Aselsan KAPLAN

İlk kez 2013 IDEF’te kamuoyuna tanıtılacak KAPLAN’ın yeni modelleri, radar tabanlı sistemleri sayesinde toprak altında veya bir paket içine gizlenmiş el yapımı patlayıcıları tespit edebilyor

Aselsan KAPLAN
Aselsan KAPLAN

İlk kez 2013 IDEF’te kamuoyuna tanıtılacak KAPLAN’ın yeni modelleri, radar tabanlı sistemleri sayesinde toprak altında veya bir paket içine gizlenmiş el yapımı patlayıcıları tespit ederek, elektro manyetik güç sistemi sayesinde uzaktan etkisiz hale getirebiliyor.

Savunma sanayinin öncü kuruluşu ASELSAN, el yapımı patlayıcı ve bombaların, insan hayatını tehlikeye sokmadan, hızlı ve güvenilir bir şekilde imha edilmesi amacıyla 2012 yılında "KAPLAN Bomba İmha Robotu"nu geliştirdi. Emniyet Genel Müdürlüğünün de kullanmaya başladığı KAPLAN Bomba İmha Robotu, yeni nesil insansız teknolojisi sayesinde patlayıcılarla mücadelede güvenlik güçlerine önemli avantajlar sağladı.

Tamamen milli olarak geliştirilen KAPLAN, bomba imha personelinin şüpheli bir nesneyi 500 metre mesafeden incelemesini sağlayan gözetleme sistemine ve bombayı imha etmekte kullanılan 7 hareket serbestliğine sahip robot kola sahip. Robot kol, şüpheli cisim üzerinde istenilen noktaya hassas olarak yönlendirilebiliyor ve tüm işlemler canlı olarak komuta birimindeki ekrandan izlenebiliyor. Süspansiyonlu paletleri sayesinde, şüpheli nesnelere ulaşabilmek için merdiven inip çıkabilen kar, çamur, su birikintisi gibi zor zeminlerde hareket edebilen KAPLAN, -30 ile 69 derece sıcaklıklar arasında çalışabiliyor.

Batarya değiştirilmeden 15 kilometre yol gidebilen KAPLAN, 4 saati aşan süre boyunca bomba imha görevlerini yerine getirebiliyor

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2017, 03:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER