ABD Emek Bayramı'nı kutluyor

. İlk Emek Bayramı, İşçi Merkez Sendikası’nın planları uyarınca 5 Eylül 1882 Salı günü New York’ta kutlandı.

ABD Emek Bayramı'nı kutluyor
ABD Emek Bayramı'nı kutluyor

İlk Emek Bayramı, İşçi Merkez Sendikası’nın planları uyarınca 5 Eylül 1882 Salı günü New York’ta kutlandı. İşçi Merkez Sendikası ikinci Emek Bayramı kutlamalarını ertesi yıl 5 Eylül 1883’te gerçekleştirdi.

İlk Emek Bayramı
1884 yılında, bu bayramın aslen teklif edildiği gibi Eylül ayına denk gelen ilk Pazartesi günü kutlanması kararlaştırıldı ve İşçi Merkez Sendikası farklı şehirlerdeki benzer kuruluşları New York’un izinden giderek o tarihte bir “emekçi bayramı” kutlaması düzenlemeye teşvik etti. İşçi kuruluşlarının büyümesiyle bu fikir de yaygınlaştı ve 1885’te Emek Bayramı ülkedeki pek çok sanayi merkezinde kutlandı.
Emek Bayramı’nın Babası
İlk Emek Bayramı kutlamasının üzerinden 100 yıldan uzun zaman geçmiş olmasına rağmen, emekçiler için bir bayram önerisini ilk yapanın kim olduğu konusunda hala şüpheler var.
Bazı kaynaklar ilk olarak, Marangoz ve Doğramacılar Kardeşliği genel sekreteri ve Amerikan İşçi Federasyonu kurucularından Peter J. McGuire’ın “kazma ve oymalarıyla ilkel doğadan bu gördüğümüz ihtişamı yaratan” kişilerin şerefine bir kutlama yapılmasını önerdiğini belirtiyor.
Ancak Peter McGuire'ın Emek Bayramı tarihindeki yerinin tartışmasız kabul edildiğini söyleyemeyiz. Birçokları bu bayramın öncüsünün Peter McGuire değil, bir makinist olan Matthew Maguire olduğu kanısındadır. Son araştırmalar, yıllar içinde Paterson, New Jersey’deki Uluslararası Makinistler Derneği 344 no’lu yerel şubesi sekreterliğine gelecek olan Matthew Maguire’ın 1882 yılında New York’taki İşçi Merkez Sendikası’nda sekreter olarak görev yaparken bu bayram önerisini getirdiği iddialarını destekler niteliktedir. Açık ve net olan tek şey ise İşçi Merkez Sendikası’nın bir Emek Bayramı önerisini kabul ederek gösteri ve piknik planlamaları amacıyla bir komite kurduğudur.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109