İlkokul ve anasınıfı hariç tüm okullar şehir dışına

oluşturulacak eğitim kampuslarından ilkinin Keçiören Ovacık'ta yer alması bekleniyor... Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, kısa süre önce anasınıfı ve ilkokul hariç tüm eğitim kurumlarının, gelecek yıllarda 'şehir dışına taşınacağını' duyurmuştu. Projeye göre, kentin kuzey, güney, doğu ve batısında yeni eğitim kentleri kurulacak.

İlkokul ve anasınıfı hariç tüm okullar şehir dışına


Kampuslarda çok sayıda okul bir arada yer alacak. Akşam'ın haberine göre: Projenin pilot uygulaması Keçiören Ovacık'ta başlayacak. Yapılan taslak planda ilk kampusta 24 okulun ve ihtiyaca göre spor, kültür, dinlenme alanlarının projeye dahil edilmesi yer alıyor. Projenin ayrıntıları şubat ayında netleşecek.

'SAĞLIK' ÖN PLANDA
Kampuslar için sağlık, güvenlik gibi unsurlar ön planda tutulacak. Küçük operasyonları dahi yapabilecek kapasitede sağlık birimlerinin yer alması, güvenliğin ise özel şirketler yoluyla sağlanması değerlendiriliyor.
Liseler şehir dışına çıkınca mevcut okul binalarının ne yapılacağı konusu da düşünülüyor.

Halkın kullanımına açılması, yeşil alan haline getirilmesi gibi ihtimaller masada. Yetkililer, boşalan binaların satılacağı, alışveriş merkezi ya da otopark haline getirileceği yönündeki endişelerin ise 'yersiz' olduğunu belirtiyor.  

METRO İMKANI ZORUNLU

Öğrenciler sabah-akşam taşınacağı için eğitim kentlerin metro ulaşımına uygun arazilerde kurulması da benimsendi. Fakat metro ulaşımının kampuslar kurulmadan önce mi yoksa kurulduktan sonra mı sağlanacağı konusu henüz netleşmedi. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de çalışma yürüttüğü belirtiliyor.

SENDİKALAR NE DİYOR?
Lise düzeyindeki eğitim kurumlarının şehir dışına taşınması fikrine Eğitim-Sen ve Eğitim İş şüpheyle yaklaşırken, Türk Eğitim Sen ulaşım sorununun çözümü halinde destek vereceklerini açıkladı.

ULAŞIM ÇÖZÜLÜRSE DESTEKLERİZ
İsmail KONCUK (Türk Eğitim Sen Genel Başkanı): Eğer projenin kapsamında sportif ve sosyal faaliyet alanları, yüzme havuzları bulunacaksa güzel. Ama ulaşım imkanlarını da değerlendirmek lazım. Çocuğu evinin yakınındaki okuldan alıp uzağa gönderirken, trafik yoğunluğunu düşünmek gerek.

EĞİTİMİ TİCARİLEŞTİRİR
Ünsal YILDIZ (Eğitim Sen Genel Başkanı): Bu proje eğitim hakkının ticarileştirilmesini amaçlıyor. Genelde tüm kamu hizmetleri, özelde de eğitim hizmetleri özelleştirilmek isteniyor. Eğitim kentleri projesi de bu özelleştirme mantığının yurttaşa sevimli gösterilmesi çabasıdır.

KONTROL NASIL SAĞLANACAK?
Veli DEMİR (Eğitim-İş Başkanı): Öğrencilerin metro sistemiyle taşınacağı söyleniyor. Ancak bu altyapı ne kadar sürede sağlanabilir? Servisçilere rant kapısı açar. Boşa çıkan okulların arazileri birilerine peşkeş çekilebilir. Gençliğin en deli dolu çağındaki 50 okul dolusu lise öğrencisini bir araya toplayacaksınız ama orada kontrolün nasıl sağlanacağı belli değil.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER