ATAŞEHİR BELEDİYESİ HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Ataşehirli tiyatroeseverlerin gözdesi oldu.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR
 ATAŞEHİR BELEDİYESİ HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Ataşehirli tiyatroeseverlerin gözdesi oldu. 
Kurulduğu 2018 yılından itibaren Tayfun Dikilli’nin kaleme aldığı” Naaş-ı Muhteremler” ve “Aziz Nesin Vapuru” adlı oyunlarla tiyatrosevelerin karşısına çıkan topluluk son olarak da Robert Thomas’ın “8 Kadın” adlı oyununu oynadı.
Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Ataşehir Belediyesi’nin iki senelik tiyatro eğitimini tamamlayan istekli ve yetenekli öğrencilerinin katılımıyla kuruldu.
Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu; Gamze Aşık, Helin Dinler, İlkay Tokaç Akbaş, Melike Çelik Koç, Melek Ertem, Melihat Gürsün, Nazlı Çelik ve Nurgul Karabay’dan oluşan kadrosuyla Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde (MSKM) sahnelediği “8 Kadın” adlı oyun ile büyük beğeni topladı. 
Yönetmenliğini A. Ercan Tulunay’ın yaptığı oyun sonrası heyecan ve mutluluklarını aileleriyle paylaşan oyuncularla konuştuk.

HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM
Aynı zamanda oyunun yönetmen yardımcılığını da yapan Nazlı Çelik,  2015 yılının Mart ayında gördüğü bir bez afişte Ataşehir Belediyesi'nin tiyatro kursları açacağı yazısını görmesinin hayallerini gerçekleştirecek bir sürecin başlangıcı olduğunu bilmiyordu belki de…

Çok heyecanlanan ve hemen kayıt yaptıran Çelik o günleri şöyle anlatıyor: “Lisede tiyatro yapıyorduk ve eğitmenimiz konservatuvar sınavlarına hazırlanmam için beni teşvik ediyordu. Ancak ailem bu konuda beni desteklemiyordu ve ben de o yıllarda ÖSS'ye hazırlanarak çok sevdiğim Sosyoloji Lisans programına yerleştim. Üzerine psikoloji eğitimleri aldım. Branşımı çok seviyordum. Sosyoloğun işi analiz etmektir. Toplumu analiz edersiniz, insanı analiz edersiniz, devleti analiz edersiniz, durumu analiz edersiniz, metni analiz edersiniz ama ülkemiz koşullarında ne yazık ki aldığınız eğitimi tam olarak kullanabileceğiniz iş alanları kısıtlıdır ve ne yazık ki ülkemizde herkes gerçekleri duymak istemez. Bu nedenle yaptığınız işte tam olarak manevi doyum alamazsınız. Gördüğüm bu afiş gençlik hayallerimi canlandırmıştı ama bir kaç hafta geçmesine rağmen bana henüz bir dönüş olmamıştı. Bu işte bir terslik olmalı diye düşünerek tekrar telefon açtığımda kayıtların bittiğini ve eğitimlerin çoktan başladığını söylediler. Beni unutmuşlardı! Ön kayıt yaptırdığımı söylediğimde kontrol edip dönüş yapacaklarını belirttiler ve nihayet Ercan Hoca'mdan gelen telefonla gecikmeli de olsa başlayabilecektim. Çok büyük bir beklentim yoktu. Umduğumu bulamama ihtimalim yüksekti ama denemekten ne zarar gelirdi…”

Aradan geçen 5 yıl süresince hayatında hep tiyatro olan Çelik, bu sayede mesleğini uygulayabileceği bir alan bulduğuna da dikkat çekiyor: “Tiyatro eğitmenimiz Ercan Hoca herkese tiyatroyu çok sevdirmişti. Oyunlarda oynamanın yanı sıra iki yıl reji asistanı olarak çalıştım. Daha sonra beni yardımcı yönetmen yaptı. Birlikte çok güzel işler çıkardık. Tiyatro,  toplumsal durumları insanlara faklı paradigmalardan göstermekle kalmıyor, bu örüntüde kişilerin, nesnelerin, anların içine girebilmenizi de sağlıyor... Üstelik yaşam enerjinizi ve içinizdeki çocuğu her daim saklı tutuyor… Unutmadan, bize her türlü desteği veren Ataşehir Belediyesi’ne ve değerli başkanımız Battal İlgezdi’ye de teşekkür ederiz.. Ben ve arkadaşlarımı bu sayede hayallerimizi gerçekleştiriyoruz.”

 İYİ Kİ TİYATRO VAR
Helin dinler de tiyatroya meraklı bir lise öğrencisi olarak, biraz da çekinerek başlamış çalışmalara… Kendisine her türlü desteği veren eğitmenlerinin de sayesinde devam etmiş çalışmalarına: “İlk başlarda çok çekingen olduğum halde inatla beni kaldıran asla yılmadan devam ettiren bir öğretmenim ve farklı yaş gruplarından olmamıza rağmen yanlarında kendimi özgür hissettiğim bir ekibimiz vardı. Her ne kadar heyecandan elim ayağım birbirine dolaşsa da her an yanımızda bize destek olan Ercan Tulunay hocamız sayesinde bu sene 2.oyunumu oynamaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. İyi ki Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, iyi ki Ercan Tulunay hocamız ve iyi ki tiyatro var…”

HAYALLER, HAYALLER..
Emekli öğretmen Melahat Gürşün de, öğretmenlik yıllarında gerçekleştiremediği hayallerini gerçeğe dönüştürmek için tutmuş Ataşehir Belediyesi’nin açmış olduğu tiyatro eğitimlerinin yolunu… 2 yıllık çalışmanın sonunda ilk oyunlarıyla 3 kere çıkmışlar sahneye, seyirci karşısına… 8 Kadın adlı oyunda da heyecanlandığını, ancak aldıkları eğitimin gereklerini yerine getirerek başarılı bir performans sergilediklerini ve çok mutlu olduğunu  anlatıyor keyifle…

İlkay Tokaç Akbaş da hayallerini gerçeğe dönüştüren süreçle ilgili duygularını şöyle anlattı:
“Ataşehir Belediyesi’nin verdiği eğitimler ve Ercan Hocamız yıllarca içimde seslendirdiğim karakterlerin dışarıya çıkmasını sağladı. 5 yıl önce bir kurs ilanı ile başlayan ve bir daha kopamadığım hobim tiyatro… Önce kursiyer olup sonra da tiyatro topluluğuna katılmamla maceram devam ediyor. Yüzlerce kişinin seyirci olduğu sahneye çıkmak ve aylarca çalıştığın emek verdiğin oyununu sergilemek kolay olmadı. Bize her zaman sonsuz sabır, hoşgörü ve meslek sevgisiyle bilgisini aktaran Ercan Hocamız en büyük destekçimiz oldu her zaman… Bize her türlü çalışma ortamını sağlayan Ataşehir Belediyesi’ne, Belediye Başkanımız Battal İlgezdi’ye teşekkür ediyorum. Her zaman o sahnede olmak dileğiyle…”

Nurgül Karabay da okuma provalarına büyük heyecanla geldiğini, rolünün belirlenmesini sabırsızlıkla beklediğini anlatıyor biraz buruk… O günlerde anne ve babasının sağlık sorunları nedeniyle sık sık hastanede kalması gerektiğini belirten Karabay, “Provalar, okumalar o kadar keyifliydi ki her gelişimde çok heyecanlanıyordum.
Anne ve babamın hastalık durumları nedeniyle hastaneye gidiyor, kalıyordum. Hastane, prova, hastane üçgeninde geçen bu dönemimde Ercan Hocamız hep yanımda oldu. Bu süreçte tiyatroyla ilgilenmek enerjimi en üst seviyeye çıkardı. Bu dönem hayatıma pek çok güzellikler kattı,” diyor gülümseyerek…

OYUN HAKKINDA
1950’LERİN Fransa’sında karlı bir yılbaşı sabahı… Evde bir ceset ve içlerindeki katili bulma yolunda psikolojik savaş veren 8 kadın. Robert Thomas’ın yazdığı kara komedi türündeki oyunda, kadınların her biri kendilerini temize çıkarmak uğruna birbirlerinin sırlarını açık ediyorlar.
Yazar: Robert Thomas
Çeviri: Coşkun Tunçta
Yönetmen A. Ercan Tulunay
Yardımcı Yönetmen: Nazlı Çelik
Reji Aistanı: Gamze Aşık
Dekor-Kostüm Tasarım: Nazlı çelik, Gamze Aşık
Işık: Emre Kahraman

İsa Kırım

YORUM EKLE
YORUMLAR
Coskun TUNÇTAN
Coskun TUNÇTAN - 5 yıl Önce

Oyunun yazarinin dostu ve Türkçeye çevirmeni olarak yönetmeni, oyunculari ve bu oyunun sahnelenmesine katkida bulunan herkesi candan kutluyorum. Istanbul’da olabilseydim, mutlaka izlleyicilerden biri olurdum.

SIRADAKİ HABER

banner110

banner109