ABD'nin yeni başkanı Trump oldu

Donald Trump, rakibi Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’a karşı birçok kritik eyalette büyük başarı elde etti.

ABD'nin yeni başkanı Trump oldu
 ABD'nin yeni başkanı Trump oldu

Donald Trump, rakibi Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’a karşı birçok kritik eyalette büyük başarı elde etti.

ABD, 45. başkanını seçmek için sandık başına gitti. 2016 Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday Donald Trump, favori Demokrat Parti adayı Hillary Clinton karşısında seçimi önde bitirdi. Pensilvanya eyaletindeki 20 delegeyi de kazanan Trump 274 delegeye ulaşarak ABD Başkanı oldu. Hillary Clinton, Trump'ı arayarak yenilgisini kabul etti.


KRİTİK EYALETLER TRUMP'I SEÇTİ
Ohio, Pensilvanya, Florida ve Kuzey Carolina gibi “salıncak eyaletler (swing states)” olarak tanımlanan yerlerde Clinton’ı geride bırakan Trump, son olarak Wisconsin’deki seçimde de rakibine üstünlük sağladı.

270 BARAJINI AŞTI
Trump Wisconsin eyaletinde 10 seçici kurul delegesi daha kazandı. Bu sonuçla Trump, 27 eyalette seçimleri kazanırken, seçici kurul delege sayısını da 276’ya yükseltti.

Böylece Cumhuriyetçi aday Beyaz Saray’a çıkması için gerekli olan 270 delege sayısını aşmış oldu.

CLINTON 218'DE KALDI
ABD’nin eski Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton ise toplamda 18 eyalet ve başkent Washington DC'de seçimleri kazandı. Clinton’ın delege sayısı 218’de kaldı.

ABD seçimlerinde adaylardan birinin başkan olabilmesi için 538 seçici kurul delegesinden 270'ini garantilemesi gerekiyordu.

Trump, seçimlerde şu ana kadar oyların yüzde 48’ini, Clinton ise yüzde 47,2’sini aldı.

YEMİN TÖRENİ OCAK 2017'DE
ABD'nin yeni başkanı 20 Ocak 2017'de yapılacak yemin törenin ardından görevine başlayacak.


CLINTON'DAN AÇIKLAMA: "NASIL SONUÇLANIRSA SONUÇLANSIN..."Hillary Clinton, Twitter hesabından bir açıklama yaptı: "Bu gece nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, herkese teşekkürler"


TRUMP'A ŞOK! ILLINOIS'DE SENATÖR KOLTUĞUNU KAPTIRDILAR!ABD Senatosu'nda Demokratlar bir koltuğu Cumhuriyetçilerden kaptı. Illinois'de Demokrat Tammy Duckworth, Cumhuriyetçi Mark Kirk'ün yerine seçildi. Öte yandan Trump ile başkan adaylığı için yarışan Marco Rubio, Florida'da yeniden senatör seçildi.MÜSLÜMANLARDAN TRUMP'A İMALI TEŞEKKÜRMüslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, “olumsuz” değerlendirmelerde bulunarak ABD’deki Müslümanların başkanlık seçimine daha aktif şekilde hazırlanmalarını ve Amerikalılar arasında İslam’a yönelik sempati oluşmasını sağladığı için Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump’a teşekkür etti.

SÜPER SEÇİMDE SÜPER REZALET
!Oy kullanma sırasında oluşan çok uzun kuyruklar, elektronik oylamada bozulan ve ancak iki saat sonra tekrar düzeltilebilen oylama altyapısı aylardır hazırlığı yapılan seçim hazırlıklarına rağmen ABD seçimlerinin hayal kırıklıkları oldu.

KADINLAR SENATO'YU ZORLUYORABD
'de de 22 eyalet daha önce ABD Senatosu'na daha önce hiç kadın senatör göndermemişti. 6 eyalet ise ABD Meclisi'ne daha önce hiç kadın temsilci göndermedi. Fakat bu durum bu gece değişebilir. Arizona, Nevada, Pennsylvania ve Utah'da kadın adaylar senato için yarışıyor. Delaware ve Iowa'da ise kadın adaylar Meclis için şanslı gözüküyor. ABD BAŞKANINI SEÇERKEN OBAMA...ABD Başkanı Obama, seçim günü ritüelini bu seçimde de bozmadı. Obama, her seçim gününde olduğu gibi bu seçimlerde de sabah saatlerini arkadaşlarıyla basketbol oynayarak değerlendirdi.

TRUMP'TAN TWEETCumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; "Seçim sonuçlarını ailem ve arkadaşlarımla Manhattan'daki Trump Tower'da izleyeceğim. Çok heyecanlı!" ifadelerini kullandı.

DONALD TRUMP KİMDİR?

Donald John Trump 14 Haziran 1946’da New York’ta doğdu. ABD’li iş adamı, siyasetçi, yönetici, girişimci ve yazar olan Trump artık ABD’nin yeni başkanı oldu.
Queens, New York’ta doğmuş, Pensilvanya’da bulunan Wharton Institu’de İşletme bilimleri eğitimi almıştır. Üniversite yıllarında babası Fred Trump’ın emlak ve inşaat firmasında çalışmıştır. Kariyeri sırasında oteller, kumarhaneler, golf sahaları ve daha birçok yapı inşa etmiştir. Trump: The ART of the Deal ve Trump: How to Get Rich gibi birçok Kitap yazmıştır. 2000 ABD başkanlık seçimleri’nde Reform Partisi adayları arasında yer almıştır. Forbes iş dergisi tarafından hazırlanan Dünyanın En Zengin 400 İnsanı listesinde yer almıştır. 2004-2015 yılları arasında NBC kanalında yayınlanan ünlü reality show The Apprentice’de yer almıştır.
Trump, 2015 yılının Haziran ayında 2016 ABD başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti adayının belirleneceği parti içindeki yarışa katılacağını açıkladı. Seçim vaatleri hem ABD’de hem de dünyada büyük tartışmalara neden oldu.
Gençlik yılları ve eğitimi
Donald John Trump, 14 Haziran 1946 tarihinde iş adamı Frederick ve Mary MacLeod Trump’ın beş çocuğundan dördüncüsü olarak New York’un Queens ilçesinde doğdu. Donald Trump’ın büyükannesiyle büyükbabası Baden’den ABD’ye göç etmişlerdi. Babası emlâkçılık yapıyordu. Donald Trump 1960’lı yılların başında liseyi kötü hal ve gidişi yüzünden, terk etmek zorunda kaldı. Ardından askeri akademide okudu ve 1968’den sonra Pennsylvania’daki Wharton Institute’de işletme bilimleri eğitimi gördü. Tek ve iki ailelik evlerin yapımında uzmanlaşan babasının şirketinde ayak işlerine baktı.
İş hayatı
2016 yılında sert barış ideolojisinin, Radikal İslam, IŞİD, atom ülkesi İran ve komünist Çin'e karşı caydırıcı silah olarak kullanılması sebebiyle Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.


2012 ve 2016 ABD başkanlık seçimleri
Trump’ın 2016 ABD başkanlık seçimleri için kullandığı amblem ve seçim sloganı. Donald Trump 2012 ABD başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. 2016 ABD başkanlık seçimleri için ise Cumhuriyetçi Parti adayının belirleneceği parti içindeki yarışa katılacağını açıkladı. Seçim kampanyaları için haftada 2 milyon dolar harcayacağını söyledi. Donald Trump seçim sloganı olarak Make America Great Again sloganını kullanmıştır. Aynı sloganı 1980 yılında eski başkan Ronald Reagan da seçim kampanyalarında kullanmıştır. Seçim vaatlerinde göçmenler, müslümanlar, güvenlik ve IŞİD ile mücadele konularındaki görüşleri ön plana çıkmıştır. Göçmenler için öne sürdüğü planlardan biri de ABD ile Meksika sınırına bir duvar örülmesidir.


Müslümanlar hakkında söylemleri ve tepkiler
Seçim kampanyası için yaptığı reklamlarında Müslümanları hedef alan söylemler yer almıştır. Bir konuşmasında, ”Ben Müslümanları seviyorum. Bence onlar harika insanlardır” açıklamasında bulunmuş ancak daha sonra müslümanların geçici olarak ABD’ye girişinin engellenmesini belirttiği konuşması büyük tepkiler gördü. Farklı bölgelerde protestolar düzenlendi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Bu Amerikan değerlerine ve ulusal güvenlik çıkarlarına aykırıdır” denildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Trump Amerika'nın savunduğu değerlere aksi şeyler söylüyor dedi. ABD dışından gelen tepkilerden ise Suudi Prens El Velid bin Talal, Trump için “Amerika’nın yüz karası” dedi. Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, Böyle bir görüşü Kanada'da kabul edemeyiz. ABD'den duyduğumuz hiçbir görüşe bugüne kadar bu derece uzak düşmüş hissetmedik dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron Trump'ın yorumu hakkında bölücü ve yanlış olarak değerlendirdi, Londra Belediye Başkanı ise Boris Johnson yanlış yorum ve tamamen saçmalık dedi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Müslümanlara karşı kullandığı söylemlerden kaygı duyduklarını belirtti. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi adına açıklama yapan iletişim direktörü İbrahim Hooper “Donald Trump Müslüman karşıtı bağnazlığını artırırken insan bir sonraki sözünün ne olacağını merak ediyor” dedi. Cumhuriyetçi Parti’nin bir başka başkan aday adayı eski Florida Valisi Jeb Bush, Twitter üzerinden “Donald Trump’ın akli dengesi yerinde değil. Politika önerileri ciddi değil” şeklinde tepki gösterdi. İş dünyasından ise BAE’li milyarder iş adamı Halif El Habtoor, Donal Trump’ın başkan seçilmesi halinde Körfez’deki Arap iş adamlarının ABD’de olan iş ortaklıklarını bozacaklarını bildirdi.Meksikalı milyarder Carlos Slim, göçmenler hakkında görüşlerini doğru bulmadığını söylemiştir. Türkiye’den ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bir defa siyasetçi değil bu kişi. Başarılı bir siyasetçi öyle açıklama yapmaz. derken Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de olaya tepkisini gösterdi. Seçim kampayası dahilinde yaptığı bir konuşma sırasında kendisini protesto eden müslüman başörtülü bir kadını salondan dışarı attırmıştır.
Bu söylemi sanat, spor ve teknoloji dünyasından da büyük tepkiler aldı. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Twitter üzerinden #SendDonaldToSpace etiketi altında alaycı bir tweet atarak tepkisini gösterdi.Facebook kurucusu Mark Zuckerberg tepkisini Facebook hesabından bir gönderi yayınlayarak gösterdi. Zuckerberg; “Eğer bu toplulukta bir Müslümansan ben Facebook'un patronu olarak şunu bilmeni istiyorum: Burada her zaman hoş karşılanacaksın. Biz burada senin haklarını korumak için ve senin için barışçıl ve güvenli bir çevre yaratabilmek için savaşacağız” dedi.Adele, R.E.M. solisti Michael Stipe, Kanadalı folk ve rock müzik sanatçısı Neil Young ve Aerosmith grubunun solisti Steven Tyler şarkılarının Donald Trump’ın seçim kampanyalarında kullanılmasına karşı çıktıklarını açıkladı. Eski Dünya ağır sıklet boks şampiyonu Muhammed Ali, Müslümanlar, İslam’ı çıkarları için kullanmaya çalışanlara karşı koymalı. Onun gibiler, insanları İslam dinini öğrenmekten soğutuyor şeklinde eleştirdi. Eski basketbol oyuncusu Kareem Abdul-Jabbar ise IŞİD'in en büyük zaferi Donald Trump'tır dedi.Yapımcı Michael Moore New York'taki Trump Tower binası önüne gidip üzerinde “Hepimiz Müslümanız” yazılı bir pankart taşıyarak Trump’ı protesto etti. Moore Twitter hesabından Trump Tower'a gittim ve polisler gelene kadar pankart taşıdım. Daha sonra Trump'a bir mektup yazdım şeklinde açıklama yaptı. WWE güreşçisi John Cena, katıldığı bir programda Donald Trump’ın Müslümanlar hakkında yaptığı açıklamaların saçma ve küstahça bulduğunu söylemiştir. Nobel Ödülü sahibi Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yusufzay durumu trajik ve nefret dolu olarak değerlendirdi.
Öbür yandan, Güney Karolina’da yaşayan İlhami İbrahim adında bir Müslüman, Donald Trump’ın radikal İslam’la savaşını desteklediğini ve bu yüzden de ön seçimlerde Donald Trump’a oy verdiğini açıkladı.
Özel yaşamı
Alman asıllı Amerikalı iş adamı Frederick Trump’ın torunudur. Amerikalı iş adamı Fred Trump’ın 5 çocuğundan biridir. Maryanne, Frederick Jr., Elizabeth, Robert adında 4 kardeşi vardır. Donald Trump 3 evlilik yapmıştır bu evliliklerden 3 erkek 2 kız olmak üzere 5 çocuğu vardır. 1977 yılında atlet ve manken olan Ivana Zelnícková ile evlendi bu evlilikten Donald Trump Jr., Ivanka Trump ve Eric Trump olmak üzere 3 çocuğu oldu. 1991 yılında 16 yıllık eşinden ayrıldı. Boşandıktan 2 sene televizyoncu Marla Maples ile evlendi aynı sene bu evlilikten Tiffany adında kızı doğdu. Çift 1996 yılında ayrılma kararı aldı. 2005 yılında tasarımcı ve model olan Melania Knauss ile evlendi. Bu evlilikten 2006 yılında Barron Trump adında bir oğlu doğdu. Donald Trump ilk eşinden doğan Donald Trump Jr., Eric Trump ve İvanka Trump’ın iş dünyasında yer edinmesini istemiş, çocuklarının da bu işi öğrenmesi ve kendisinden sonra şirketi yönetebilmeleri için onları yanına almıştır. Firmasının resmi sitesinde bu üç çocuk The Next Generation olarak tanıtılmaktadır.

Yazdığı kitaplar
Trump: The Art of the Deal, (ISBN 5-557-09901-8)
Trump: The Art of Survival, (ISBN 0-446-36209-3)
Trump: The Art of the Comeback, (ISBN 0-8129-2964-0)
Trump: Surviving at the Top, (ISBN 0-394-57597-0)
Trump: How to Get Rich, (ISBN 1-4000-6327-2)
The Way to the Top: The Best Business Advice I Ever Received, (ISBN 1-4000-5016-2)
Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life, (ISBN 1-4000-6355-8)
Trump: The Best Golf Advice I Ever Received, (ISBN 0-307-20999-7)
Why We Want You to be Rich: Two Men – One Message, (ISBN 1-933914-02-5)
Trump: 101 The Way to Success, (ISBN 978-9944-186-10-0)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109