hava kirliliği kalitesini yazın ve kışın 24 saat boyunca takip ediliyoruz. İklim Eylem Planı dahilinde ilgili her müdürlük katkı sağlayarak, bu eylem planının hazırlanması için çalışmalar hazırlayacak. Yaşam kalitesi yüksek bir kent oluşturmak istiyorsa bu öncelikli çalışma amacımız olmalıdır. Bugün Dünya Sağlık Örgütü'ne göre şehirlerde yaşayanların yüzde 80’den fazlası kirli hava solumaktadır. Bu durum geliri düşük şehirlerde daha da vahimdir. Kentsel hava kalitesi düştükçe, kalp-damar hastalığı, akciğer kanseri, astım da dahil olmak üzere kronik ve akut solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski ve oranı artmaktadır. Nasıl bir hava soluduğumuzu o yüzden bilmemiz önemlidir.”

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER