S-400’lerin teslimatı devam ediyor: Yedinci uçak da indi

Yedinci uçağın da Mürted Hava Meydanı'na indiği bildirilirken Rusya’dan “S-400’lere bölgeden Türkiye dışında başka talipler de olduğu” yönünde açıklama geldi.

S-400’lerin teslimatı devam ediyor: Yedinci uçak da indi
 S-400’lerin teslimatı devam ediyor: Yedinci uçak da indi

Yedinci uçağın da Mürted Hava Meydanı'na indiği bildirilirken Rusya’dan “S-400’lere bölgeden Türkiye dışında başka talipler de olduğu” yönünde açıklama geldi.



Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’dan S-400 sevkiyatı kapsamında yedinci uçağın Ankara yakınlarındaki Mürted Hava Maydanı’na indiği belirtildi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda “S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem malzemelerinin sevkiyatı planlandığı şekilde devam ediyor. Bu kapsamda yedinci uçak Mürted Hava Meydanı’na indi” ifadeleri kullanıldı.


Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan S-400 açıklaması

Başkan Recep Tayyip Erdoğan S-400'lerin teslimatıyla ilgili, "Bu keyfi değil bir zorunluluktur. Biz S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye sevkiyatı başlayan Rus S-400 hava savunma sistemi ile ilgili olarak "Biz, S-400'leri alarak savaşa hazırlanmıyoruz. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz" dedi.

Erdoğan açıklamaları gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri, bazı yazar ve akademisyenlerle düzenlediği toplantıda yaptı.

S-400 tanıtım filminin gösterilmesinin ardından konuşan Erdoğan "Ortaya çıkan tablo, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi tedarikinin tamamen kendi toprakları içinde ve bölgesinde barışı koruma amaçlı olduğunu göstermektedir. Savunma sanayimizi geliştirmeye yönelik diğer tüm atılımlarımızın da amacı budur" dedi.

Anlaşmayı "Tarihimizin şu anda en önemli anlaşması" olarak tanımlayan Erdoğan, Türkiye içi siyasette ve ekonomide özellikle de savunma sanayinde güçlü olmanın bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu belirtti ve "Bu keyfi değildir, bir zorunluluktur ve bu zorunluluğun bir gereği olarak devam ediyor. İnşallah yıl sonuna kadar belli bir bölümü ve 2020'nin Nisan ayına kadar tamamıyla bu işi bitirmiş olacağız" diye konuştu.

S-400'lerin kontrolünün kimde olacağı ile ilgili soru üzerine ise Erdoğan " Sayın Putin ile yaptığım görüşmede de ortak üretim üzerinde hassasiyetle durduk. Hatta hatta belki biz bu sürecin arkasından S-500 olayını da yine Rusya ile yapmak durumu söz konusu. Bunları da görüştük, konuştuk. Bugünü şu anda düşünmüyoruz çok daha ileri süreci düşünmek durumundayız. Zira etrafımızda bizler için tehdit oluşturan bazı ülkeler varsa, bunlara karşı bizler de tedbirimizi almak durumundayız" dedi.


Rus politikacı: Türkiye sadece bir ilk

Diğer yandan Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky, "S'400'lerin Ortadoğu’da başka ülkelere de satılabileceğini” söyledi. Rus Interfax haber ajansına konuşan Liberal Demokrat Partili Slutsky, “S-400 ve benzeri modern silah sistemlerinin kesinlikle bölgede başka yerlerde de görüleceğini” belirterek, “Türkiye’nin yalnızca başlangıç olduğunu” ifade etti. “Türkiye'ye benzer gereksimleri olan başka ülkeler de var” diyen Rus politikacı, bu ülkelerin ihtiyaçlarının da karşılanacağını söyledi.

Türk pilotlar Rusya yolcusu

S-400 sistemlerinin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını savunan ABD yönetimi, S-400'lerin tedariki durumunda Türkiye'nin F-35 savaş uçakları programından çıkarılacağı ve "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası” (CAATSA) kapsamında ekonomik yaptırımlara tabi tutulacağı tehdidinde bulunmuştu.
ABD’nin ve NATO’nun karşı çıkmasına rağmen Türkiye, S-400’ler konusunda geri adım atılmayacağını defalarca vurgulamış, iki ülke arasında krize neden olan uçakların teslimatına geçen Cuma başlanmıştı.

S-400'leri kullanacak Türk askeri personelin Temmuz-Ağustos aylarında eğitim için Rusya’ya gideceği bildirilmişti.



S-400 özellikleri neler, menzili ne kadar?

Rus yapımı S-400 hava savunma sistemine ait ilk malzemelerin Türkiye'ye gelmeye başlaması ile s-400 özellikleri merak konusu oldu. Peki S-400'lerin özellikleri neler? Menzili ne kadar? Hangi ülkeler S-400 kullanıyor?
Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400’ler türkiyeye gelmeye başladı. Özellikleri ile ünlü olan S-400’leri türkiye^den önce üç ülke kullanıyordu. İşte S-400 özellikleri ve menzili…

S-400 ÖZELLİKLERİ NELER?

S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor.

S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.

Bu nedenle mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor.

Sistemin testlerine 1999 sonunda başlandı ve 2007 yılında faaliyete alındı.

Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre.

Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip.

Sistemin içinde yer alan bir füzenin ağırlığı 1,8 ton, uzunluğu sekiz metre ve çapı da yaklaşık 50 santimetre. Ayrıca 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.

S-400 HANGİ ÜLKELER TARAFINDAN KULLANILIYOR?

Bugün halen 18 ülkede faal olan S-300’lerin bir sonraki modeli olan S-400’ler, 2007 yılından bu yana üreticisi Rusya tarafından kullanılıyor.

Rusya’nın ardından Çin ve Belarus S-400 hava savunma sistemini kendi savunma sistemlerine entegre ettiler. Türkiye, ise adı geçen ülkelerden sonra S-400 Hava Savunma Sistemi’ne sahip dördüncü ülke oldu.

Rusya ile S-400 sözleşmesi imzalayan Hindistan ve Suudi Arabistan’a henüz teslimat yapılmış değil.

Güney Kore, Pakistan, Katar, Irak ve Mısır’ın da Rus savunma sanayi şirketi Almaz Antey’in geliştirdiği hava savunma sistemine sahip olmak istediği biliniyor.


Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2019, 22:31

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER