Türkiye Çin Füzesinden Vazgeçiyormu

Geçen yılın eylül ayında, Çinli CPMIEC şirketinin Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesini kazandığı açıklanmıştı.

Türkiye Çin Füzesinden Vazgeçiyormu
Türkiye Çin Füzesinden Vazgeçiyormu

South China Morning Post gazetesinin verdiği habere göre Çinli askeri uzmanlar, Türkiye’nin hava savunma sisteminin oluşturulması sürecinde Çin şirketiyle işbirliğinden vazgeçileceği yönünde Türk yetkililerinden gelen açıklamaları sert eleştiri yağmuruna tuttu.

Geçen yılın eylül ayında, Çinli CPMIEC şirketinin Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesini kazandığı açıklanmıştı. Türkiye’ye radar istasyonları ile hava savunma füze sistemleri sağlanacaktı. Anlaşma tutarı yaklaşık 3,4 milyar dolar olarak ifade edilmişti. Türkiye’nin seçimi ABD ve NATO’da eleştirilere yol açmıştı.

Gazete, Ankara’nın anlaşmadan vazgeçmek için gösterdiği argümanların inandırıcı olmadığını düşünen Çinli askeri uzmanların görüşlerini aktardı. Uzmanlar, Türkiye’nin bu adımının öngörüldüğünü ve ABD ile NATO baskısının bir sonucu olduğunu söyledi. Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nin önde gelen uzmanlarından biri, “NATO hava savunma sistemlerinin Çin’in FD-2000 sistemine göre daha kalitesiz olduğunu anlamak için NATO üyesi olarak Türkiye’nin yeterince sağduyusu var. Bence Türkiye’nin vazgeçmeye hazır olmanın başlıca nedeni NATO müttefiklerinden gelen muazzam baskıdır” dedi.

Uzman, Rusya’nın teklif ettiği hava savunma sisteminin de jeopolitik kaygılar nedeniyle reddedildiğini belirtti.

Hava savunma sisteminin alımı konusunda Çin şirketiyle yapılan müzakerelerde kilit rol oynayan Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar, geçtiğimiz mart ayında görevden alınmıştı.


Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER