'Türkiye Katar’da sürekli askeri üs kurmaya hazırlanıyor'

Körfez ile işbirliğini artırdığına ve Türkiye ile Katar arasında martta imzalanan askeri işbirliği anlaşmasına dikkat çeken Al Monitor, Türkiye’nin Katar’da daimi askeri üs kurmaya hazırlandığını yazdı.

'Türkiye Katar’da sürekli askeri üs kurmaya hazırlanıyor'
'Türkiye Katar’da sürekli askeri üs kurmaya hazırlanıyor'

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Selman ile görüştükten sonra Körfez ile işbirliğini artırdığına ve Türkiye ile Katar arasında martta imzalanan askeri işbirliği anlaşmasına dikkat çeken Al Monitor, Türkiye’nin Katar’da daimi askeri üs kurmaya hazırlandığını yazdı.

ABD merkezli Al Monitor sitesindeki Metin Gürcan imzalı haber-analizde, askeri eğitim, savunma sanayi, ortak askeri tatbikat ve istihbarat paylaşımını kapsayan anlaşmanın en dikkat çeken maddesi olarak tarafların birbirlerinin topraklarında asker konuşlandırmasına izin vermesi gösteriliyor. Yazıda Türk ordusunun Katar’a göndereceği ilk birliğin küçük bir deniz unsurunu, istihkâm ve özel kuvvetler timlerini içerdiği belirtildi. Al Monitor, adını vermediği ‘iyi konumdaki bir kaynağa’ dayanarak, Türk ordusunun üssün açılması için acele etmediğini, 7 Haziran seçimlerinin sonucunu beklediğini iddia etti. Türk askerinin 19 Ağustos 1915’te Katar’dan çekildiği de hatırlatıldı.

'EĞİT- DONATTAN FARKLI BİR ASKERİ İŞBİRLİĞİ'

ABD ile yürütülen Suriye’deki muhalifleri eğit- donat programı kapsamında Katar’a Türk askeri yerleştirilecek olmasıyla bu maddenin alakası olmadığı hatırlatılan yazıya göre, Türkiye ile askeri ittifak kurmak Katar’a pek çok açıdan yarayacak:

“Ciddi bir askeri gücü olmayan Katar’ın Körfez bölgesindeki caydırıcılık açığını Türkiye ile yapılacak bir askeri ittifak ve gerekirse Türkiye’nin askeri gücü ile doldurmaya istekli olduğu görülüyor. Güvenlik kaynakları Türk ordusunun böyle bir hassas konuda hem ulusal hem de uluslararası hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmak istediğine de vurgu yapıyor. Kaynakların altını çizdiği bir diğer husus da bu görevi başta ABD olmak üzere Körfez bölgesindeki müttefiklerle ve NATO ile yakın işbirliği içinde yürütmenin önemi.”

'RUSYA VE ÇİNLE MÜZAKERELERDE ELİ GÜÇLENECEK'


Kurulacak üssün Türkiye açısından ne gibi kazanımları olacağı sorusunu ise Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Akif Okur açıklama çalıştı. Türkiye’nin ekonomi-politik dengeleri bakımından büyük bir öneme sahip Körfez’de her alanda etkili olmak istediğini savunan Okur, şu ifadeleri kullandı:

“Katar’la yakın askeri iş birliği Türk savunma sanayi için önemli bir pazara girme fırsatı sunarken, jeo-stratejik açıdan İran’ın bölgede dengelenmesi, Türkiye’nin küresel güvenlik ortamındaki etki gücünün artması, Rusya ve Çin’le ikili müzakerelerde elinin güçlenmesi ve Türkiye’nin küresel enerji güvenliği konusunda söz sahibi olması anlamına geliyor.”

'KAMUOYUNA İYİ AÇIKLANMASI LAZIM'

Okur, askeri üs planı ile ilgili iki hususa da dikkat çekiyor: “Öncelikle, Türkiye’de genel olarak Körfez gibi stratejik önemi büyük bir bölgede üs açmanın beraberinde getireceği risk ve fırsatların kamuoyu tarafından iyi anlaşılmasına ve üs açma-güvenlik sağlama süreçlerini denetleyecek demokratik mekanizmaların inşasına ihtiyaç var”.


Kaynak/tr.sputniknews.com

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2015, 16:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER