Genelkurmay Başkanlığı'ndan, Askeri müfredatta insan hakları açılımı

Askeri liselerden başlanarak 10 farklı kategoride insan hakları eğitimi verildiğini belirten Genelkurmay, her yıl bir üst rütbeye terfi eden komutanların ilk seminer konusunun da aynı olduğunu vurguladı

Genelkurmay Başkanlığı'ndan, Askeri müfredatta insan hakları açılımı
Genelkurmay Başkanlığı, askerlere ve komutanlara verilen insan hakları eğitimlerini tüm kademe ve birliklere yaydı. Hazırlanan 'TSK'da Verilen İnsan Hakları Eğitimleri' konulu belgede, 10 kategorideki çalışmalara dikkat çekildi. Silahların gölgesindeki insan hakları eğitimleri özetle şöyle:

ASKERİ LİSELERDE ZORUNLU
l Askeri liselerin 12'nci sınıfında 'İnsan Hakları ve Demokrasi' ismiyle dersler veriliyor. Haftada bir saat olan ders, zorunlu. Harp Okulları müfredatında da insan hakları başlığı yer buluyor. Genelkumay'ın açıklamasına göre hukuk dersinde, 'İnsan Hakları Hukuku' konusunda bilgi veriliyor.
l Komutanların eğitimlerinde askeri taktikler yanında, insan hakları konusu da işleniyor. Astsubay Meslek Yüksek Okulları müfredatında yer alan genel hukuk dersinde insan hakları
hukuku hakkında da bilgiler veriliyor.

PİYADE DE SUBAY DA DERS ALIYOR
l İnsan hakları eğitiminin verildiği yerlerden biri de piyade ve Zırhlı Birlikler Sınıf Okulları. Programdaki 'Silahlı Çatışma Hukuku' dersi içerisinde iki saat süreli insan hakları eğitimi var.
l Jandarma Okullar Komutanlığı da müfredatında ayrıntılı olarak bu konuya eğiliyor. Eğitim gören subay, astsubay ve uzman jandarma adaylarına program gereği altı farklı konuda, toplam 32 saat insan hakları dersi veriliyor. Hakkı KURBAN / ANKARA

Komandolara davranış rehberi
l Barışı Destekleme ve İç Güvenlik Harekatına katılan birlik personeline de, insan hakları konusunda uygulanacak kuralların yer aldığı 'Davranış İlkeleri Rehberi' verildiği kaydedildi.
l Genelkurmay Adli Müşavirliği ise mobil timleri vasıtasıyla çeşitli eğitim merkezlerinde insan hakları hukuku konusunda konferanslar düzenliyor.

Askeri liselerden başlanarak
10 farklı kategoride insan hakları eğitimi verildiğini belirten Genelkurmay,
her yıl bir üst rütbeye terfi eden komutanların ilk seminer konusunun da aynı olduğunu vurguladı

ÖNCE TERFİ SONRA UYARI
l  TSK Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi'nde yılda iki kez açılan 'Silahlı Çatışma Hukuku' ve yılda bir açılan 'Barışı Destekleme Harekatında Mültecilerin Yönetimi' kurslarında insan hakları konusuna özel yer verildiği ifade edildi.
l Her yıl bir üst rütbeye terfi eden general ve amiraller için planlanan general-amiral seminer programlarında insan hakları konusunun yer aldığı bildirildi.
                                                                    (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109