Avrupalı Türkler Darbe girişimini Almanya'da protesto edilecek

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’de demokrasi nöbetleri sürerken Avrupa'daki Türkler de Pazar günü Köln'de buluşuyor.

Avrupalı Türkler Darbe girişimini Almanya'da  protesto edilecek
  Avrupalı Türkler Darbe girişimini Almanya'da  protesto edilecek

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’de demokrasi nöbetleri sürerken Avrupa'daki Türkler de Pazar günü Köln'de buluşuyor. Darbe teşebbüsüne karşı omuz omuza’ adlı bir mitinge katılımın 30 bini bulması bekleniyor ancak polis karşı protestolardan kaygılı.

Köln'de AK Parti'nin Avrupa kolu olarak faaliyet gösteren Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD ve aralarında Köln ve Çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği’nin bulunduğu toplam 100 Türk sivil toplum örgütü, 'Darbe teşebbüsüne karşı omuz omuza’ adlı bir miting düzenliyor.

Mitingi düzenleyenler, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ücretsiz otobüs seferleri planlandığını ve 100 bin kişiyi toplamayı hedeflediklerini söylüyor.

Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Yeşiller’in gençlik örgütleri, bazı Kürt gruplar ve Alman ırkçı grupların karşı protestolar düzenleyecekleri açıklaması sonrası tedirginlikse sürüyor.

Mitinge katılımın 30 bini bulacağını düşünen Alman yetkililer, güvenlik sorunları ve çıkabilecek olaylar için hazırlık yapıyor. Köln'de sıkı güvenlik önlemleri alınmış durumda. Yetkililer, 2 bin 300 polisin görev yapacağını, TOMA’ların da ayrıca hazır tutulacağını duyurdu.

Köln kentinin bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jäger, miting ve protesto gösterilerine katılacak kişileri uyararak, Türk kökenli insanların kendi görüşleri doğrultusunda gösteri yapmalarının doğal hakları olduğunu söyledi. Jäger, Türkiye’deki iç politik gerilimin gösteride şiddet şeklinde ortaya çıkmasına izin vermeyeceklerini de belirtti.

Bakan gösteride konuşacak kişilerin listesini talep ettiklerini, eğer kamusal güvenliği ve düzeni tehdit edecek somut bir şiddet tehdit ve tehlikesi olursa mitingini yasaklama hakkını saklı tuttuklarını açıkladı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı Alman politikacıların açıklamalarına tepki göstererek, "İşte Almanya, oralarda miting, yürüyüş yapmak isteyen bizim vatandaşlarımız ama onların da vatandaşı, çifte vatandaş, onlara müsaade etmiyorlar.(...) Karşılaştığımız bu tablo karşısında şaşırdık mı? Hayır. Peki üzüldük mü? Evet" şeklinde bir açıklama yaptı.

Hristiyan Demokrat Partili Federal Maliye Bakanlığı Müsteşarı Jens Spahn, Köln’deki gösteri nedeniyle, Almanya’da çifte vatandaş olan Türklerin hangi ülkeye bağlı olduklarına karar vermeleri gerektiğini öne sürmüş ve "Kimin kalbi Erdoğan için atarsa, kim Erdoğan ve AKP için sokağa çıkarsa, bunu en iyisi Türkiye’de yapsın" sözleriyle Türk dernek ve temsilcilerinin tepkisini çekmişti.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2016, 18:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER