Erdoğan, Strasbourg'ta gurbetçilerle buluştu

Erdoğan, Strasbourg'ta gurbetçilerle buluştu

Erdoğan, Strasbourg'ta gurbetçilerle buluştu
Strasbourg'da gurbetçi vatandaşlarımıza hitap eden Başbakan Erdoğan, "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü biz laf üreterek değil, iş üreterek kutlayacağız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında Türkiye'nin farklı bir ülke olacağını belirterek, 'Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü biz laf üreterek değil iş üreterek kutlayacağız. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yerimizi alacağız. Hiç endişeniz olmasın' dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kuruluna katılmak üzere Fransa'nın Strasbourg kentine gelen Erdoğan, Rhenus Sport'da 'Vatandaş Buluşması'na katıldı.

Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye'nin 230 milyar dolar milli geliri bulunduğu, 2010 yılı sonunda bu rakamın 730 milyar dolara çıkığını söyledi.

Erdoğan, 'Şimdi hedef 2023'te 2 trilyon dolar milli gelir, bunu hedefliyoruz. Sekiz senede burayı yakaladık. İnşallah 12 sene sonra 2 trilyon dolar. Şu anda kişi başına milli gelirde 10 bin doları aştık. Ama buraya 3 bin dolardan geldik. Şimdi hedef 2023'te 25 bin dolar kişi başına milli gelir' diye konuştu.

Göreve geldiklerinde 36 milyar dolar olan ihracatı 2010 yılı sonu itibariyle 114 milyar dolara çıkardıklarını ifade eden Erdoğan, ihracatta hedefin 2023 sonunda 500 milyar dolar olduğunu kaydederek, 'Buna ulaşacağız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü biz laf üreterek değil iş üreterek kutlayacağız. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yerimizi alacağız. Hiç endişeniz olmasın' şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin aklının ucundan geçmeyen şeyleri kendilerinin görev gelmesinden sonra gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

'Burada çok ilginç bir rakam vereceğim sizlere. Turizm gelirimiz neydi biliyor musunuz? 8,5 milyar dolar, şimdi 22 milyar dolar.

Türkiye'ye gelen turist sayısı neydi biliyor musunuz? 13,5 milyon. Şimdi Türkiye'ye gelen turist sayısı ne oldu biliyor musunuz? 28 milyona ulaştı. Nasıl oluyor bunlar? Türkiye güven dolu istikrar dolu bir ülke. Güven var, istikrar var onun için geliyorlar. Çalışacak, çabalayacak, gayret edecek inşallah bu hedefleri daha da ileriye taşıyacağız.

2002 yılı sonunda Türkiye dünya ekonomileri arasındaki yeri neydi biliyor musunuz? 26. sıradaydı. Şimdi 17. sıradayız. Buralara durup dururken gelmedik, çalışarak geldik.'


-'HEDEF 15 BİN KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL'-

Türkiye'de 2002 sonu itibariyle 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, 8 yılda 13 bin 600 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını söyledi. Bölünmüş yol yapımında hedefin bu yolları 15 bin kilometreye çıkarmak olduğunu kaydeden Erdoğan, 'Biz Afyon'dan yola çıkarken, 2002 seçimleri öncesi 15 bin kilometreyi söylediğimizde, 'Bunlar hayal hayal' dediler. Ne oldu şimdi bitti, bitiyor. Ama yeni hedefi belirledik 2023'e bir 15 bin kilometre daha ilave ediyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla kesilen konuşmasında Erdoğan, 'Bunlar tünel nedir bilmezdi yahu... Biz sadece şu Karadeniz sahil yoluna 12 tane dağları delerek tünel yaptık. Niye, biz Ferhatız, siz Şirinsiniz Şirin, onun için dağları delmemiz gerekiyordu ve dağları deldik, Şirin'e ulaştık. Onun için durmak yok, yola devam' diye konuştu.

Boğazın altından tüp geçidin yıllar yılı konuşulduğunu ifade eden Erdoğan şu değerlendirmede bulundu:

'Ama bunlar yapamadılar. Lafını ettiler. Abdulmecit, projenin eskizlerini yapmış 19. asır. Ama arşivlerde kalmış. Biz geldik. Dedemizin arşiv notlarını çıkardık, bunları inceledik. Dedik ki 'Eğer biz Osmanlı'nın bakiyesi üzerindeysek, biz onların bıraktığı yerden bu yola devam etmemiz lazım'. Madem ki onlar o zaman burada boğazın altından böyle bir tüp geçidin adımını attılarsa bu adım yerde kalamaz. Tüp geçidin tüpü bitti. İki kere gittim gezdim, inceledim. Maşallah pırıl pırıl. İç donanımı yapılıyor. 2013 sonu itibariyle inşallah Asya'yı Avrupa'ya denizin altında da bağlıyoruz. Ama bir tane yetmez dedik bu raylı sistem. Peki nereyi nereye bağladık. Londra'yı Pekin'e bağladık, bununla.

İkinci bir tüp geçit daha yapıyoruz, boğazın altından her şey tamam ihalesi yapıldı. Oradan da otomobiller geçecek. Avrupa yakasında Ahırkapı'dan girecekler Anadolu yakasında da Haydarpaşa Lisesi'nin arkasından çıkacaklar otomobiller. İki gidiş iki geliş.

İş bilenin, kılıç kuşananın. Ama yıllar yılı bu ülkede ne denildi, 'Bunlar olmaz' denildi. Mesele ne biliyor musunuz? Mesele inanmak, mesele inanmak. Eğer inanırsanız, inanç öyle bir zenginliktir ki tekeden bile süt çıkarır. Atalarımız bunu boşuna söylememiş. Biz bunu böyle bilerek adım attık.'


-'2023 FARKLI BİR TÜRKİYE OLACAK'-

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprüye de başladıklarını söyleyen Erdoğan, '2023 farklı bir Türkiye olacak, farklı bir İstanbul, farklı bir Ankara, farklı bir İzmir. Bu büyük şehirlerimiz adeta marka şehir olarak 81 vilayetimizi ayağa kaldıracak' dedi.

İnşa edilen 480 bin konutun 360 binin sahiplerine teslim edildiğini belirten Erdoğan, salonda bulunanlara, 'Siz niye gelip bu konutlardan almıyorsunuz?' diye sordu ve 'Gelin 15-20 yıl vadeli bu konutlardan alın. Bunu devletin kendi kurumu olan TOKİ ile yapıyoruz. Burada kar yok, burada faiz yok, sadece enflasyon farkı var. Sosyal guruplar var, orta gelir gurubu var, orta gelir grubu üstü var. Yeni şehirler inşa ettik. İstanbul Ataşehir yepyeni bir şehir. Bunu tamamen TOKİ yaptı. Eser ortada. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır semeri. Biz eserimizle varız. Ve ben davet ediyorum. Avrupa'daki kardeşlerim gelsinler ülkelerinde 81 ilin hepsinde TOKİ konutlar yapıyor. Her yerden istifade edebilirsiniz' dedi.

162 bin yeni derslik inşa ettiklerini ve 80 yeni üniversite açtıklarını bildiren Erdoğan, üniversitesi olmayan ilin bulunmadığını söyledi. Sağlıkta devrim gerçekleştirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

'Artık, benim vatandaşım, bütün hastanelere gidebiliyor. Artık devlet hastanesi, özel hastane ayrımı yok. İstediğine gidiyor. Bütün vilayetlerimizin bölgeleri var. Sıkıntı mı var, farklı ile mi gidecek? Sağlık Bakanlığımızın helikopter ambulansları var. O alıyor götürüyor. Bunlar ücrete tabi değil. Jet ambulanslarımız var, uluslar arası mı şehirler arası mı? O zaman ambulansımız alıp götürüyor. Benim insanıma yıllarca insanca muamele edilmedi, kızaklar üzerinde hamile kadınlar taşındı bizim ülkemizde, ama artık bunlar yok denecek seviyeye geldi. Şimdi paletli ambulanslar var. Dağların tepesine çıkıyor, oralardan hastalarımız alınıyor. Buralara geldik, çünkü biz sağlıkta şuna inandık; Ne diyor Kanuni, 'Halk içinde muteber nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi'. Şimdi hem böyle bir ecdadın torunu olacaksın ki o devleti bir sağlıklı nefese feda ediyor. Öyleyse niye insanımızın değerini anlamıyoruz?'

Daha iyi günlerin geleceğinin altını çizen Erdoğan, 'Biz hastanede ilaç kuyruklarında çok bekledik. Ben sigortalıydım o kuyruklarda çok bekledim. Sabahın erken saatlerinde gidip reçeteyi uzatırdık, 5 ilaç yazmış doktor, ikisi var 3'ü yok. Ne yapacağım? Git eczaneden al. Böyle dönerdik geri. Ama şimdi git istediğin eczaneden al. Her şey serbest. Buraya geldik' dedi.

Her hastanede gerekli tüm cihazların bulunduğunu belirten Erdoğan, 'Öyle 7-8 ay sonraya emar için gün vermek bizim kitabımızda yok artık geçti onlar. Onlar cahiliye döneminin adetiydi. Cahiliye siyasetinin adetiydi. Şimdi artık insanı önceleyen bir siyaset var. Şeyh Edebali ne diyor 'İnsani yücelt ki devlet yücelsin. Şimdi önce insan dedik' diye konuştu.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER