GİRESUNLULAR ALMANYA’DA KEMENÇE İHTİLALİ YAPTI

Almanya’nın Baden Wüttenberg Eyaleti Stuttgart yakınlarında faaliyetlerine devam eden Karadeniz Giresunlular Bw Derneği geleneksel dayanışma gecelerinden dördüncüsünü Kemençe ihtilali ve izdihama dönüştürerek gerçekleştird

GİRESUNLULAR ALMANYA’DA KEMENÇE İHTİLALİ YAPTI
GİRESUNLULAR ALMANYA’DA KEMENÇE İHTİLALİ YAPTI

Almanya’nın Baden Wüttenberg Eyaleti Stuttgart yakınlarında faaliyetlerine devam eden Karadeniz Giresunlular Bw Derneği geleneksel dayanışma gecelerinden dördüncüsünü Kemençe ihtilali ve izdihama dönüştürerek gerçekleştirdi.

Gurbetçi Giresun Gazetesinin basın sponsorluğunda Erdmannhausen Halle auf der Scharay’da binlerce kişinin katılımı ile yapılan geleneksel dayanışma gecesinde Karadeniz Bölgesinin sembolü kemençe sanatçısı Katip Şadi’nin katılımı nedeniyle adeta izdihama dönüştü.

Gecenin yapılacağı Erdmannhausen Halle auf der Scharay’ın kapılarının açıldığı 16:00’dan itibaren salonun doldurmaya başlayan Giresunlu ve Karadeniz sever bölge halkı salonu tıka basa doldurdu.
Geceye adeta protokol akını da gerçekleşti. Geceye Türkiye Cumhuriyeti Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı, CDU Eyalet Milletvekili Manfred Hollenbach, SPD Eyalet Milletvekili Thomas Reusch Frey, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Sosyal Dayanışma Merkezi Başkanı ve Ak parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı Ali Özdemir, Erdmannhausen Belediye Başkanı Bayan Birgit Hanneman, DİTİB Stuttgart Feuerbach Yeni Cami Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çakır, Mülheim Giresunlular Kültür ve Uyum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Petekçi ve Yönetim Kurulu, Duisburg Giresunlu Akademisyenler Derneği Başkanı Cevdet Maraş ve Yönetim Kurulu, Yurtdışında Giresun Derneği Başkan Vekili Barış Gül ve Yönetim Kurulu, Bw Ordulular Derneği Başkanı Yılmaz Ünlü, Yönetim Kurulu, Felbach Türk Derneği Başkanı Hüseyin Babuşçu, Bietigheim Sönmez Spor Kulübü Başkanı Halil Akoğlu ve Yönetim Kurulu, İstanbul Haberciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Bakar, TKZ Spor Kulübü Ludwigsburg Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kap ve Yönetim Kurulu, Karadenizliler Kültür Spor ve Yardımlaşma Derneği Başkan Vekili Afannuri Atasoy ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Geceye Sponsor olan bir çok iş adamı, Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika’dan bir çok gurbetçi hemşerimiz, Gurbetçi Giresun Gazetesi NRW Temsilcisi İhsan İncekara, Merhaba Gazetesi Baden Temsilcisi Hacı Eray, Avrupa ATV katıldılar.
Uygur Kardeşler’in slov müzikleri ile başlayan müzik protokol konuşmaları ve misafirlerin takdiminden başka hiç kesilmedi.

Yeni kuşak Kemençe sanatçılarından biri olan Kemençe Star yarışması ile isminden bahsettiren Soner Sağlık’ın kısa programı ile Protokol konuşmalarına geçildi.

Gecenin açılış konuşmasını Karadeniz Giresunlular Derneği Bw Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Öksüz yaptı.

Cevat Öksüz “ Sayın Başkonsolosumuz, Sayın Eyalet Milletvekillerimiz, Sayın Türkiyeden Milletvekili Aday Adayı olan bizlerin ağabeyi, sayın belediye başkanımız, Sayın Dernek Başkanı, Başkan Vekili, Dernek Yöneticisi Mevkidaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, basın ve televizyonların değerli temsilcileri, değerli misafirlerimiz, uzak ve yakından gecemize teşrif eden kıymetli dostlarımız, hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. 2009 yılında kurarak faaliyetlerine başladığımız bu derneğin geldiği noktada emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Avrupa’da geleneklerimizi yaşatma adına verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olan bütün sponsorlarımıza teşekkür ediyorum. Bu muhteşem tabloya çok ta bir şey söylemeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Bizler bu güzel programları tek başımıza yapmıyoruz. Ben yanımda olan bütün yönetim kurulu arkadaşlarımızı sahneye davet ediyorum. Kadın kolları başkanımız Güldane Bıçakçı başkanlığındaki bütün yöneticilerimize de ayrıca teşekkür borç biliyorum. Hepinize iyi eğlenceler diliyorum.” Dedi.

Daha sonra sırasıyla diğer protokol üyeleri sahneye davet edildi. Ev sahibi sıfatı ile Erdmannhausen Belediye Başkanı Bayan Birigit Hannemann Türkçe Hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında şunlara değindi “ Karadeniz Giresunlular Bw tarafından düzenlenen geleneksel gecemize uzaktan ve yakından gelen bütün misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Biz ev sahibi olarak başta sivil toplum kuruluşumuz olan Karadeniz Giresunlular Bw Derneğine böyle güzellikleri bizim bölgemizde gerçekleştirdiği teşekkür ediyoruz. Geleneksel gecelerin devamını diliyorum.” Dedi.
CDU Eyalet Milletvekili Manfrend Hollenbach “ Hanımefendiler, Beyefendiler, böyle muhteşem bir tabloya konuşmak biz siyaset yapan insanlar için büyük bir fırsattır. Bu fırsatı bizlere veren Karadeniz Giresunlular Bw derneğimize teşekkür ederim. İnsanlığa hizmet bazen siyaset bazen ise böyle sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştiriliyor. Böyle bir tabloyu oluşturabilen bir sivil toplum örgütünü tebrik etmek gerekir. Hepinize iyi eğlenceler diliyorum.” Dedi.

SPD Eyalet Milletvekili Thomas Reusch Frey “ Değerli misafirler hanımefendiler, beyefendiler, şahsım ve partim SPD adına hepinizi saygı ile selamlıyorum. Böyle güzel bir gecede hırçın dalgaları ile bilinen Karadenizlilerin konuğu olmak beni şereflendirdi. Sivil toplum örgütleri özellikle kendi kültürlerini yaşatmak için kuruluyorsa işte böyle muhteşem tablolar ortaya çıkar. Ben böyle güzel bir tablo oluşturan Karadeniz Giresun Bw terbrik ediyor hepinize iyi eğlenceler diliyorum.” Dedi.

Sahneye DİTİB Sosyal Dayanışma Merkezi Başkanı ve Ak Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Aday Adayı Ali Özdemir davet edildi. “ Hanımları ve Beyefendileri ve sevgili çocukları saygı ile selamlıyorum. Değerli dostlarım, uzun yıllarını dernek ve yöneticiliğe vermiş bir kardeşiniz olarak böyle güzel bir organizasyonu gerçekleştiren Karadeniz Giresunlular Derneği Bw Yönetim Kurulunu Cevat Öksüz başkanlığında kutluyorum. Dernek, Vakıf ve sivil toplum kuruluşları böyle güzel işleri yapmak için kurulmalı şimdi masamıza servis edilen Giresun yöresi yemekleri mesela kiraz tuzlusu, mısır ekmeği, fasulye turşusu gibi yemeklerimizi bile tanıtıyor olmak çok büyük bir hizmet olarak görülmeli, böyle güzel hizmetler yapan derneğimize teşekkür ediyorum. Değerli hemşerilerim Avrupa’da yaşayan Türklerin sorunlarını biliyorum. Bu sorunların çözümü sadece yaşadığımız Avrupa’da değil onun için biraz önce Ethem bey’de söyledi İstanbul 3. Bölge’den Milletvekili Aday Adayı oldum. 30 yıldır Almanya’da çeşitli kademelerde görev yapıyorum. Edindiğim tecrübeleri Türkiye Büyük Millet Meclisinde sizlerin hizmetine sunmak için bir yola çıktım. Hakkımızda hayırlısı olsun, aslında ben doğum yerim olan Giresun’dan aday olmak istiyordum ancak, İstanbul’dan hemşerilerimizin ısrarı üzerine İstanbul’dan aday adayı oldum. Milletvekili seçilmem halinde başta Giresun olmak üzere bütün ülkeme hizmet etmek istiyorum. Herkese iyi eğlenceler güzel Giresun yemekleri için afiyetler olsun diyorum.” Dedi.

Sahneye son olarak Türkiye Cumhuriyeti Stuttgart Baş Konsolosu Ahmet Akıntı davet edildi.

T.C. Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akıntı “ Sevgili vatandaşlarım, değerli misafirler, hanımefendiler ve beyefendiler değerli çocuklarımız, uzaklardan yakından bu muhteşem tabloya şahitlik eden konuklar. Türkiye Cumhuriyeti temsil edildiği her yerde huzur güven ve barışı ana unsur olarak kabul eder. Son yıllarda Türkiye’mizin geldiği yaşam seviyesi bunun en güzel kanıtı olarak görünüyor. Karadeniz Giresunlular Bw Derneğinin değerli başkanı Cevat Öksüz beyefendi bizleri ziyareti sırasında davetini yaptığında açıkçası böyle muhteşem bir tabloyu beklemiyordum. Değerli vatandaşlarım bizler burada sizlerin doğduğu topraklar olan Türkiye Cumhuriyetinin temsilcisi olarak hepinizin sorunları ve istekleri için bulunuyoruz. Herkese kapısı açık bir kurum olarak Konsolosluğumuzun hizmetinizde olduğunu hatırlatır. Uzak ve yakından geceyi şereflendiren bütün konuklara iyi eğlenceler dilyiroum.” Dedi.

Sonra Karadeniz Giresunlular Bw Derneği Folklor ekini Çotanax minik folklor ekibi sahne aldı. Çocukların Karadeniz bölgesi oyunları görülmeye değerdi.

Kemençe Sanatçısı Cımbışlı Uşak Baransel sahne alınca kimse yerine oturamadı. Barasel’in hareketli sahnesi bütün salonu ayağa kaldırdı.

Sahneye Çağlar davet edildi. Çağlar’ın özel şovu ile gece devam etti.

Gecenin en önemli saati geldi çattı, Karadeniz Bölgesinin yaşayan efsanesi Kemençe Üstadı Katip Şadi, sahneye davet edildi. Efsane’nin sahne alması ile yüzlerce kamera sahne önünde yerini aldı. Kısa bir klasik taksim ile sahnesine başlayan efsane sırasıyla Özür Diliyorum, Bulutlar Üstüme, Görele gibi ile parçalarını seslendirdi. İlerlemiş yaşına rağmen yarım saatten fazla sahnede kalan Katip Şadi dik horon, sallama ve üç ayak ile programına yanında yer alan yeni kuşak iki kemençe sanatçıları Baransel ve Soner Sağlık ile sahneden ayrıldı.

Kısa bir plaket takdimi için sahneye davet edilen Katip Şadi’ye Karadeniz Giresunlular Bw Derneği adına düzenlenmiş teşekkür plaketini Dernek yönetim kurulu başkanı Cevat Öksüz elini öperek teslim etti.
Gecenin düzenlenmeye başladığı günden buyana katılan ve her gecenin haber desteğini sağlayan Gurbetçi Giresun Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ethem Bakar’ın eşi Yeter Bakar’a gösterdiği anlayış nedeni ile Karadeniz Giresunlular Derneğince teşekkür plaketi takdim edildi.

Daha sonra Gurbetçi Sanatçı Serkan Özer sahne aldı, yeni albümünden bir birinden güzel eserlerini seslendiren Serkan Özür sahnesini gecenin bayan vokali Güler Öztürk ile birleştirdi. Giresun’un hanımefendi sanatçısı Güler Öztürk bütün salona karşılama oynattı.

Gece ilerleyen saatlere kadar devam etti. Uzak ve yakından gelerek geceye iştirak edenler eğlenmiş ve mutlu evlerine döndüler.

Haber ve Resimler: Gurbetçi Giresun Gazetesi/Almanya

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2015, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER