AVRUPALI TÜRKLER DEMOKRASİ MİTİNGİNDE BULUŞTU

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 80 binden fazla Türk ve Türkiye dostu, Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi için Almanya'nın Köln kentinde bir araya geldi.

AVRUPALI TÜRKLER DEMOKRASİ MİTİNGİNDE BULUŞTU
 AVRUPALI TÜRKLER DEMOKRASİ MİTİNGİNDE BULUŞTU
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 80 binden fazla Türk ve Türkiye dostu, Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi için Almanya'nın Köln kentinde bir araya geldi.

Darbeye Karşı Demokrasi Platformu'nun Köln'deki Deutzer Werft Meydanı'nda organize ettiği mitinge, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Yaklaşık 80 bin kişinin yer aldığı belirtilen miting, yerel saatle 15.00'te (TSİ 16.00), İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit olanların yanı sıra Paris ve Münih'teki saldırılarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Yaklaşık 100 derneğin desteklediği Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'nde Almanca ve Türkçe darbeyi kınayan ve demokrasiye ve demokratik kurumlara destek verilen ortak bildiri okundu.

Darbe karşı dururken şehit olanların isimlerinin okunduğu mitingde, ayrıca Münih ve Ansbach saldırılarında hayatını kaybedenler de anıldı.

Sanatçı Uğur Işılak'ın da sahne aldığı etkinlikte, TBMM ortak deklarasyonu okundu. Mitingde, Türk, Alman, Afgan, Suriye bayraklarının dalgalandığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu

Katılımcılara telekonferansla seslenmesi mahkeme kararıyla ertelenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da mitingde paylaşıldı.

"O gece demokrasi sevdalısı bir millet vardı"

Mesajında, Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi en hain, en alçak, en onursuz darbe girişimlerinden birine, bir terör saldırısına, bir işgal teşebbüsüne maruz kaldığını belirten Erdoğan, "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bir grup asker, kendi milletine, kendi devletine, kendi meşru kurumlarına ve demokrasimize karşı silahlı bir darbe girişimi başlatmıştır." ifadesini kullandı.

Darbe teşebbüsünde bulunanların, devletin kendilerine emanet ettikleri savaş uçaklarıyla, helikopterlerle, tanklarla, silahlarla milleti teslim alabileceklerini sandıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletimiz darbecilerin niyetini ve kim olduklarını anlar anlamaz, çağrımız üzerine sokaklara dökülerek, canı pahasına istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır. Darbecilerin silahlarının karşısına korkusuzca dikilen milletimiz bu kararlı ve fedakâr tavrıyla oynanmak istenen oyunu bozmuştur. Türkiye, 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece, tarihinin başlangıcı itibariyle en karanlık ama hamdolsun bitişi itibariyle en şanlı günlerinden birini yaşamıştır. O gece milletimiz köken, bölge mezhep, meşrep farkı gözetmeksizin, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, her kesimden insanıyla milli irade ve demokrasiye olan bağlılığını tüm dünyaya örnek olacak şekilde göstermiştir. 15 Temmuz gecesi meydanlarda AK Partilisi, CHP'lisi, MHP'lisi, şu ya da bu partili yoktu. Sünnisi, Alevisi, Caferisi, milliyetçisi, muhafazakârı, sosyal demokratı yoktu. O gece sokaklarda ve meydanlarda farklı düşünceler, farklı hesaplar değil, sadece ve sadece özgürlük ve demokrasi sevdalısı bir millet vardı."

"Aramızdaki gönül bağını, kalpten kalbe giden yolu kesmeye kimsenin gücü yetmez"

Demokrasisine, hukuk devletine, temel ve hak özgürlüklerine, iradesine, geleceğine sahip çıkan milletle iftihar ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şundan emin olunuz; bugün Türkiye, 15 Temmuz sabahı olduğundan çok daha güçlüdür; 2023 hedeflerine ulaşmaya çok daha yakındır. Bugünkü Türkiye, dünyanın her köşesindeki kardeşlerine, dostlarına, mazlumlara ve mağdurlara sahip çıkma konusunda dünden daha kararlı, daha azimlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Darbe teşebbüsünün duyulduğu andan itibaren her yerde olduğu gibi Almanya'daki Türk vatandaşlarının da kalpleri ve dualarının Türkiye'nin yanlarında olduğunu ifade eden Erdoğan, "Almanya'da yaşadıkları şehirlerde, sokaklara dökülen, sabaha kadar ülkelerine destek olan kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Şu anda Köln'de Demokrasiye Saygı Mitingi'nde bir araya gelen kardeşlerimle aramızdaki gönül bağını, kalpten kalbe giden yolu kesmeye kimsenin gücü yetmez. İstiklal Marşı şairimizin dediği gibi, milletimizin, tüten en son ocak sönmeden bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini 15 Temmuz'da dost düşman herkese gösterdiğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gönderdiği mesajında, mitinge katılanlar sayesinde tüm dünyanın milli iradenin tecellisinin en büyük örneğine şahitlik ettiğini kaydetti.

Kurtuluş destanın baş kahramanı olan asil milletin 15 Temmuz'da yeni bir destan yazdığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Başkomutanımız ve Cumhurbaşkanımızın vereceği ikinci bir emre kadar yine meydanlarda destan yazmaya devam edeceğiz. Milletimiz tüm dünyaya tanklara ve darbelere karşı demokrasinin yılmaz bekçisi olduğunu gösterirken, Avrupa demokrasiye kara leke vurmaya devam ediyor. Birbirine kenetlenmiş gönülleri sansürlerle engelleyebileceğini zannedenler, bu sevgi karşısında küçülmeye mahkûmdur. Bu anlamda Avrupa'da son dönemde ifade ve toplanma özgürlüğüne karşı kaygı verici gelişmeler karşısında, sizlerin Köln'de bugün demokrasiye sahip çıkmanız çok anlamlıdır."

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, mitingde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımcılara seslenmesinin Almanya'daki bazı makamlarınca engellendiğini anımsatarak, "Bu karar, açıklanması çok zor bir karardır. Şu anda Dışişleri Bakanlığı ve diğer makamlarımız, Alman makamları ile görüşme halinde ve bunun sebebini, nedenini açıklamaları konusunda bir izahat bekliyoruz. Bu meydandaki miting başlarken iki ülkenin marşı okundu. Daha neden hala entegrasyon diyorsunuz?" şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de yaptığı konuşmada milletin FETÖ üyelerinin alçakça saldırısına "dur" dediğini kaydederek, "Milletimiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işareti ile sokaklarda bu hain darbeyi engelledi. Bu miting için sizlerin burada toplanıp Recep Tayyip Erdoğan'a olan sevginizin arasına girmeye kalkmak için bir takım engellemelere kalkıştılar. Bu mitinginin önüne geçmek için günlerdir bir takım engellemeler yapıldığını biliyoruz. Ama 15 bin kişi için izin verilen, öyle düşünülen bir miting, şu anda Köln'deki sağanak yağmura rağmen 80 bine ulaşmıştır." diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109