Norveç’te Kadınlara zorunlu askerlik başladı

Norveç’te erkeklerin yanı sıra 18 yaşını doldurmuş kadınlara da askerlik zorunluluğu getirildi.

Norveç’te Kadınlara zorunlu askerlik başladı
Norveç’te Kadınlara zorunlu askerlik başladı
Norveç’te erkeklerin yanı sıra 18 yaşını doldurmuş kadınlara da askerlik zorunluluğu getirildi.

Böyle bir uygulamaya giden ilk Avrupa ülkesi ve ilk NATO üyesi olan ülkenin kuzeyindeki Setermoen’de bulunan birimde, kadınlar şimdiden askerliğe başladı.


Hangi ülkenin kadın asker ordusu var?


Kadınlar dünyada birçok orduda farklı görev alsalar da aktif cephe görevi veren ülke ordularının sayısı azınlıktadır. 

Kadınlara aktif cephe görevi veren ülkeler arasında Yeni Zelanda, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Norveç, İsrail ve İsviçre sayılabilir.


İSRAİL'DE KADINLARA ASKERLİK ZORUNLU

İsrail Ordusunda kadınlar birçok görevde bulunmuştur. Hava kuvvetleri, bünyesine kadınları almama kararı alsa da 1994 yılında bu karar kaldırılmıştır. Ayrıca kadınlara ön saflarda görev verilmemektedir. 

İsrailli kadınlar da erkekler gibi zorunlu askerlik hizmeti yapmakla yükümlü. Mecburi hizmet süresi 2 yıl olup erkeklerin 3 yıllık hizmet süresinden daha kısadır.

İNGİLTERE 

İngiliz Ordusunda kadınlar amacı doğrudan düşmanla temas ve öldürme olan birlikler haricinde her görevde bulunabilirler. %9’unu kadınların oluşturduğu İngiliz Ordusu tarihinde kadın savaşçıların önemli bir yeri vardır. Bunlardan en bilinen örneği Kraliçe Boudica’dır. 

Iceni kabileriyle beraber İngiltere’yi MS 62 yılında işgal eden Romalılara karşı savaşmıştır. 1776 Amerikan Bağımsızlık Savaşında İngiliz Ordusuyla beraber 5000 kadının bulunduğu tahmin edilir. Bunlardan çoğu subay ve askerlerin eşidir. 

Ayrıca aşçı ve hemşire olarak görev alanlar da bulunmaktaydı. 1.Dünya Savaşı sırasında 1917 yılında Fransa’da kadınlara özel birlik kurulacak ve birlik ahçı, hemşire vb olarak görev yapmış ancak subay olmalarına izin verilmemiştir. 1992 yılında ise kadınlara özel birlikler lağvedilmiş, kadınlar erkeklerle eşit şartlarda kabul edilmiştir. Ayrıca Kraliçe II. Elizabeth sembolik de olsa tüm orduların başkomutanı görevindedir.

FİNLANDİYA :

Finlandiya İç Savaşı sırasında Kızılların Naiskaarti adı altında kadın birlikleri bulunmaktaydı. İç savaştan sonra kadınların ön saflardaki rolü azaltılmıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ile Finlandiya arasındaki savaşta kadınlar oluşturulan cephe gerisi gerilla birliklerinde görev almışlardır.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER