Merkel: İslam Almanya’nın bir parçası

Türkiye ve Almanya başbakanlarının Berlin’deki görüşmesinde Türkiye’nin AB üyeliği, İslam ve terörle mücadele konuları öne çıktı.

Merkel: İslam Almanya’nın bir parçası
Merkel: İslam Almanya’nın bir parçası

Türkiye ve Almanya başbakanlarının Berlin’deki görüşmesinde Türkiye’nin AB üyeliği, İslam ve terörle mücadele konuları öne çıktı.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, başbakan olarak Almanya'ya yaptığı ilk resmi ziyarette, Berlin'de Şansölyelik Binası önünde askeri törenle karşılandı.

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde Almanya’dan destek istedi. Türkiye’nin AB üyeliğinin kültürler arası, dinler arası çatışma üzerinden Avrupa kıtasını bölmeye çalışanlara karşı en iyi cevap olacağını belirten Davutoğlu, “Bir gün Avrupa Birliği'nde Türkiye yer aldığında, eminim bu Avrupa'ya da en güzel mesaj olacaktır, Avrupa'da yaşayan bütün halklara da ve dünyaya da verilebilecek en güzel evrensel barış mesajı olacaktır diye düşünüyorum. İnşallah bir gün o günleri hep beraber görürüz” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik çekincelerinin yanısıra Türkiye ile müzakere sürecini her zaman desteklediğini ve desteklemeye devam ettiğini vurguladı.

“İslam ile terör yanyana kullanılmamalı“

Davutoğlu İslam karşıtı gösterilerin kendilerini kaygılandırdığını belirterek, sadece İslamcı şiddet olaylarına değil, Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına da kararlı tepki gösterilmesi çağrısında bulundu. Davutoğlu, camilere yönelik saldırılar ya da diğer İslamofobik olaylar karşısında Alman hükümetinin net kınama mesajlarının çok önemli olduğunu vurguladı.

 Davutoğlu, Paris'teki terör saldırılarıyla ilgili olarak ise "Paris'teki tablonun çok kültürlülüğü tehdit eden yabancı düşmanlığına karşı da olması gerektiğini düşünüyoruz“ dedi. Terör örgütü neyse adıyla anılması gerektiğini belirten Davutoğlu, İslam ile terörün yan yana kullanılmaması çağrısında bulundu.

“İslam Almanya’nın parçası”

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise eski cumhurbaşkanı Christian Wulff'un ‘İslam Almanya'nın bir parçasıdır' sözüne atıfta bulunarak, kendisinin de aynı görüşte olduğunu belirtti. Wulff'un sözleri o dönem muhafazakar kesimde tepkiyle karşılanmış, yoğun tartışmalara yol açmıştı.

Merkel, dinler arasında diyaloğun güçlendirilmesi çağrısı da yaparak, bu alanda bilgisizlik olduğunu vurguladı. Almanya’da Müslümanlar ve diğer dinlere mensup kişiler arasında barışçı bir birlikte yaşam istediklerini belirten Merkel, Almanya’da yaşayan üç milyonu aşkın Türk kökenlinin Almanya ile Türkiye arasında canlı bir köprü oluşturduğunu kaydetti.

Almanya’ya entegrasyonun başarılı olması için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Merkel, Paris’teki terör saldırılarıyla ilgili olarak da Müslümanların şiddeti kınamasının önemine dikkat çekerek, bu açık mesajın dinlerin birarada yaşayabilmesine büyük fayda sağladığını söyledi.

Pegida karşıtı gösteriye Merkel de katılacak

Bu arada Almanya’daki Türk ve Müslüman kuruluşların terör saldırılarını kınamak ve yükselen ırkçılık ile İslam karşıtlığına dikkat çekmek üzere salı akşamı Berlin’de düzenleyeceği gösteriye Başbakan Angela Merkel de katılacak.

Brandenburg Kapısı önünde düzenlenecek gösteriye hükümet üyelerinden de katılım olacağı, ayrıca Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un da burada kısa bir konuşma yapacağı bildirildi.

‘Birlik içinde, tavır alıyoruz’ sloganıyla düzenlenecek gösteride katılımcılar Paris’teki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunacak ve mumlar yakarak uyarı nöbeti tutacak.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2015, 17:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER