Ali Ağaoğlu enerjiye 1.6 milyar dolarlık yatırım yapacak

Ali Ağaoğlu enerjiye 1.6 milyar dolarlık yatırım yapacak

Ali Ağaoğlu enerjiye 1.6 milyar dolarlık yatırım yapacak
Ali Ağaoğlu enerjiye 1.6 milyar dolarlık yatırım yapacak


Ali Ağaoğlu, gelecek üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı  planlıyor


Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, gelecek üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı ve 1000 megavatlık bir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını belirterek, “Bu lisansların 2012 yılına kadar enerji üretime geçmesi için çalışacağız. Hedefimiz 2015 yılında kurulu güç bazında Türkiye'de enerji sektörünün ilk 10 şirketi içinde yer almak” dedi.

Ali Ağaoğlu, grubun enerji sektörüne yönelik yatırım ve hedeflerini açıklamak üzere, üst düzey yöneticileri ve Enerji Grubu'nun başına yeni getirilen Elektrik Mühendisi Murat Onuk ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Ağaoğlu, gelecek üç yıl içinde enerji sektörüne 1.6 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı ve 1000 megawatlık bir enerji üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını belirterek, “Bu lisansların 2012 yılına kadar enerji üretime geçmesi için çalışacağız. Hedefimiz 2015 yılında kurulu güç bazında Türkiye'de enerji sektörünün ilk 10 şirketi içinde yer almak. Aslında benim için ilk 10 içinde yer almak da o kadar kabul edilecek bir hedef değil, daha ön sıralara çıkmak durumundayız” dedi. Hızlı büyümek için mevcut lisansları satın almayı tercih ettiklerini belirten Ağaoğlu, “Aslında biz de doğrudan lisans almak için EPDK'ya başvurduk. Ancak bildiğiniz gibi Türkiye'de işler kaplumbağa hızında işliyor. Bu sözlerimle Ankara'ya da biraz mesaj vermiş olalım” diye konuştu.

“ŞİMDİLİK YABANCI ORTAKLIK DÜŞÜNMÜYORUZ”
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ali Ağaoğlu, bir aile şirketi olduklarının altını çizerek, muhtemel ortaklıklarla ilgili olarak “ Şu anda yabancı ortaklık gibi bir düşüncemiz yok. Kendi gücümüzle ve kaynaklarımızla enerji alanındaki işimizi büyütme kararlılığındayız. Ancak sinerji yaratabilecek potansiyeller ortaya çıkarsa da, o zaman buna karar veririz” dedi.

Ağaoğlu, bir soru üzerine, “İlk başta enerjiye yatırım pahalı gelebilir ama, işletme aşamasında geçtiğinizde hava ve su gibi doğal ve ucuz kaynakları kullandığınız için de çok karlı bir iş yapmış olacaksınız. Benim hayatımda korkuya yer yok. Bu nedenle enerjiye yatırım yapmaktan da korkmuyorum” dedi.

“280 BİN HANE VE 1 MİLYON İNSANA ELEKRİK ÜRETECEĞİZ”
Ağaoğlu'nda Şubat 2009 tarihi itibariyle enerji grubunun başına getirilen Murat Onuk da, Ağaoğlu'nun planladığı 1000 megavatlık kapasite ile Türkiye'de 280 bin hanenin ve 1 milyon insanın elektrik ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Onuk, 11 adet olan rüzgar enerji türbinini Alman Vestas firmasından temin edeceklerini ve her biri 3 megawat kapasitesindeki türbinlerin sevkiyatına 2009'un üçüncü çeyreğinde başlanacağını, kurulum ve enerji üretimi için de 2010'un ilk döneminin hedeflendiğini söyledi. Onuk, Mersin'in Mut ilçesinde yapılacak 34 megawat gücündeki inşaatına başlandığını, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralleri ile Bingöl'de toplam 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan Hidroelektrik santrallerinin ise henüz lisans aşamasında olduğunu belirtti.

“EPDK ESKİ BAŞKANI: TÜRKİYE MEVCUT KAPASİTEYİ 2 KATINA ÇIKARABİLİR”
EPDK Başkanlığından ayrıldıktan sonra enerji şirketlerine danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Yusuf Günay da Türkiye'de şu an 100'ün üzerinde hidroelektrik ve rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteren lisanslı şirket olduğunu belirterek, “Yatırımcıların enerji alanında hoş bir yarış ve rekabet içinde olmaları Türkiye'nin enerji geleceği açısından çok önemli. Ancak yeni ve yenilebilir enerjiye yatırım ile Türkiye'nin dışa bağımlılığı azaltılabilir. Ağaoğlu'nu da enerji alanındaki yatırımlarıyla bu konuda güzel bir örnek olarak görüyorum” dedi.

Günay, Türkiye'de rüzgar enerji santrali için alınan lisans toplamının 4 bin megavat düzeyinde bulunduğunu aktararak şu değerlendirmeyi yaptı:
“2020 yılına kadar rüzgar enerjisi için hedef 20 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşmak. Hidroelektrik santraları alanında ise ekonomik olarak kullanılacak kaynaklarla 20 bin megawatlık yeni bir elektrik üretimi kapasitesi yaratılabilecek. Güneş enerjisi için de 10 bin megavat civarında yeni bir kapasite hesaplanıyor. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda Türkiye'nin demek ki mevcut kurulu gücünü iki katına çıkaracak bir kapasiteden söz ediyoruz. Bu rakam da Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı önemli oranda azaltabilecek bir rakamdır."

Konuyla ilgili basında yer alan haberler:

Ağaoğlu, topraktan sonra su ve rüzgâra da yatırım yapıyor

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu enerjiye 1.2 milyar euroluk yatırım yapacağını açıkladı. Özellikle rüzgâr, hidroelektrik ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapacak olan Ağaoğlu 2012 yılına kadar 1000 megawatt'lık (MW) kurulu güç elde etmeyi amaçlıyor. Bu yatırımlar için lisans sahibi 8 küçük şirketi satın alan Ağaoğlu, 2010 yılının başında ilk enerji üretimini yapmış olmayı planlıyor. 2015 yılına kadar enerjide ilk 10 özel şirket arasına girmeyi ve pastadan yüzde 10 pay almayı hedefleyen Ali Ağaoğlu şu anda ortaklık düşünmediklerini dile getirdi. Ağaoğlu'nun Enerji Grubu Başkanlığı görevine getirilen Murat Onuk ise 2008 - 2012 yılları arasında grup olarak enerjiye yapacakları yatırımın toplam 1.2 milyar euroyu bulacağını kaydetti. İlk etapta rüzgâra 450 MW'lık yatırım yapılacağını açıklayan Onuk, Mersin'deki 34 MW'lık rüzgâr santralinin yapımına başlandığını ve 11 adet 3.0 MW'lık rüzgâr türbinleri için Vestas firması ile anlaştıklarını dile getirdi.

KONUTLARINDA KULLANACAK
Türkiye'nin değişik bölgelerinde 10'a yakın rüzgâr santrali kurmayı planlayan Ağoğlu Bingöl'de de 2 adet toplam 60 MW'lık HES projesi yürütecek. Ağaoğlu iletim ve dağıtımdaki serbestleşmeye bağlı olarak ileride ürettikleri enerjiyi yaptıkları konutlarda da kullanabileceklerini söyledi. (Sabah)

1.2 milyar euro'yla enerjiye giriyor

Ağaoğlu Grubu, enerjide yapacağı yatırımla 2015'e kadar özel sektörün ilk 10 şirketinden biri olmayı hedefliyor. Mersin'de rüzgâr santralı inşaatına başlandı

Ağaoğlu Şirketler Grubu, inşaat alanındaki büyük projelerin ardından, 1.2 milyar euro'luk enerji yatırımı yapacak. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ilk hedefi ‘3 yılda bin megavatı yakalamak' olarak belirledi.
Yatırımda amiral geminin inşaat olduğunu belirten Ağaoğlu, “Sektörün geleceğinin çok açık olduğunu gördüğümüz için ciddi yatırım yapıp büyüme kararı aldık. Bu konuda biraz da geç kaldık. Bir yıl önce bu kararı aldık. Geldiğimiz noktada iyi durumdayız. Ağırlığımızı yenilenebilir enerjide kullanmayı düşünüyoruz” dedi.

‘Toplam sekiz şirket aldık'
Enerjide lisans almış şirketleri satın alarak bugüne geldiklerini, bugüne kadar 8 şirket satın aldıklarını söyleyen Ali Ağaoğlu, sözkonusu 8 şirketin gücünün 600 megavatın üzerinde olduğunu, bunu bin megavata çıkarmayı istediklerini ifade etti.
Ağaoğlu, yeni satın alma konusunda fırsatlara baktıklarını ve her an yeni bir alım yapabileceklerini iletti.

Danışman Yusuf Günay!
Ağaoğlu'nun enerji yatırımlarının açıklandığı dünkü toplantıda Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) eski Başkanı Yusuf Günay da yer aldı.
Ali Ağaoğlu, Yusuf Günay'ın ileride enerji grubunda kendilerine destek olacağını ve gruba büyük güç katacağını ifade etti. EPDK'dan Kasım 2007'de ayrılan Günay, yasa gereği, 2 yıl süreyle enerji şirketlerinde görev alamıyor.
Günay'a bu durum hatırlatıldığında, yanıt şöyle oldu: “Ben Ali Bey arkadaşım olduğu giçin burada bulunuyorum. Kasım ayından sonra faaliyetlere başlayacağım.”

Ağaoğlu'nun enerjide gündemi
Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk, enerjiye ayrılan yatırım bütçesinin 1.2 milyar euro olduğunu, projelerin 2012 sonuna kadar hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi.
Onuk, yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının temin ve kullanımına öncelik vererek çevre dostu enerji santrallarının yatırım ve işletmesini en modern teknolojiyle gerçekleştirecekleri bilgisini verdi.
Murat Onuk, grubun projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
-  34 megavat gücündeki Mersin rüzgar santralının inşaatına başladı.
-  Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgâr santrallarıyla Bingöl'de toplam 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan hidroelektrik santralları lisans aşamasında.
-  Rüzgar türbinleri için Vestas ile anlaşma imzaladı. Böylece, Mersin rüzgâr santrali, kapsamında kurulacak 11 adet V90-3.0 megavat rüzgâr türbini bu yılın 3. çeyreğinde sevk edilmeye başlanacak.
-  Mersin'de yapılacak yatırımın ardından üretilen enerjinin İstanbul'da Ağaoğlu projelerinde satılan konutlarda kullanımı planlanıyor. (Milliyet)

Enerjide büyük oynayacak, su ve rüzgára 1.2 milyar Euro yatıracak

Ağaoğlu Şirketler Grubu, su, rüzgar ve güneş enerjisine 2012'ye kadar 1.2 milyar Euro yatıracak. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 3 yılda 1000 megavatlık enerji santralına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "Bunun için 1.2 milyar Euro yatırım yapacağız. Enerjide satın alarak büyüme planımız var. Şu ana kadar sekiz şirketi satın aldık" dedi.

KONUT sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan Ağaoğlu Şirketler Grubu, 2007 yılında girdiği yenilenebilir enerji alanına 2012 yılına kadar 1.2 milyar Euro'luk yatırım yapacağını açıkladı. 2015 yılına kadar özel sektörde ilk on enerji üretim şirketinden biri olmayı hedefleyen Ağaoğlu, 3 yılda 1000 megavatlık enerji santralı inşa edecek. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Bu alanda ciddi yatırım yapıp, büyüme kararı aldık. Kaynakları yenilenebilir enerjide kullanacağız. Enerjide var olan şirketleri satın alarak büyüme planımız var. Bugüne kadar sekiz şirketi satın aldık" dedi.

Konutlarda ısı tasarrufu

Ağaoğlu, enerjide ilk 10 içinde yer almak istediklerini ancak daha üst sıraları hedeflediklerini de aktararak, "Yaptığımız binalarda da enerji tasarrufuna ve yenilenebilir enerjiyi kullanmaya dikkat ediyoruz. Enerji tasarrufunu ön plana alan, en az enerjiyle en fazla ısınmayı gözetiyoruz. Isı ve enerji tasarrufuna önem veriyoruz. Bodrum projemizde doğal kaynaklardan mümkün olduğunca yararlanıyoruz" diye konuştu.

Yeni lisansa başvuru

Ali Ağaoğlu, şu anda yabancı ortak düşünmediklerini ancak kendilerine sinerji katacak bir teklif olursa değerlendirebileceklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "1000 ve 1000 megavatın üzerinde bir ortaklığa gidebiliriz. Enerjiye girmeye geç karar verdik. Hızlı büyümek için şirket satın almalarına devam edeceğiz. Bunun yanında yeni lisans müracaatlarında da bulunduk. Ama bu işler kaplumbağa hızıyla yürüyor. Enerjide çeşitlilik ve süreklilik için diğer alanlara girme düşüncesi yok ama cazip bir şey olursa düşünebiliriz."

1 milyon kişi yararlanacak

Ağaoğlu Enerji Genel Müdürü Murat Onuk ise, planladıkları 1000 megavatlık kapasite ile Türkiye'de 1 milyon kişinin elektrik ihtiyacının karşılanacağını aktararak, enerji üretimine 2010'un ilk döneminde geçmeyi hedeflediklerini kaydetti. Onuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rüzgar türbinlerini Alman Vestas firmasından temin edeceğiz. Mersin'in Mut ilçesinde 34 megavat gücündeki santralın inşaatına başlandı. Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralları ile Bingöl'de toplam 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan hidroelektrik santralları ise henüz lisans aşamasında. Mersin'de ürettiğimiz enerjiyi İstanbul'da sattığımız konutlara da ileride sunabileceğiz."

Ağaoğlu'nun toplantısında eski EPDK Başkanı sürprizi

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu'nun enerjiye dönük hedeflerini anlattığı toplantının sürpriz katılımcıları arasında eski Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay dikkati çekti. EPDK Başkanlığı sonrasında 2 yıl süreyle herhangi bir şirkette çalışmaması gerektiğini bilen Yusuf Günay, Ağaoğlu Grubu'yla "organik bağ" görüntüsü vermemeye özen gösterdi. Günay, buna karşın gazetecilerin enerji sektörüyle ilgili sorularını yanıtladı. Günay, bir soru üzerine Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeliyle ilgili şu bilgileri verdi: "Hidroelektrikte (HES) en az 20 bin megavat, rüzgarda 20 bin megavat, güneşte ise 10 bin megavat'lık potansiyel var. Bunlar, Türkiye'de mevcut kurulu gücü iki katına çıkaracak potansiyel var. Türkiye'de şu anda yüzün üzerinde firma hidroelektrik ve rüzgar enerjisi alanında faaliyet gösteriyor. Yatırımcıların enerji alanında hoş bir yarış ve rekabet içinde olmaları Türkiye'nin enerji geleceği açısından önemli."

Üç ana alana odaklandık

GRUP olarak olarak yatay yerine dikey büyüme stratejisi izlediklerine işaret eden Ali Ağaoğlu, "1980'li yıllarda 23 tane şirketimiz vardı. Ama yeni stratejimiz kapsamında üç ana sektöre odaklandık. Turizm, inşaat ve enerjide büyüyeceğiz. Diğer sektörlere girme hedefimiz yok."

Su ve rüzgár önemli

MURAT Onuk, 2007 yılı sonu itibariyle enerjiye girdiklerini ve enerjinin yatırımları arasında önemli yer tuttuğunu belirterek, şunları söyledi: "Grubun, 2009-2010 yılları arasında 3 milyar Euro'luk yatırım hedefi var. Bunun 1.2 milyar Euro'su enerjiye yatırılacak. Türkiye'de yerel kaynaklar olan su ve rüzgardan yeterince yararlanmıyoruz." (Hürriyet)

Ağaoğlu enerji işine hızlı girdi

2015 yılına kadar kurulu güç bazında özel sektörün ilk 10 enerji üretim şirketinden biri olmayı hedefleyen Ağaoğlu, Mersin'deki 34 MW'lık rüzgar santralinin inşaatına başladı. Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun inşaat-gayrimenkul ve turizmden sonra yatırım yaptığı diğer bir alan olan enerji sektöründeki projeleri gerçekleştirilen basın toplantısında tanıtıldı. Gelecek 3 yıl içinde 1.000 MW'lık portföy oluşturacak ve enerjiye toplam 1.2 milyar avro yatırım yapacak olan Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk, bu projelerin 2012 sonuna kadar hayata geçirilmesinin planlandığını açıkladı. Ağaoğlu'nun elinde bulundurduğu enerji projelerini açıklayan Murat Onuk, toplam 34 MW gücündeki Mersin Rüzgar Santrali'nin inşaatına başlandığını, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralleri ile Bingöl'de toplam 60 MW gücündeki Duru ve Abdalan Hidro Elektrik Santralleri'nin ise henüz lisans aşamasında olduğunu belirtti. (Yenişafak)

Ağaoğlu'ndan enerjiye 1.2 milyar Euro yatırım

Enerjiye iddialı giren Ağaoğlu, 3 yıl içinde 1.2 milyar Euro'luk yatırım yapacak. Ağaoğlu Başkanı Ali Ağaoğlu ‘Enerjide de sektörün zirvesine çıkacağız' dedi

İnşaat projeleri ile Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden olan Ağaoğlu Grubu, enerji alanında da aynı başarıyı yakalamak için kolları sıvadı. Enerji Grubu'nun çalışmaları konusunda bir toplantı düzenleyen Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2015 yılına kadar kurulu güç bazında özel sektörün ilk sıraları zorlayan enerji üretim şirketinlerinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi. Enerji lisansına sahip 8 şirketi aldıklarını vurgulayan Ali Ağaoğlu ‘Lisans başvurularımız var ama Ankara'da işler kaplumbağa hızıyla gidiyor. Bu nedenle yeni lisans alımları da yapabiliriz' dedi. Gelecek 3 yıl içinde 1.000 MW'lık portföy oluşturacak ve enerjiye toplam 1.2 milyar Euro yatırım yapacak olan Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk da, bu projelerin 2012 sonuna kadar hayata geçirilmesinin planlandığını açıkladı. Onuk, Ağaoğlu'nun gelecek tasarımı içinde önemli bir yer tutan enerjide farklı tipte üretim santrallerine yönelerek dengeli bir portföy oluşturmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi. Toplam 34 MW gücündeki Mersin Rüzgar Santrali'nin inşaatına başlandığını belirten Murat Onuk, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralleri ile Bingöl'de toplam 60 MW gücündeki Duru ve Abdalan Hidro Elektrik Santralleri'nin ise henüz lisans başvurusu aşamasında olduğunu vurguladı. (Star)

Topraktan kazandı rüzgara yatıracak

Ali Ağaoğlu, ilk rüzgar santralinin inşaatına Mersin Mut'ta başladıklarını, 2010 yılı başında burada elektrik üretimine geçileceğini söyledi.Lisans sahibi şirketleri devralarak enerji sektörüne giren Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ilk rüzgar santralinin inşaatına Mersin Mut'ta başladıklarını, 2010 yılı başında burada elektrik üretimine geçileceğini söyledi. 3 yılda bin megavat elektrik üretimi hedeflediklerini belirten Ağaoğlu “2012 yılına dek bu alana 1.6 milyar dolarlık yatırım planlıyoruz. 2015'te ilk 10 oyuncu arasına girmek istiyorum” dedi.

ENERJİDE BÜYÜYECEĞİZ

Ali Ağaoğlu, “Bugüne kadar toprağa temel atıp bilerce kişiyi konut sahibi yaptım. Şimdi rüzgar esecek, su akacak, biz de enerji üreteceğiz” diye konuştu. Enerjide büyüme hedeflediklerini anlatan Ağaoğlu, yeni lisans müracaatlarında bulunduklarını da söyledi. Ağaoğlu, “Ama biliyorsunuz Türkiye'de maalesef bu işler biraz kaplumbağa hızıyla yürüyor” dedi.

Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk da, bin megavatlık elektrik üretimiyle 280 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Şubat ayında, Alman rüzgar tirbünü üreticisi Vestas Türkiye'nin eski genel müdürü Murat Onuk'u, enerji grubunun başına getiren Ali Ağaoğlu, EPDK eski başkanı Yusuf Günay'ın deneyiminden de yararlanmak istediğini aktardı.(Bugün)

Ağa, enerjiye 1.2 milyar euro yatırıp ilk 10'a girecek
 
Ağaoğlu Grubu, 3 yıl içinde enerji sektörüne 1.2 milyar euro yatırım yaparak, bin megawatlık bir portföye ulaşmayı hedefliyor. Ali Ağaoğlu, Mersin'de ürettiğimiz enerjiyi İstanbul'da sattığımız konutlarda müşterilerimize de sunabiliriz' diyor
Konut projeleriyle adından söz ettiren Ağaoğlu Şirketler Grubu, enerji sektöründe hedef büyüttü. 2007 yılı sonunda enerji sektörüne adım atan grubun 3 yılda 1.2 milyar euro yatırımla bin megawatlık bir portföye ulaşmayı hedefliyor.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, enerji sektöründeki projelerine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, grubun 'amiral gemisinin'' inşaat olduğunu belirterek, dünyadaki en önemli ve önü açık sektörlerden birinin enerji olduğunu, enerjiye ihtiyacın giderek arttığını söyledi. Türkiye'nin, enerjide mevcut kaynaklarını kullanmada bugüne kadar çok başarılı olamadığını, çok fazla dışa bağımlı kaldığını ifade eden Ağaoğlu, dışa bağımlılığın azaltılması için Türkiye'nin, yerli kaynaklarını kullanmada bir atılım yapması gerektiğini vurguladı. Ağaoğlu, 'Ağaoğlu Grubu olarak, sektörün geleceğinin çok açık olduğunu gördüğümüz için bu konuda ciddi bir yatırım yapıp büyüme kararı aldık. Bu konuda biraz da geç kaldık. Bir yıl önce bu kararı aldık. Ama bugün geldiğimiz noktada gayet iyi durumdayız. Ağırlığımızı yenilenebilir enerjide kullanmayı düşünüyoruz'' diye konuştu. Lisans almış şirketleri satın alarak bugüne geldiklerini, 600 megavatın üzerinde gücü olan toplam 8 şirket satın aldıklarını belirten Ağaoğlu, ''İlk hedefimiz 3 yılda bin megavatı yakalamak. Bir milyar euronun üzerinde bir yatırım hedefimiz var'' dedi. Bu arada hala yeni fırsatlar aramaya devam ettiklerini açıklayan Ağaoğlu, Her an yeni satın almalar her an yapabiliriz'' dedi.

Bir ruhsat için 350 imza gerek
ALİ Ağaoğlu, enerjilerinin yüzde 30-40'ını işlerine, yüzde 60-70'ini ise bürokrasiye harcadıklarını, bir ruhsat almak için 350 imzadan geçildiğini, bürokrasinin azaltılması gerektiğini vurguladı. Ali Ağaoğlu, toplantıda yer alan EPDK eski Başkanı Yusuf Günay'ın, ileride enerji grubunda kendilerine destek olacağını, Günay'ın gruba büyük güç katacağını ifade etti.

Son sıraları düşünmem
AĞAOĞLU Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk da enerjide farklı tipte üretim santrallerına yönelerek dengeli bir portföy oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının temin ve kullanımına öncelik vererek çevre dostu enerji santrallerinin yatırım ve işletmesini en modern teknolojiyle gerçekleştireceklerini vurguladı. Yatırımların enerji arzındaki sıkıntıya çözüm anlamında yararlı olacağına işaret eden Onuk, kaynak açısından dengeli bir yatırım portföyüyle 2015 yılına kadar kurulu güç bazında özel sektörün ilk 10 enerji üretim şirketinden biri olmak istediklerini ifade etti. Ali Ağaoğlu ise 'Beni tanıyanlar, bu ilk 10 içinde son sıralarda olmayı düşünemeyeceğimi bilir. Hedeflerimiz büyük' diye ekledi.

Rüzgar türbinleri Vestas
MURAT Onuk, 34 megavat gücündeki Mersin rüzgar santralının inşaatına başlandığını, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralları ile Bingöl'de 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan hidroelektrik santrallerinin ise lisans aşamasında olduğunu bildirdi.
18 BİN EVİN İHTİYACI
Rüzgar türbinleri için Vestas ile anlaşma imzalandığını belirten Onuk, anlaşmaya göre, Mersin rüzgar santralı kapsamında kurulacak 11 V90-3.0 megavat rüzgar türbininin 3. çeyrekte sevk edilmeye başlanacağını, türbinlerin kurulumunun 2010'da tamamlanacağını, Mersin'deki santral tarafından üretilecek enerjinin, 18 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olacağını anlattı. Onuk, Mersin'de ürettikleri enerjiyi İstanbul'da sattıkları konutlarda, müşterilere sunabileceklerini sözlerine ekledi. (Akşam)

Ağaoğlu'ndan enerji sektörüne üç yılda 1.2 milyar avroluk yatırım

Ağaoğlu şimdi de enerji sektörüne yöneliyor. Ağaoğlu, üç yıl içinde yenilenebilir enerji ve HES'lerde 1000 MW'a ulaşmayı hedefliyor

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün tanınmış isimlerinden Ağaoğlu enerji sektörüne giriş yaptı. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, üç yıl içinde 1000 MW kurulu güce sahip hidroelektrik santralı ve yenilenebilir enerji için toplam 1.2 milyar avro yatırım yapacaklarını açıkladı.
Bugüne kadar inşaat-gayrimenkul ve turizm yatırımları ile gündeme gelen Ağaoğlu'nun yaklaşık bir yıl önce başlattığı enerji yatırımlarına ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenleyen Ali Ağaoğlu, “Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı yüzde 80'lerde. Bu yüzden grup olarak dışa bağımlılığı bulunmayan HES ve yenilenebilir enerji konusunda yatırım kararı aldık” dedi. Enerjiye yatırım konusunda geç kaldıkları için sekiz şirketten mevcut lisanlarını satın aldıklarını anlatan Ali Ağaoğlu, “Üç yılda 1 milyar avro yatırım hedefimiz var. Kurulu gücümüzü 1000 MW'a çıkaracağız. En kötü ihtimal 2010 başında ilk enerji üretimimizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ağaoğlu, enerjide büyüme hedeflediklerini, satın aldıkları 8 şirketin gücünün 600 megavatın üzerinde olduğunu, bunu bin megavata çıkarmayı istediklerini ifade ederek, “Bu orada kalacak demek değil. Daha da büyümeyi hedefliyoruz. Bu, 2-3 yıl içinde yapacağımız yatırım. Bu arada hâlâ yeni fırsatlar arıyoruz. Yeni satınalmalar her an yapabiliriz” dedi.
Ali Ağaoğlu, yabancı ortaklık düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine şu anda öyle bir düşünceleri bulunmadığını vurguladı. Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk ise enerji sektöründe 2015 yılına kadar özel sektör kuruluşları içinde ilk 10 enerji üretim şirketinden biri olmak istediklerini açıkladı.
Onuk, Ağaoğlu'nun elindeki enerji projelerine de değinerek, toplam 34 megavat gücündeki Mersin rüzgâr santralının inşaatına başlandığını, Bursa, Çanakkale, Kocaeli ve Yalova'daki rüzgar santralları ile Bingöl'de toplam 60 megavat gücündeki Duru ve Abdalan hidroelektrik santrallerinin ise henüz lisans aşamasında olduğunu açıkladı.

Günay Ağaoğlu'na gidiyor
Rüzgâr türbinleri için Vestas ile anlaşma imzalandığını belirten Onuk, anlaşmaya göre, Mersin rüzgar santralı için 11 adet V90-3.0 megavat rüzgâr türbininin bu yılın 3. çeyreğinde sevk edileceğini, Mersin'deki santralın, 18 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olacağını anlattı.
Öte yandan EPDK'nın eski başkanı Yusuf Günay, kasımda özel sektör yasağı bitince enerji grubunda Ağaoğlu'na destek olacak. (Radikal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER