Halk, altına hücum etti

Kuyumcular çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altını talebine karşılayamaz durumda. Stoklar tükendi.

Halk, altına hücum etti
Halk, altına hücum etti

Kuyumcular çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altını talebine karşılayamaz durumda. Stoklar tükendi.

Altın karaborsaya düştü. Darphane yetersiz kaldıAltın piyasasında tarihin en büyük düşüşlerinden biri yaşanmaya devam ediyor. Altın fiyatları 2011 yılının Mart ayı seviyelerine gerilerken, fiyatların düştüğünü gören vatandaş, altına hücum ediyor. Kemeraltı'ndaki Kuyumcular Çarşısı'nda ve İzmir'in birçok bölgesindeki kuyumcularda çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altınına olan talep karşılanamaz hale geldi. Ziynet altın adeta karaborsa oldu. Normalde 132 lira olan çeyrek (küçük) altın, gelen aşırı talep nedeniyle 150 lira seviyesinde alıcı buluyor. Darphane ise 8 tona ulaşan toptancıların altın taleplerine yetişemiyor.

Dip seviyeye geldi
İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Uça, vatandaşın panik halinde ziynet altına hücum ettiğini belirterek, "Toplum psikolojik olarak fiyatların dip seviyeye geldiğine inanıyor. Bu nedenle altına hücum var. Talep patlaması yaşıyoruz. Böyle olunca herkesin elinde stoklar tükendi. Darphane taleplere yetişemiyor. Çeyrek, yarım, Cumhuriyet gibi ziynet altın yok satıyor" dedi. Piyasada ziynet altın olmadığı için fiyatların suni olarak arttığına değinen Uça, vatandaşlara panik yapmamalarını tavsiye ettiğini söyledi. Kuyumcuların altın satmaması gibi bir durumun olmadığını belirten Uça, kuyumcunun kazancının alıp satmaktan kaynaklandığını vurguladı. Uça, "Toptancılar olsun, kuyumcu esnafı olsun herkesin elinde stoklar eridi. Bu talep dalgası devam ederse herkes tükenen stoklarının yerine yenisini koyacak. Dileğimiz normal ticaretin devam etmesi" diye konuştu.

132 TL olması gereken çeyrek, 150 TL'ye çıktı
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Edip Çavuşoğlu da normalde bir ton olan Darphane'de altın talebinin dün 8 tona çıktığını açıkladı. Altında tarihi günler yaşandığını belirten Çavuşoğlu, "Eskiden altın düşünce insanlar satardı. Şimdi fiyat düşünce altın almaya koşuyorlar. Korkunç bir talep var. Bu talebe Darphane'nin yetişmesi imkansız. Dolayısıyla ziynet altın karaborsa oldu. 132 lira olması gereken çeyrek 150 lira liraya, 565 lira olması gereken Cumhuriyet 600 liraya çıktı" dedi. İnsanların telaş etmemesini isteyen Çavuşoğlu, gelecek hafta arz-talep dengesinin kurulacağına inandığını söyledi.

Kuyumculardan gram önerisi

Bazı kuyumcular vatandaşlara, bu dönemde çeyrek ve Cumhuriyet altını almaması tavsiyesinde bulunuyor. Çeyrek ve Cumhuriyet altınında işçilik bedeli olduğunu dile getiren bazı kuyumcular, "Bu nedenle gram altın alınabilir" dedi

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2013, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER